25 / 04 / 2024

6 milyon kişi boş konut projelerine yerleştirilsin!

6 milyon kişi boş konut projelerine yerleştirilsin!

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Candaş Tolga Işık bugünkü yazısında, İstanbul'daki yapılaşmayı anlattı. 600 bin binanın yıkılabileceğini ifade eden Işık, 6 milyon kişi boş konut projelerine yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.



Hürriyet’te dün Abdulkadir Selvi’nin köşesinde okudum.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki diyor ki:


“Devletin arşivlerindeki raporları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını incelediğimde İstanbul’da yakın gelecekte 6.5-7 ölçeğinde bir deprem olacağından söz ediyorlar. Hemen diyen de var, 2045’te olur diyen de. Ama ağırlık olarak 2030 yılına kadar 6.5-7 ölçeğinde bir depremden söz ediliyor. İstanbul’da 600 bin binanın yıkılacağından söz ediliyor. Benim Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak önlem almam gerekiyor. Ben de ona göre tedbir geliştiriyorum.”


İstanbul’da kaç bina var?


2 milyon civarında...


Bu şu demek: Yarın deprem olsa İstanbul’un üçte biri yıkılacak!


Yanlış anlaşılmasın, tahmin filan değil...


Devletin resmi ölçümlemeleri, analizleri sonucunda ulaşılan ve bizzat konunun bir numaralı muhatabı olan bakan tarafından açıklanan rakam bu.


Peki biz ne zamandır biliyoruz bu depremin olacağını?


1999’dan beri.


Aradan 18 sene geçmiş!


Bu korkunç risk Türkiye’nin değil de Japonya’nın bir şehrinde olsa 18 senede o şehri 18 kez yıkıp yeniden inşa ederlerdi.


Allah aşkına biri çıkıp izah etsin: Yıllık 42 milyar lira bütçesi olan büyükşehir belediyesinin, hiçbir bakanlıkta olmayan yetkilerle donatılan şehircilik bakanlığının (öncesinde bayındırlık bakanlığıydı) 18 yıldır bundan daha önemli ne işi vardı?


Üzerinden 18 yıl geçmiş olmasına rağmen olası bir depremde İstanbul’un hâlâ 3’te 1’inin yıkılma riski taşıması bir skandaldır. 600 bin bina; her binada en iyimser tahminle 10 kişi yaşasa, 6 milyon insan eder!


Gözlerinizi iyice açarak okuyun lütfen: Şehircilik Bakanı “İstanbul depreminde 600 bin bina yıkılacak” derken aslında “İstanbul’da 6 milyon insan ölecek” diyor.


Görünen köy kılavuz istemez: Bu iş belediyeyle, bakanlıkla olmayacak. Cumhurbaşkanlığı bizzat konuya el atmalı.


Bu 600 bin riskli binanın derhal tahliye edilmesi için gerekirse KHK çıkarılmalıdır. İstanbul’da binlerce tamamlanmış, boş konut projesi var. Söz konusu insan hayatı, gerekirse bu 600 bin insan devlet desteğiyle o konutlara yerleştirilsin.


Şakası yok.


Türkiye’nin bugün karşı karşıya olduğu en büyük ulusal güvenlik tehdidi olası İstanbul depremidir.


İstanbul ekonominin, turizmin, medyanın, kültür-sanatın, akademinin merkezi; bu ülkenin kalbi... İstanbul yıkılırsa bu ülke ayakta kalamaz.




Candaş Tolga IŞIK/Posta


Geri Dön