19 / 04 / 2024

41 bin konutta kampanya! 59 bin TL'ye!

41 bin konutta kampanya! 59 bin TL'ye!

Kampanyalı konut projelerinde fiyatlar 59 bin lira ila 400 bin lira arasında değişiyor



Mayıs ayı satışları, inşaatçılar için önemli göstergelerden biri. Yıl içinde en çok satışı mayısta yaparlar. Buna göre de piyasadaki satış trendini izleyip stratejilerini belirlerler. Geçen yıl krizden dolayı kötü bir sezon geçiren inşaatçılar 2010'dan oldukça umutluydu. Ancak bu yıl da en çok satışın yapıldığı mayıs ayında bile hedeflerin beklentilerin altında kalması büyük küçük demeden inşaat şirketlerinin hemen hepsini satış artırıcı kampanyalar düzenlemeye itti.
 
Sinpaş'tan Eston'a Garanti Koza'dan Ağaoğlu'na kadar Türkiye'nin önde gelen markalı konut üreticileri ev almak isteyenlere birbirinden cazip fırsatlar sunmaya başladı.

Ödeme kolaylıkları ve fiyat indirimi sağlayan kampanyaların 2010'un son çeyreği ile 2011 başına kadar uzaması bekleniyor. Ev sahibi olmak isteyenlerin durgunluk dönemini iyi değerlendirmesi gerekiyor. Uzmanlar, buna gerekçe olarak da önümüzdeki dönemde siyasi ve global piyasalardaki gelişmelerden dolayı artması beklenen konut kredi faiz oranlarını gösteriyor.

Capital Mortgage, kampanya düzenleyen 20 büyük markalı konut üreticisini araştırdı. Sundukları indirim ve ödeme kolaylıklarını belirledi. İşte en çok talep gören 41 bin kampanyalı konuttaki son durum...

SIFIR PEŞİNAT UZUN VADE
Kampanyalarda her zamanki gibi fiyat rekabeti ve ödeme kolaylıkları ön planda. En çok kullanılan yöntem peşinatsız veya yüzde 1 peşinatla ev sahibi olma imkanı veren projeler. Özellikle Sinpaş GYO, Kuzu, Milpark gibi güçlü şirketler bu yöntemi kullanıyor. Örneğin, Sinpaş'ın Bosphorus City ve İstanbul Sarayları projelerinde daire satın alırken ilk etapta peşinat talep edilmiyor. 3 ay sonra toplam tutarın yüzde 5'i, 12 ay sonra yüzde 10'u, teslimde ise yüzde 30'u ödeniyor. Teknik Yapı'nm Kartal'da inşaatına devam ettiği 3 büyük projesinde de yüzde 1 peşinat ödeyerek daire sahibi olma imkanı sunuluyor. Firmanın yaz kampanyası kapsamında Upttvins ve Upcity projelerinden ev satın alanlar sadece yüzde l'i peşin ödüyor ve sıfır faiz oranıyla daire sahibi oluyor. Yine kampanya dahilinde Upcity ve Uptvvins projelerindeki daireler için 12 aylık vadeyi seçen müşteriler, yüzde 1 peşinat ödemeleri halinde, daire tutarının yüzde 80'lik kısmına herhangi bir faiz ödemiyor. Kampanyalar sadece özel şirketlerle sınırlı değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu konut şirketi  Kiptaş  da Finans-kent, Topkapı Merkez Evleri, Maltepe Konutları, İkitelli Masko Evleri, Nish Adalar projelerinde 0,42'den başlayan kredi oranı ve 120 aya kadar vade fırsatı sunuyor. TOKI ise kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Kampanyalı projelerde yüzde 10 peşinat, 180 ay vade imkanı bulunuyor.

EV ALANA ARABA
Ev alana araba, komşusunu getirene bedava ev gibi yaratıcı ve alternatif kampanyalar da var. Eston'un Beylikdüzü'ndeki 5 bin 350 konutluk Eston Deniz projesinden villa alanlara Polo marka sıfır lüks otomobil hediye ediliyor. Villa fiyatları 461 bin lira ila 640 bin lira arasında değişiyor. Evle birlikte araba sahibi olmak için 461 bin liralık en ucuz villadan almak gerekiyor. Kampanyanın yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Eston Deniz Pazarlama Müdürü Banu Akyıl, "Kampanya başladığından beri telefonlarımız susmadı" diyor.

Akyıl, "Deniz bedava Polo bedava" kampanyasıyla amaçlarının şehir dışından ev alan müşterilerine ailelerinin ikinci arabalarını hediye etmek olduğunu söylüyor. Yeşil İnşaat'ın Beylikdüzü'nde inşa ettiği 14bin konutluk Innovia projesinde de bedava stüdyo daire hediye ediliyor. Projeden daire alanların tanıdıkları 5 aileye daha projeden ev aldırmaları halinde 1+0 stüdyo daire veriliyor. Projede daire fiyatları 141 bin ila 175 bin arasında değişiyor.
Aydınlı Yapı'nm Esenyurt'ta inşa ettiği Solarkent projesinde ise peşinat, evler bitip taşınma gerçekleştiğinde  ödeniyor.

Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni, mart ayından bu yana devam eden kampanyalarında en büyük avantajlarının kira öder gibi daire sahibi olma fırsatı olduğunu söylüyor. Çepni, "Hangi daire tipini seçerseniz seçin sadece 500 lira taksit ödeniyor" diyor.

LÜKS PROJELERDE İNDİRİM SINIRLI
Sektördeki hemen herkes önümüzdeki dönemde kampanyaların artarak devam edeceği görüşünde. Özellikle 2010 sonunda konut kredi faiz oranlarının yükselme ihtimalinden dolayı yatırımlarını nakde döndürmek isteyen şirketler kampanya silahını daha sık kullanacak. Uzmanlara göre kampanyalarda yüzde 50 ila 60 arasında artış yaşanacak. Eva Gayrimenkul'den Cansel Turgut Yazıcı, "Önümüzdeki dönemde daha enteresan kampanyalar olabilecek" diyor. Yazıcı'ya göre ev alana araba gibi yaratıcı ve psikolojik açıdan etkileyici kampanyaların sayısı artacak. A plus denilen lüks konut projele-rinde ise fiyat indirimi diğerlerine gö-re sınırlı kalıyor. Yazıcı A plus projelerde çok büyük indirim olmadığını, sadece projeden girenlerin yüzde 10 ila yüzde 30 ara-sında fiyat avantajı yaşadığım söylü-yor. Çok lüks projelerin dışında kalanlarda ise fiyat indirimi direkt ya-pılmasa da gizli indirim söz konusu olabiliyor. Bir başka deyişle markalı lüks projelerde topraktan daire satın almak yatırımcısına yüzde 10 ila 30 arasında prim yaptırıyor.

Lüks projelerdeki kampanyalar genellikle fiyat, ödeme veya yer avantajı sağlıyor. Örneğin Ağaoğlu, My Tovverland projesinde kişiye özel ödeme alternatifleri sunuyor. Saf Gayrimenkul'ün Akasya Acıbadem projesinde ise 10 bin lira ödeyip ön talep toplama sırasında girenler daha sonra projeden ev almak isteyenlere göre yer ve fiyat avantajı sağlıyor.

YATIRIM İÇİN UYGUN DÖNEM
İstanbul Anadolu yakasındaki en lüks projelerden biri olan Acıbadem Akasya projesinin   Kent   Etabı'nda haziranın ikinci haftasına kadar 200 ön talep toplandığını söyleyen Saf Gayrimenkul Reklam ve Pazarlama Yönetmeni Işıl Ka-manlı, ön talep için 10 bin lira alındığını belirtiyor. Ön talep toplama sırasında projeye  girenler  dairenin metrekaresini 7 bin liradan alıyor. Kamanlı, ekim ayında projenin metrekare bedelinin 8 bin liraya çıkacağını söylüyor. Ön talep toplama sırasında 10 bin liralık kaparo verenlere öncelikli satın alma fırsatı da tanınıyor. Kamanlı, "Kampanyamız 14 Mayıs'ta başladı. 200 tane ön talep alındı. Satışlar çok güzel" diye konuşuyor.

CPS   Gayrimenkul   Çözümleri Genel Müdürü Serdar Saklaycı'ya göre durgunluk dönemlerinde kampanyalara en çok ilgi gösterenler yatırım amaçlı konut alanlar oluyor. Mülk alan kesiminin gayrimenkule yatırım yapmaya devam ettiğini söyleyen Saklayıcı, "Piyasada şu anda yatırım amaçlı mülk alımı var" diyor.

Şişli Bomonti'de 54 katlı Anthill Residence projesini gerçekleştiren Ant Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay da benzer görüşte. Bugün olduğu gibi durgunluk dönemlerinde yatırım yapanların uzun dönemde karlı çıktığı söyleyen Okay'a göre içinde bulunduğumuz bu dönem özellikle uzun dönemli gayrimenkul yatırımcısının kaçırmayacağı bir dönem. "Kriz ve durgunluk dönemlerinde konut yatırımı yapanlar ileriki dönemlerde yüzde 100'ü aşan oranlarda prim elde ediyor" diyen Okay şöyle devam ediyor: "İçinde bulunduğumuz dönemde sektördeki pek çok markalı lüks proje, düşük peşinat ve uygun konut kredi vade imkanlarıyla satılıyor. Önümüzdeki yıllarda hem bu konut fiyatlarını hem de bu cazip konut kredi şartlarını bulamayacağımızı düşünmekteyiz. O yüzden erken davrananın karlı çıkacağı günler içindeyiz."
 Mortgage Akbank

 


Geri Dön