28 / 03 / 2024

51 canı `kerpiç' aldı deprem sigortası `konut'tan saymadı

51 canı `kerpiç' aldı deprem sigortası `konut'tan saymadı

Elazığ'da meydana gelen depremde, Karakoçan ve Kovancılar ilçelerine bağlı köylerde kerpiç evler yıkıldı



Elazığ'da meydana gelen depremde, Karakoçan ve Kovancılar ilçelerine bağlı köylerde kerpiç evler yıkıldı. DASK'ın zorunlu deprem sigortası kapsamına girmeyen kerpiç evlerde 51 kişi hayatını kaybetti. DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, "Bu evler belediye sınırları dışında ve sağlam değil" dedi.

MERKEZ üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremde kerpiç evlerin çoğu yıkıldı. Doğal Afet Sigortası Kurumu'nun (DASK) zorunlu deprem sigortası kapsamında bulunmayan kerpiç evlerde 51 kişi hayatını kaybetti. Depremin etkili olduğu Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde toplam konut sayısının 9 bine yaklaştığını, poliçe sayısının ise 600 adette kaldığını anlatan DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, "Köy evleri ve kerpiç evler zorunlu deprem sigortası kapsamına girmiyor. Çünkü bu evlerin çoğu tapusuz. Ayrıca sağlam olmayan ucuz materyaller kullanılarak yapılıyor. Artık bu evlerinde sağlam temeller üzerine kurulması lazım. Elazığ'da konut sayısı 109 bini geçti. Poliçe sayısı ise 15 bin adette kaldı" dedi.

2 ilçede 9 bin konut var

DASK'ın köy evleri ve kerpiç evleri kapsamadığını anlatan İdris Serdar, şöyle konuştu: "Bu yerler belediye sınırları dışında kalıyor. Belediye sınırları içindekiler DASK kapsamında yer alıyor. Elazağ'ın tümünde zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 15 bini geçiyor. 2010'da toplam konut sayısı ise 109 bin 729 adeti buldu. Depremin etkili olduğu ilçelere bakılınca Karakoçan ve Kovancılar'da 600 adet poliçe bulunuyor. Bu iki ilçenin konut sayısı ise 9 bine yaklaşıyor. DASK olarak köylere giremiyoruz. Çünkü bu evlerin çoğunun tapusu yok. "

Poliçeler yüzde 9 arttı

2010 yılı başında Elazığ genelinde zorunlu deprem sigortası poliçelerinde yüzde 9'luk artış yaşandığını söyleyen İdris Serdar, şunları anlattı: "Bu ilde 2009'a göre 2010 yılında zorunlu deprem sigortalarında artış meydana geldi. Ancak doğu illerimizde deprem sonrası poliçelerde yaşanan patlama, daha sonra düşüşler gösteriyor. Deprem geçtikten sonra bu poliçelerin çoğu yenilenmiyor. Bu konuda da konut sahipleri gereken özeni göstermeli. Depreme karşı her an hazırlıklı olmalı." Bugün depreme karşı 4 milyar TL ödeme gücüne ulaştıklarını belirten Serdar, "Bugüne kadarki hasar ödemimiz 20 milyon TL'yi geçti. Bu ödemelerin yüzde 97'si kısmi hasardır" dedi.

Anketten `Konutum sağlam bize bir şey olmaz' çıktı

KONUT sahiplerine yönelik yaptırılan anketlerde ilginç sonuçlara ulaşıldığını vurgulayan DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "Anket sonuçlarında ekonomik, ihmalkarlık, güvensizlik gibi konuların ön plana çıktığını gördük. Konut sahiplerinin önemli bir kısmı bu sigortayı ekonomik nedenlerle yaptırmıyor. Ayrıca ihmal ön planda. Bu ankete katılanların önemli bir kısmı `sonra yaptırırım' cevabını veriyor. Bunun yanı sıra konut sahipleri `Benim konutum sağlam. Bize birşey olmaz.' diyor. `Paramı geri alamam, ödeme uzun sürer." gibi cevaplar bu sigortaya bakışı ortaya koyuyor. "

