19 / 04 / 2024

50 AVM daha açılacak istihdam 500 bini bulacak!

50 AVM daha açılacak istihdam 500 bini bulacak!

Mehmet Nane, gelecek yıl ortalama 50 civarında alışveriş merkezinin (AVM) hayata geçeceğini ve 5 milyar dolarlık AVM yatırımı olacağını söyledi



Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, gelecek yıl ortalama 50 civarında alışveriş merkezinin (AVM) hayata geçeceğini ve 5 milyar dolarlık AVM yatırımı olacağını söyledi. Nane, "Organize perakende sektörünün çalışan sayısı 2010 haziran ayı itibarıyla 490 bin kişiye ulaştı. Önümüzdeki yıl 50 AVM hayata geçecek, 5 milyar dolarlık sadece AVM yatırımı olacak" dedi. PricewaterHousecoopers (PwC) Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan ise, sektörde 2011 yılı istihdam beklentisinin 650 bin olduğunu dile getirdi. Yabancı yatırımcıların ise ağırlıklı olarak indirim marketler ve fast food yatırımı yapmak için Türkiye'ye ilgi gösterdiklerini dile getiren Akan, 2009'da yabancı yatırımcı oranının önceki yıla göre yüzde 12 arttığını söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

5 milyar dolarlık 50 AVM yatırımı olacak´

AMPD Başkanı Nane, "Önümüzdeki yıl 50 AVM hayata geçecek. Her birinin ortalama 100 milyon dolarlık yatırım olduğunu düşünürsek 5 milyar dolarlık yatırım yapılacak" dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, gelecek yıl ortalama 50 civarında alışveriş merkezinin (AVM) hayata geçeceğini söyledi. Nane, "Bunların ortalama 100 milyon dolarlık yatırım olduğunu düşünürsek, 5 milyar dolarlık sadece AVM yatırımı olacak"dedi.
AMPD ve PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye tarafından hazırlanan "Parlayan Yıldız - Perakende Sektörünün Türk Ekonomisine Etkileri" raporu, AMPD Başkanı Mehmet Nane, AMPD Yönetim Kurulu Üyeleri ve PwC Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan´ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Nane, yaptığı konuşmada, Türkiye´de organize perakende sektörünün ekonominin barometresi haline geldiğini belirtti. Bu çalışmanın ilkini 2007 yılıNda yaptıklarını, şimdi de ikincisini tamamladıklarını dile getiren Nane, temel amaçlarının bu işin kurumsallaşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Nane, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 85´lerde olan organize perakendenin payının, Türkiye´de maksimum yüzde 40´larda olduğunu, kendilerinin burada kurumsal hafıza oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Genç ve hızlı sektör
Türkiye´de organize perakende sektörünün genç ve çok hızlı büyüyen bir sektör olduğunu vurgulayan Nane, Türkiye´de sektörün alışveriş ve ciro olarak çok ciddi bir büyüme sağladığını dile getirdi.
Mehmet Nane, bu hafta içinde istihdam rakamlarının açıklandığını anımsatarak, istihdam rakamlarına bakıldığında perakende sektörü ile inşaat sektörünün net istihdam yaratan sektörler olduğunu söyledi.

 Rakamlarla perakende
-  Türkiye genelindeki doğrudan yabancı yatırım girişi 2009´da 2008´e oranla yüzde 14 daralırken, organize perakende sektörüne yönelik doğrudan yabancı yatırımcıların aynı dönemde yüzde 12 arttı.
-  Halihazırda, Türk perakende sektörünün yaklaşık yüzde 60´ının geleneksel, yüzde 40´ının ise modern (organize) perakende sektörüne ait olduğu tahmin edildi.
-  2009 yılında açılan toplam 26 AVM ile birlikte Türkiye´deki AVM sayısı 41 ilde 236´ya ulaştı. Toplam kiralanabilir alan ise 838 bin metre kare artış ile yaklaşık 5 milyon 696 bin metrekareyi buldu.
-  İnşaatı süren 68 AVM´nin de tamamlanmasıyla toplam AVM sayısının 2011´de 304 ve toplam kiralanabilir alanın ise 8 milyon metrekare civarında olacağı bekleniyor.

İstihdam 5 yılda yüzde 75 arttı
Bir AVM açıldığında minimum bin 500 ile 4 bin-4 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Mehmet Nane, şunları söyledi:
"Organize perakende sektörünün çalışan sayısı 2005 yılında 280 bin kişi iken, 2010 Haziran ayı itibariyle 490 bin kişiye ulaştı. 5 yılda yaşanan yüzde 75´lik artış, sektörün büyüme potansiyeli kadar uzun vadeli istihdam politikasını da yansıtıyor."

Sektör 2009´da 317 milyar lira satış yaptı
Toplantıda raporun sunumunu yapan PwC Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan ise, Türkiye´nin, özellikle 2000´li yılların başından itibaren, liberalleşen ekonomisi ve uluslararası normlara kavuşan ticaret ortamı sayesinde, doğrudan yabancı yatırımları çekmeye başladığını ve bunun neticesinde küresel ekonomide giderek artan bir öneme ve paya sahip olduğunu kaydetti. Akan, ekonomik alanda ve genel anlamda yaşanan bu olumlu gelişimin, belli sektörlerde daha da yoğun hissedildiğini ifade ederek, bu sektörlerin başında perakendenin geldiğini belirtti. Bugün organize perakende sektöründe 450 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Akan, sektörde 2011 yılı istihdam beklentisinin ise 650 bin olduğunu bildirdi.

Hareketlilik var
Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin ele alındığı rapora göre, Türkiye´nin son yıllarda en hızlı büyüyen sektörü olan perakendede son 10 yılda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Rapora göre perakende satışları 1998 yılında 23 milyar lira iken, 2003 yılında 128 milyar lira ve 2008 yılında 329 milyar lira oldu. 2009 yılı itibariyle ise bu tutar 317 milyar liraya ulaştı.
Milliyet

Gelecek sene 50 AVM daha açılacak 
 
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, gelecek yıl 5 milyar dolarlık yatırımla 50 alışveriş merkezi (AVM) daha açılacağını söyledi. 
 
 AMPD ve PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye'nin hazırladığı 'perakende raporu'nu, AMPD Başkanı Mehmet Nane ve PwC yetkilisi Adnan Akan birlikte açıkladı. Türkiye'de organize perakende sektörünün ekonominin barometresi haline geldiğini söyleyen Mehmet Nane, "Organize perakendede çalışan sayısı 2010 Haziran ayı itibarıyla 490 bin kişiye ulaştı. Önümüzdeki yıl 50 AVM daha hayata geçecek, 5 milyar dolarlık AVM yatırımı olacak." dedi. Yeni açılacak 50 AVM yatırımlarıyla yaklaşık 135 bin kişiye iş imkanı doğacak. 2009 Eylül ayı itibarıyla Türkiye'deki AVM yatırımlarının yüzde 71'i yerli yatırımcılarca gerçekleştirildi. Perakende sektörünün yüzde 60'ı geleneksel, yüzde 40'ı ise organize. İnşaatı süren 68 AVM'nin de tamamlanmasıyla toplam AVM sayısı 2011'de 304'e çıkacak.
Zaman


Geri Dön