26 / 04 / 2024

6. Boğaziçi Zirvesi'nde Katar'daki yatırım fırsatları değerlendirilecek!

6. Boğaziçi Zirvesi'nde Katar'daki yatırım fırsatları değerlendirilecek!

Bu yıl 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla ve "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenecek "6. Boğaziçi Zirvesi" 9-11 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek.



Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Birliği'nin (TİM) ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.


Zirveye ilişkin Ceylan İntercontinental Hotel'de düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında verilen bilgiye göre, zirve, "Dünyada daha fazla refah" için toplanacak.


"Yoksulluğu yok etmek ve refah taban seviyesini büyütmek için sanattan spora, eğitimden enerjiye, teknolojiden ekonomiye her alanda yapılabilecek çalışmaların" irdeleneceği zirvede bu yıl ayrıca Katar'daki yatırım fırsatları değerlendirilecek. Zirvede, Türkiye ile katılımcı ülkeler arasında 750 milyon dolarlık ön anlaşma imzalanması bekleniyor.


Etkinliğe, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Asya, Avrupa, Amerika ve Balkanlar olmak üzere toplamda 80 ülkeden siyasetçi ve iş adamları katılacak. Zirve, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda sonuç odaklı diyalog yaratmak ve işbirliklerinin kurulmasını sağlamak üzere siyasetçileri, genç liderleri, iş dünyasını ve öncü girişimleri tek çatı altında topluyor.


Erdoğan'ın "onur konuşmacısı" olarak yer alması bekleniyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirvede onur konuşmacısı olarak yer alması bekleniyor.


Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası gibi Türk siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri de zirvenin konuşmacıları arasında yer alacak.


Etkinlikte, Katar, Tunus, ABD, Fas, Lübnan başta olmak üzere çok fazla ülkeden, OECD, Dünya Bankası ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlardan toplamda 149 önemli  isim de konuşma yapacak.


"Daha az yoksulluk, daha fazla refah"

"Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla gerçekleştirilecek zirvenin katılımcıları 3 gün boyunca, küresel yoksulluğu en aza indirirken, refah seviyesini artırmanın yollarını tartışacak.


Zirvede özellikle, küresel gelişimin lider sektörleri olarak bilinen inşaat, telekomünikasyon, bankacılık, enerji, dış ticaret, iskan ve kentsel dönüşüm sektörlerindeki iş fırsatları masaya yatırılacak.


Odak ülke Katar

Her yıl farklı bir ülkenin yatırım fırsatlarının değerlendirildiği Boğaziçi Zirvesi'nin bu yılki odak ülkesi ise Katar. 9 Aralık akşamı gerçekleşecek Katar Gecesi'nin açılış onur konuşmalarını,  Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Bakanı Hamad Bin Abdülaziz Al Kawari ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal yapacak.


Ayrıca, aralarında üst düzey siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda Katarlı bürokrat ve iş adamı da zirveye katılacak.


Geçen yıl 560 milyon dolarlık iş hacmi yaratan zirvede bu yılki beklenti ise 750 milyon dolar.


"Zirve, ikili ilişkilerin gelişmesi açısından önemli"

Toplantıda konuşan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, TİM olarak son 5 yıldır ev sahipliğini yaparak destekledikleri zirvenin bu yıl 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasından önde gelen isimleri buluşturacağını söyledi.


Zirvenin bu açıdan son derece önem taşıdığını dile getiren Çıkrıkçıoğlu, ikili ilişkiler ve diplomasinin her geçen gün daha da ön plana çıktığını ifade etti.


Çıkrıkçıoğlı, küresel ekonominin getirdiği kırılganlıkları azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmek için uluslararası ilişkileri ve işbirliklerini arttırmanın büyük önem taşıdığının altını çizdi.


Türkiye'nin bu bağlamda çevre ve komşu ülkelerle olan bağlarını kuvvetlendirmesini kritik bulduklarını vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, "Çünkü hepimizin malumu, büyük siyasi krizlerin yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. O yüzden Türkiye'nin tezlerini, politikalarını, siyasi yaklaşımlarını tüm dünyaya anlatabilmesi çok önemli" dedi.