20 yılda 8 büyük depremin zararı 15 milyar doları buldu

TÜRKİYE'de 1990 yılından sonra meydana gelen büyük depremlerin zararı 15 milyar 361 milyon doları buldu. Son 20 yılda meydana gelen bu büyük depremlerde en çok hasar 1999 yılında İzmit Körfez'indeki depremde yaşandı. Depremin zararı 13 milyar doları bulurken, 675 bin kişi evsiz kaldı. 1992 yılında Erzincan'da 1999'da Düzce'de meydana gelen iki önemli deprem ise toplam 1.5 milyar dolarlık zarara yol açtı.

DAF hattında en bilinçli il Elazığ

HATAY'dan başlayıp Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ ovalarından geçerek Bingöl'e kadar uzanan Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) 6 ilde etkili. Bu fay hattı üzerinde bulunan konut sayısı ise 650 bin adeti geçiyor. Bu iller arasında zorunlu deprem sigortası bakımından en bilinçli il Elazığ görünüyor. İlde sigorta oranı yüzde 16'yı buluyor.

TOBB'dan `Yardıma hazırız' mesajı aldık

ELAZIĞ ilçelerinde ciddi bir hasarın meydana geldiğini dile getiren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu depremden hemen sonra aradı ve Elazığ için her türlü maddi ve manevi yardıma hazır olduklarını iletti. Önümüzdeki günlerde hasar tespit çalışmaları da tamamlanacak" diye konuştu.
Ceyhun Kuburlu/Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, belediye sınırları içerisindeki evlerin zorunlu
deprem sigortası kapsamına girdiğini, köydeki evlerin bunun dışında kaldığını söyledi.

TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce başkanlığında toplandı.

Güllüce, Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yararlananlara acil şifalar diledi.

Bu depremin Türkiye'nin başına gelen son afet olmasını dileyen Güllüce, "Ancak doğanın gerçekleri de ortada" dedi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da meydana gelen depremden sonra basında "Neden kerpiç evlerin sigortalanmadığına" ilişkin yanlış bilgilerin yer aldığını ifade etti.

Serdar, Zorunlu Deprem Sigortası görev tanımına göre, belediye sınırları içerisindeki evlerin zorunlu deprem sigortası kapsamına girdiğini, köydeki evlerin bunun dışında kaldığını söyledi.

Belediye sınırları içerisindeki binaların hangi malzemeden yapıldığına bakılmadan tümünün sigortalanabildiğini anlatan Serdar, köy yerlerindeki evlerin de sigortalanmasının ise isteği bağlı olduğunu anlattı.

Adında "zorunlu" ibaresinin olmasına rağmen bir Zorunlu Deprem Sigortasının bir zorunluluğunun olmadığını kaydeden Serdar, sigortanın, bir deprem durumunda 4 milyar liraya kadar ödeme gücüne ulaştığını belirtti.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Yardımcısı Selamet Yazıcı da 3,5 milyon konuta zorunlu deprem sigortası yapıldığını, bunun büyüklük olarak dünyada "gurur duyulacak başarılı bir uygulama" olduğunu söyledi.

Yazıcı, 2008 yılında TBMM'ye sevk edilen ve Plan Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan Afet Sigortaları Kanun Tasarısı hakkında bilgi vererek, bazı eksikliklerin bu tasarıyla giderilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da köprü ve viyadüklerde yapılan güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bugüne kadar 325 köprü ve viyadüğün güçlendirildiğini bildiren Turhan, "İstanbul'da olabilecek en yüksek şiddette depremde hizmet dışı olacak yapımız kalmamıştır" dedi.

148 yapıyla da ilgili güçlendirme çalışmaları için 80 milyon lira kaynak kullanmayı düşündüklerini bildiren Turan, belediyelere de köprü ve viyadüklerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulunduklarını anlattı.
AA


Geri Dön