24 / 04 / 2024

5 soruda konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler!

5 soruda konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler!

Kenarda birikmiş parası olmayan ancak ev almak isteyen vatandaşların sıkça konut kredisini tercih ediyor. İşte 5 soruda konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler...



Konut kredisi birçok kişinin duyduğu bir kredi türü. Peki hakkında tam olarak ne kadar bilgi sahibiyiz? Milliyet'in editörleri konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenleri 5 başlıkta toplamış. İşte 5 soruda konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler;

1- Konut kredisi nedir?
Konut kredisi, satın alınması planlanan bir evin, teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen kredi türüne deniyor. Ev sahibi olmak ya da geleceğe yatırım yapmak isteyen ancak yeterli birikimi olmayan vatandaşlar konut kredisi yardımıyla önce borçlanıyor, ardından da hayallerini süsleyen eve ya da planlarına kavuşuyor. Konut kredisinde, kira öder gibi kredi ödüyor, bu yöntemle ev sahibi oluyorsunuz.

2- Konut kredisinin vadesi ne kadar olmalı?
Konut kredisinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. Ancak elbette satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkânları sunan bankaları iyi araştırmanız gerek. En uygun faiz oranlarını sunan bankaları başvurmanız avantaj.

3- Kredi başvurusundan sonra ne oluyor?
Kredi başvurusunda bulunduktan sonra onay bekliyorsunuz. Onay aldıktan sonra ise devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor. Bu uzmanlar, satın almayı istediğiniz evin değerini belirliyor. Bu evin değerinin dörtte birini peşin vermeniz gerekiyor. Yasalara göre, yüzde 70 ila 75 aralığına kadar konut kredisi verilebiliyor. Geri kalan yüzde 25-30'luk kısım için ise peşinatınızın olması şart.

4- Konut kredisi almak için hangi belgeler gerekli?
Kredi başvurusunda bulundunuz ve ön onay aldınız. O zaman gerekli belgelerle bankaya uğramanız gerek. Konut kredisi için bankalar, nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı talep ediyor. Daha önce kredi borcu nedeniyle haklarında banka takip kararı bulunan kişilerin kredi almaları zor. Şayet düzenli bir geliriniz varsa, o zaman başvurunuzun onaylanması yüksek bir ihtimal.

5- Krediyi kısa vadede ödemek neden önemli?
Konut kredisi, birçok vergiden muaf olduğu için avantajlı bir kredi türü. Buradaki püf nokta, kredi ödemenizin zaman aralığını gelir durumunuza göre belirlemek. Daha az faiz ödemek için, alacağınız krediyi kısa vadede ödemeniz önemli.

 

​TEB’de konut kredisi faizi yüzde 1,70!

Konut kredisi kullanmak isteyenler dikkat!

Konut kredisi faiz oranları 1.79'a indi!

Ev kredisi çekenler dikkat!


Geri Dön