07 / 05 / 2024

50 milyon dolara 45 mağaza

50 milyon dolara 45 mağaza

Son birkaç yıldır faaliyete giren alışveriş merkezi sayılarının 2009'da azalacağı yönündeki beklenti perakendecilerin yatırımlarını da etkiliyor.



LC Waikiki markasını bünyesinde bulunduran Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2008'de her hafta 1 mağaza açmayı hedeflediklerini hatırlatarak, "Bu yıl 54 mağaza açmış olacağız. 2009 yılında mağaza açacak yer bulmanın zor olacağını düşünerek, bu sayıyı 45'e düşürdük" dedi.

50 milyon dolar

Soysal Danışmanlık tarafından düzenlenen Perakende Güneşi Ödülleri'ne layık görülen kişi ve kuruluşların bir araya geldiği toplantıda konuşan Vahap Küçük, şu değerlendirmeyi yaptı: "2008 yılında her hafta 1 mağaza açmayı planladık. Bu hedefi yakalayarak 54 yeni mağazaya ulaşmış olacağız. Toplam mağaza sayımız ise 230'a ulaşıyor. Önümüzdeki yıl için hedeflerimizi yenilemedik. 2009 yılı içinde 'her hafta 1 mağaza' açmak gibi bir hedefimiz vardı. Ancak yeni mağaza açmak için 'yer bulamayız' diye düşündük. Hedefimizi 45 mağazaya indirdik. Bu mağazalar içinde 50 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi oluşturduk."

Hazırlıklı olmak lazım

Ekonomik krize karşı firmaların her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğinin altını çizen Vahap Küçük, şöyle konuştu: "Krizin ne zaman nereden geleceği belli olmuyor. Burada önemli olan krize karşı dayanıklı ve güçlü olmaktır. Bunun içinde hazırlıklı yakalanmak gerekiyor. Türkiye'de birçok firmanın da krizlere karşı dayanıklı olduğu bir gerçek. Bu krizden de ders çıkarmak lazım. Biz çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Önümüzdeki döneme ilişkin yatırım planlarımız ve yeni mağaza hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışacağız."

Kriz lafı yasak

Dünyanın hassas bir dönemden geçtiğini belirten Silk & Cashmere CEO'su Ayşen Zamanpur, şu bilgileri verdi: "Şirkette kriz lafını yasakladım. Bu dönemi hassas dönem olarak nitelendirdik. Tüketiciyi her zaman el üstünde tutmaya çalışıyoruz. Fiyatla rekabete inanmıyorum. Kaliteli ürün ve servisle rekabet olabileceğini düşünüyorum. Kriz için özel önlem almak da çok yanlış. Şirketler normal dönemlerdeki çalışmalarına devam etmeli. Biz de bu dönemde yeni pazarlara gitmeyi hedefliyoruz. Hiçbir zaman moralimizi bozmadan devam etmeliyiz. İş hayatımda, kriz olmayan sadece 4 yıl yaşadım, böyle dönemlere alıştık."

Üretimde daralma yok ihracat artıyor

MAVİ Jeans Yönetim Kurulu Başkanı Sait Akarlılar, gelecek yıla ilişkin çok karamsar, olumsuz düşüncede olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün, üretim tarafında ciddi bir daralma yok. Yüksek adette üretim yapıyoruz. Üretimde daralma olmadığı sürece perakende de daralma olacağını düşünüyorum. Bu yıl ihracatımız, geçen yılın üzerinde kapanacak."

Türkiye çok kriz gördü, yine üstesinden gelir

TÜRKİYE'nin perakende alanında 15 yılda inanılmaz bir noktaya geldiğini söyleyen Multi Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Otto Nagel, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu dönemde Multi Turkmall olarak büyük projelere imza attık. 2001 yılında krizi yaşadık. Bu dönemde geliştirdiğimiz projeleri 2003 yılında gerçekleştirdik. Türkiye'de 1994 yılında da ekonomik kriz yaşandı. Eminim ki Türkler bu krizin de üstesinden gelir. Mevcut krizin daha çok başındayız. Avrupa'nın durumu ABD'den daha iyi görünüyor. Türkiye'nin ise avantajlı ülkelerin başında geldiğini söyleyebiliriz. Alışveriş sektörünün gelişeceği yeni yerlere bakıyoruz. Afrika ülkelerine gidiyoruz. Bu bölgelerde büyük potansiyel var. Sektörü bu bölgelerde de Türk perakendecisi ile geliştireceğiz."

Hürriyet

Geri Dön