19 / 03 / 2024

5 bin kamu lojmanı Kasım'a kadar satışa çıkacak!

5 bin kamu lojmanı Kasım'a kadar satışa çıkacak!

Kamu lojmanlarının satışı için hazırlıklar hızlandı. Lojmanların 5 bin adedi Kasım'a kadar satışa çıkacak. Satışta öncelikli alım hakkı, içinde oturanda olacak... 



Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen kanunla kamu konutlarının satışına yönelik düzenleme yapılmıştı. Kamu konutlarının satışının hızlandırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da açıkladığı ‘100 Günlük İcraat Programında’ çalışmaların yapılacağını duyurmuştu.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğunda olan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması kapsamında, ilk olarak satışa konu edilebilecek 50 bin kamu konutunun Kamu Taşınmazları Sistemine (KTS) kaydının yapılması suretiyle envanter çalışması tamamlanacak ve 5 bin kamu konutu Kasım'a kadar satışa çıkarılacak.

500 milyon TL gelir

İhale bedeli öncelikli alım hakkı sahibi olan oturan tarafından, yüzde 25’i peşin olmak kaydıyla 4 yıla kadar (48 ay vade) kanuni faiziyle taksitli olarak ödenebilecek. Peşinde yüzde on indirimli olarak satın alınabilecek.

Yapılan etki analizine göre, 240 bin 398 adet kamu konutu bulunuyor. Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar uygulama dışında tutulurken kampüs alanında yer alan, hizmet binalarıyla bütünleşik lojmanlar da satışa konu olmayacak.

Devletin kasasına 5 bin konut konutunun satışından 500 milyon lira gireceği tahmin ediliyor. Kanuna göre, taşınmazların satışından elde edilen gelirler öncelikli olarak ilgili idarelerin hesaplarına aktarılacak olup, elde edilen gelirin kamu konutu ihtiyacında kullanması planlanıyor.

Oturanlara öncelik...

Kasım ayına kadar satış işlemlerinin tamamlanması planlanan 5 bin konut Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihale usulüyle satışa çıkarılacak. Kamu konutlarının öncelikli alım hakkı konutlarda oturan devlet memurlarına verilecek.

Tebligatın ardından 15 gün içerisinde öncelikli alım hakkı sahiplerinin satın almak istemediğini bildirmesi, herhangi bir bildirimde bulunmaması ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, konut en yüksek teklifi verene satılacak.

Deprem riski bulunan alanlardaki kamu konutları ise yıkılacak. Büyük bölümü şehir merkezlerinde bulunan lojmanların yıkılması, kent merkezlerinde uygun arsaların oluşmasını sağlayacak. Bu arsalara depreme dayanıklı yeni konutlar yapılacak. Konutların tamamının satışı ise yıllara yayılarak gerçekleşecek.

‘Doğru bir hamle’

5 bin kamu lojmanı Kasım a kadar satışa çıkacak!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamunun atıl kaynaklarını nakde çevirip bütçeye ekliyor olmasının çok doğru bir hamle olduğunu belirtti. Elmas, “İçihnden geçtiğimiz bu günlerde önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. İleride de bu alanlar kentsel dönüşüm kapsamında yenilenip merkezi noktalarda güzel bir dönüşüme fırsat oluşturabilir” diye konuştu.

5 bin kamu lojmanı Kasım a kadar satışa çıkacak!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise, projenin iki aşamalı sonucu olacağını belirterek, şunları söyledi:

“Birincisi arsa kıt kaynak olduğu için kent merkezlerinde yeni arsa stoğu oluşturabilir. İkincisi de; lojmanların bir çoğu eski yapılar, depreme dayanıksız bir yapı stoğu var ve bunların daha sonra dönüşümü ile yeni bir bina stoğu oluşabilir. Bunların satışından oluşacak kaynak da yine kamu konut ihtiyacında kullanılabilir.”


Geri Dön