Çıkrıkçıoğlu, zirvenin temasının son derece önemli olduğunu kaydederek, "İhracatçılarımız açısından değerlendirildiğinde de biz uzun vadeli refah artışında ülkeler arası ticari  ilişkilerin önemli faydalar sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu anlamda serbest ticaretin önemini vurguluyoruz" diye konuştu.


İnovasyonun önemine değinen Çıkrıkçıoğlu, geçen hafta gerçekleştirilen 4. Türkiye İnovasyon Haftası'na 50 bin kişinin katıldığını ve etkinliği 100 bin kişinin TİM TV'den canlı takip ettiğini söyledi.


Çıkrıkçıoğlu, "Boğaziçi Zirvesi'nin bölgenin ve dünyanın refahına katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz" dedi.


"İlk 5 zirvede 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı"

Etkinlikte hazır bulunan UİP Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil, "Rusya ile yaşanan gerginlik nedeniyle bu ülkeden zirveye katılımlar iptal oldu mu?" şeklindeki soru üzerine, "Rusya ve civarındeki bölgeden daha önce geleceğini belirten bakan düzeyinde 7 katılımcı artık gelmeyeceğini bildirdi" dedi.


Özgencil, bundan önce gerçekleştirilen 5 zirvede imzalanan işbirliklerinin toplam hacmine ilişkin bir soruya karşılık, "Katılımcıların ne kadarlık anlaşma imzaladığını kesin bilemiyoruz. Mesela kahve aralarında ikili anlaşma imzalayanlar oluyor. Bunlardan haberimiz olmuyor. Ama bilinen rakam 1,7 milyar dolar. Yani şimdiye kadar iki 5 zirvede 1,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı" diye konuştu.


Basın toplantısında UİP İcra Kurulu Başkanı Kerem Alkin de zirveye ilişkin bilgiler verdi.


AA



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde düzenlenecek olan 6.Boğaziçi Zirvesi yarın başlıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanan zirve, bu yıl ‘Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah’ temasıyla gerçekleştirilecek. Türk firmalarına 750 milyon dolarlık iş hacmi yaratması beklenen Boğaziçi Zirvesi’ne yaklaşık 80 ülkeden 2 bini aşkın siyasetçi ve iş dünyası temsilcisi katılacak. 6.Boğaziçi Zirvesi 11 Aralık’ta sona erecek.


TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, UİP Başkanı Cengiz Özgencil ve UİP İcra Kurulu Başkanı Kerem Alkin zirve öncesi basın mensuplarıyla bir araya geldi. TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu “Biz TİM olarak son 5 yıldır bu zirvenin ev sahipliğini yaparak zirveyi destekliyoruz. Çünkü ikili ilişkiler ve diplomasi her geçen gün daha da ön plana çıkıyor. Küresel ekonominin getirdiği kırılganlıkları azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmek için uluslararası ilişkileri ve işbirliklerini artırmak büyük önem taşıyor” diye konuştu. 


DESTEKLER BUGÜN YARIN AÇIKLANACAK

TİM Başkanvekili Çıkrıkçıoğlu, başta yaş meyve ve sebze olmak üzere hükümetin ihracatçıların Rusya kaynaklı zararlarını telafi edebilecek bazı telafileri bugün ya da yarın açıklayabileceğini söyledi. Çıkrıkçıoğlu, yaş meyve ve sebzenin alternatif pazarlara kısa süre içinde yönlendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Çıkrıkçıoğlu ayrıca, Rusya’yı başka ülkelere geçiş için transit bir yol olarak kullanan Türk TIR’larının geçişini engellemeye devam edilmesi halinde Rusya’nın uluslararası yatırımlara da maruz kalabileceğini söyledi. UİP Başkanı Cengiz Özgencil de gerginlik nedeniyle daha önce katılımlarını teyit eden Rusya’dan yedi katılımcının son anda zirveye gelmekten vazgeçtiklerini söyledi. 

