20 / 04 / 2024

5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik!

5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik!

5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tarım kentleri, merkez köyler ve benzeri cazibe merkezlerinin oluşturulması amaçlanıyor.



5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'y sunuldu. Teklif ile, tarım kentleri, merkez köyler ve benzeri cazibe merkezlerinin oluşturulması ile her belde, köy ve kentlerin yerleşim merkezi dışında kalan mahalleleri ile belde, köy veya oluşturulan cazibe merkezlerinde kamu görevlisi istihdam edilmesi amaçlanıyor. 

GENEL GEREKÇE 

Kırsal ve bölgesel kalkınma, milli kalkınmanın temel unsurlarından birisini oluşturmaktadır. Üretimin artırılması, gelir dağılımının daha adaletli hale getirilmesi ve kırdan kente kontrolsüz göçün önlenmesi, bütüncül projelerin hayata geçirilmesine imkan veren sürdürülebilir kırsal kalkınma programlarıyla mümkün olabilecektir, 
Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türk siyasi hayatında temsil edildiğimiz günden itibaren; köye ve köylümüze önem vermiş, kırsal kalkınma modeli olarak "tarım kentleri" ve "merkez köyler” gibi önemli projeler ülkemizin gündemine getirilmiştir. Bu ve benzeri cazibe merkezleri oluşturmak suretiyle yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, ülke kalkınmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. 

Bu programların bir amacı da kalıcı olarak uygulanacak ve kaynak israfına yol açmayacak bir model oluşturmaktır. 

Devletin şefkatinin ülkenin en ücra köşesindeki vatandaşımız tarafından hissedilerek, kimsenin aç ve açıkta bırakılmadığı, huzur ve güvenin tam anlamıyla tesis edildiği ve çağdaş dünya nimetlerinden bütün vatandaşlarımızın hakça yararlandığı bir ortamın sağlanması devletin asli görevidir. 

Cumhuriyet tarihinde değişik dönemlerde farklı adlarla kırsal kalkınma programları uygulanmıştır. Ancak bunlar, proje döngüsünün tam kurulamadığı ve uzun dönem sürdürülemediği için başarı şansı olamamış uygulamalar olarak kalmıştır. Bu tür programların başarılı olabilmesi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve benzeri politikaların bir bütün olarak uygulandığı entegre projelerin devreye alınmasını gerektirmektedir. 

Kırsal kalkınmanın en önemli unsurlarından olan köyleri ekonomik ve sosyal bakımdan desteklemeye yönelik olarak her köye tarım, orman, hayvancılık, maden, turizm ve benzeri alanlarda yetişmiş kamu görevlilerinin atanması, kamu hizmetlerine erişim yanında yerel kaynak potansiyelinin harekete geçirilmesini sağlayacaktır. 
Kovid-19 salgını sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım ve hayvancılık ile gidanın üretim, tüketim ve sevk zincirine ilişkin stratejik önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. 

Bilindiği gibi ülkemizde ulusal kalkınma plan ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, kırsal kalkınma programlarını etkin bir şekilde uygulayarak, ülke genelinde sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlamak, kırsalın korunan, yaşanan ve üreten alanlar haline getirilmesini sağlamak amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu teşkil edilmiştir. 

Halen üniversitelerimizin çoğunda ziraat, orman, maden, gida mühendisliği ile veteriner fakültesi yer almakta, bu fakültelerden mezun olan birçok ziraat, orman, gida, maden ve su ürünleri mühendisi ile veteriner hekim, ayrıca bu alanlarda yetişmiş tekniker ve teknisyen düzeyinde insan gücü potansiyelimiz bulunmaktadır. 
Teklif ile kamu hizmetlerinin en hızlı ve etkin sunulabilmesi aynı zamanda yörenin üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla cazibe merkezleri tarım kentleri ve merkez köyler oluşturulması, her belde ve köye tarım, orman, hayvancılık, maden, turizm ve ilgili belde veya köyün potansiyeline göre benzeri alanlarda kamu görevlisi görevlendirilmesi öngörülmektedir. 

Bugün Türkiye'de 386 belde ve 18.292 köy bulunmaktadır. Büyükşehirlerdeki mahalle statüsüne dönüştürülen köyler de dikkate alınırsa kanun teklifimizle yaklaşık 20.000 kişiye istihdam imkânı sağlanmış olacak, öngörülen istihdamın da katkısıyla başta tarım olmak üzere birçok alanda ülkemizin sahip olduğu potansiyel harekete geçirilecek, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeyi yükselecek, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve gelir dağılımı adaletinin tesis edilmesine katkı sağlanmış olacaktır. 

Valiliklerin eşgüdümünde ilgili kamu kurumları, üniversiteler, meslek kuruluşları, sanayi ve ticaret Odaları ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması ile özel sektörün güçlendirilmesi, girişimcilik ve rekabet ruhunun geliştirilmesi mümkün olacaktır. 

Katılımcı ve kapsayıcı bir yaklaşımla topyekûn üretime katılınması mümkün hale gelecek, doğal ve beşeri kaynakların harekete geçirilmesi temin edilecektir. Geliştirilecek “yerinde” projeler ile büyük kentlere göç önlenecek, Türkiye, doğal ve beşeri kaynaklarını daha etkin kullanabilecek ve milli kaynak potansiyelimiz harekete geçirilebilecektir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- 4.5.2007 Tarihli ve 5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanuna eklenen madde ile kırsal kalkınmayı sağlamak için milli kaynak potansiyelinin bütünüyle harekete geçirilmesi, bu amaçla tarım kentleri ve merkez köyler gibi cazibe merkezlerinin oluşturulması öngörülmektedir. 

MADDE 2- 4.5.2007 Tarihli ve 5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik yapılmak suretiyle belde ve köylerin, ekonomik ve sosyal hayatının gelişmesine yönelik olarak her köyde potansiyeline uygun olarak tarım, orman, hayvancılık, maden, turizm, ve benzeri ilgili kamu görevlilerinin atanması amaçlanmaktadır. 

MADDE 3- Yürürlük maddesidir. 

MADDE 4- Yürütme maddesidir. 


Geri Dön