27 / 04 / 2024

4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar dönüşüm kapsamına alındı!

4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar dönüşüm kapsamına alındı!

Sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak kadar bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma kararlılığıyla yola çıkan ve gördüğü büyük ilgi üzerine iki gün olarak organize edilen“Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360” devam ediyor.



Sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak kadar bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma kararlılığıyla yola çıkan ve gördüğü büyük ilgi üzerine iki gün olarak organize edilen“Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360” devam ediyor.

 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Real Estate (RE) 360 Gayrimenkul Buluşması'nda düzenlenen "Gayrimenkul Fikir Önderleri 2017’yi Değerlendiriyor, 2018’den Ne Bekliyor?" panelinde Türkiye ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

 

Ahmet Çalık, dünyanın her yerinden binlerce yatırımcının İstanbul’dan konut, iş yeri ve arsa satın aldığını söyledi. 

 

4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar dönüşüm kapsamına alındı!


FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ise küresel ekonomide yaşananları ele alarak tüm sektör paydaşlarının en iyi bildiği işi yapması gerektiğini söyledi. 

 

4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar dönüşüm kapsamına alındı!


Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da inşaat sektöründe sağlanan ivmenin devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar dönüşüm kapsamına alındı!

 

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ise konut piyasasında ihtiyacın karşılanabilmesi için devlete ve şirketlere önemli sorumluluklar düştüğünü kaydetti. 


Etkinlik kapsamında düzenlenen Gayri-Menkul: Gayrimenkulde Sermaye Piyasası Araçları panelinde konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Ergun, gayrimenkul alanında büyümek isteyen şirketler için sermaye piyasalarının önemli bir kaynak olabileceğini dile getirdi. Ergun şöyle konuştu: 

 

“Borsa İstanbul olarak pay senetleriyle pay gelir hızında dünyada 2. sıradayız. Bu şu demek; siz enter tuşuna basana kadar elin oğlu geliyor adına algoritma diyor, adına HFT diyor, bin tane emri aynı anda gerçekleştirebiliyor. Artık emir hızları mikro saniyelerle ölçülebilir noktalara geldi. Biz borsada alt yapı olarak buna hazırız.” 

 

Kira sertifikası, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları (GYF), altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçları bulunduğunu anlatan Ergun, bunların borsadaki nitelikli yatırımcılardan finansman sağlayabileceğini dile getirdi. 

 

Sermaye piyasalarının kentsel dönüşümde kullanılabileceğini belirten Ergun, “Kira sertifikasını biz kentsel dönüşümde de kullanabiliriz. TOKi ana ihraççı, mevcut mülk sahipleri ve bu kentsel dönüşümden sonra ortaya çıkacak bağımsız bölümleri alanlar da diğer tarafta olmak üzere, kira sertifikası modeliyle biz kentsel dönüşümü finanse edebiliriz.” dedi. 

 


“4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar kentsel dönüşüm kapsamına alındı” 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dönüşüm Alanları Daire Başkanı İsmail Tüzgen de bakanlığın 2012 yılında büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattığını söyledi. 

 

Seferberliğin ardından geçen 5 yılda 1 milyondan fazla konutun kentsel dönüşüm kapsamına alındığını söyleyen Tüzgen, “Son 5 yılda 3,5-4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar kentsel dönüşüm kapsamına alındı.” bilgisini verdi. 

 

Tüzgen, bakanlığın sermaye piyasası araçlarını gayrimenkul sektöründe kullanma gündemine nasıl geldiğini şöyle anlattı: 

 

“2012 yılından itibaren birçok proje geldi. Türkiye’de 217 tane projemiz var şu anda. Bu projelerin finansmanının hepsinin merkezi hükümet ya da bakanlık tarafından yapılması mümkün değildi. Bunun için de birtakım çalışmalar yaptık. Aslında sertifikaların tebliği 2013 yılında, sektörde satışların, karların en üst noktaya ulaştığı yılda yayınlandı. O yüzden dikkati çekmedi, sönük kaldı. 

 

En son 2016 başında Hükümet Eylem Planı’nda ‘Kentsel dönüşüm alanlarında hak sahiplerinin haklarını alıp satabilmesi, kullanabilmesi amacıyla gayrimenkul sertifikasına ilişkin bir model geliştirilmesi’ diye yer aldı. Bunun üzerine sektörün bütün temsilcileriyle görüşerek bir çalışma yaptık.” 

 

Türkiye’de 1996 yılında Halkalı’da konut sertifikasının basıldığını anımsatan Tüzgen, kira sertifikasında oluşan fiyatın yüksek, getirinin de düşük olması sorunlarının bulunduğunu hatırlattı. 

 

Yeni düzenlemelerle kira sertifikalarının vatandaşın anlayacağı yalın bir dille tasarlanmaya çalışıldığına dikkati çeken Tüzgen, “Şehircilik Şurası’nda şu kararları aldık. Artık vatandaşların lüks konuta talebi azaldı. Herkesin beklentisi mahalle yaşamına döndü. Alansal dönüşümü ön plana aldık.” diye konuştu.


Geri Dön