Star


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE’nin, hava sahasını ihlal ettiği için bir Rus savaş uçağını 24 Kasım’da düşürmesinden sonra iki ülke arasında başlayan gerilimin etkileri sürüyor. 9-11 Aralık tarihlerinde 6’ncısı gerçekleşecek ‘Boğaziçi Zirvesi’ne Rusya bölgesinden 7 katılımcının gelmeme kararı aldığı bildirildi. Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Birliği’nin (TİM) ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması bekleniyor. 80 ülkeden 2 binin üzerinde siyaset ve iş dünyasının katılımıyla düzenlenecek Boğaziçi Zirvesi’nin Türk firmalarına 750 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor. Tanıtım toplantısında konuşan UİP Başkanı Cengiz Özgencil, “Rusya ile yaşanan gerginlik sonrasında bölgeden yedi katılımcının Türkiye’de yapılacak zirveye katılmaktan vazgeçti” dedi.


ERDOĞAN KONUŞACAK

Boğaziçi Zirvesi ile ilgili toplantıda verilen bilgiye göre, zirve son 5 yılda Türkiye ekonomisine 1.7 milyar dolarlık katkı sağladı. Bu yılki etkinliğe; Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Asya, Avrupa, Amerika ve Balkanlar olmak üzere toplamda 80 ülkeden siyasetçi ve iş adamları katılacak. Zirve, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda sonuç odaklı diyalog yaratmak ve işbirliklerinin kurulmasını sağlamak üzere siyasetçileri, genç liderleri, iş dünyasını ve öncü girişimleri tek çatı altında topluyor. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da katılacağı zirvede; Katar, Tunus, ABD, Fas, Lübnan başta olmak üzere çok fazla ülkeden, OECD, Dünya Bankası ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlardan toplamda 149 önemli isim de konuşma yapacak. “Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah” temasıyla gerçekleştirilecek zirvenin katılımcıları 3 gün boyunca, küresel yoksulluğu en aza indirirken, refah seviyesini artırmanın yollarını tartışacak. Zirvede özellikle, küresel gelişimin lider sektörleri olarak bilinen inşaat, telekomünikasyon, bankacılık, enerji, dış ticaret, iskan ve kentsel dönüşüm sektörlerindeki iş fırsatları masaya yatırılacak.


750 milyon $ hacim

Her yıl farklı bir ülkenin yatırım fırsatlarının değerlendirildiği Boğaziçi Zirvesi’nin bu yılki odak ülkesi ise Katar. 9 Aralık akşamı gerçekleşecek Katar Gecesi’nin açılış onur konuşmalarını, Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Bakanı Hamad Bin Abdülaziz Al Kawari ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal yapacak. Ayrıca, aralarında üst düzey siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda Katarlı bürokrat ve iş adamı da zirveye katılacak. Geçen yıl 560 milyon dolarlık iş hacmi yaratan zirvede bu yılki beklenti ise 750 milyon dolar.


İkili ilişkiler gelişecek

TOPLANTIDA konuşan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, TİM olarak son 5 yıldır ev sahipliğini yaparak destekledikleri zirvenin bu yıl 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasından önde gelen isimleri buluşturacağını söyledi. Çıkrıkçıoğlu, ikili ilişkiler ve diplomasinin her geçen gün daha da ön plana çıktığını ifade etti. Çıkrıkçıoğlı, küresel ekonominin getirdiği kırılganlıkları azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmek için uluslararası ilişkileri ve işbirliklerini arttırmanın büyük önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye’nin bu bağlamda çevre ve komşu ülkelerle olan bağlarını kuvvetlendirmesini kritik bulduklarını vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, “Siyasi krizlerin yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. O yüzden Türkiye’nin kendisini tüm dünyaya anlatabilmesi çok önemli” dedi.



Hürriyet


Geri Dön