26 / 04 / 2024

6 milyon konuta yalıtım yapılması gerekiyor!

6 milyon konuta yalıtım yapılması gerekiyor!

Türkiye'de bulunan 10 milyona yakın binanın yüzde 87'si konut niteliğinde kullanılıyor. Bu konutların yer aldığı 6 milyon konuta  ise doğru yalıtım uygulaması gerekiyor. Bu sayede yılda 1 milyar dolar enerji tasarrufu yapılabilir.



Türkiye'de 10 milyona yakın bina bulunuyor. Yüzde 87'si konut nitelikli kullanan binalarına ise 'doğru yalıtım’ uygulaması gerekiyor. Bu sayede yılda 1 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçilebilir.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre;  kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte binalarda enerji harcamaları da artıyor. Yalıtımın bulunmadığı binalarda enerji harcamaları artıyor. Enerji Verimliliği Derneği verilerine göre, 10 milyona yakın bina stokunun yüzde 87’si konut nitelikli iken, enerjinin yüzde 35’i binalarda tüketiliyor.

Binalarda harcanan enerjinin büyük kısmı, soğutma ve ısıtma amaçlı kullanılıyor.  Isı kayıplarının yüzde 40’ının dış duvarlardan, yüzde 30’unun pencerelerden, yüzde 17’sinin kapı ve hava girişlerinden, yüzde 7’sinin çatıdan ve yüzde 6’sının alt kat döşemelerinden kaynaklanıyor.

Türkiye'de enerji tüketimi,  Avrupa ülkelerine oranla 3 ila 5 katına göre fazla olabiliyor.  Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, “6 milyon binaya yalıtım yapılması gerekiyor. Bu  konutların yalıtımının tamamlanması durumunda yıllık 3 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu, yani 1 milyar dolarlık gaz ithalatının azaltımı sağlanabilir” dedi.

6 milyon konuta yalıtım yapılması gerekiyor!

Yalıtıma teşvik edilmeli 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, doğru yalıtımı olmayan binalarda enerji tüketiminin yanı sıra; çevreyi kirleten ve iklim değişimine neden olan gazların da artırdığını belirtti.  Pandemi döneminden hareketle İngiltere'yi örnek gösteren Mustafa Öztürk “İngiltere; evlerin, ofislerin, okul gibi binaların enerji verimli hale getirilmesi için harcanacak tutarın yarısını devlet veriyor. Hibe ediyor. Bunu teşvik ederken, aynı zamanda pandemi sürecinde daralan iş alanını da genişletmeyi amaçlıyor. Bir taşla üç kuş vuracak; sera gazı salınımını azaltacak, şehirden enerji yoğunluğunu düşürecek ve yeni istihdam alanları oluşturacak. Biz de yol haritamızı buna göre belirlemeliyiz. Doğru yalıtım ve enerji verimli binalar, tasarruf ettirirken çevre ve insan sağlığını da korur. Tıpkı kamu bankalarının konut kredisi uygulaması gibi bir sistemle de teşvik edilebilir” dedi. 

6 milyon konuta yalıtım yapılması gerekiyor!

‘Toplama’ malzemeyle olmaz 

Bina statiği açısından yalıtımın ‘risk oluşturup oluşturmadığı konusunda Baumit Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer, “Tüm malzemelerin birbirleri ile uyumlu olması ve yalıtımın doğru bir uygulamacı tarafından yapılması gerekiyor. Parça parça başka firmalardan alınmış malzemelerle doğru sonuç alınamayacaktır. ETAG gibi global standartlara uygun sistemlere güvenilmeli. Bu uygulamalarda yapının taşıyıcı unsurlarına zarar verilmez” dedi.

Isı yalıtımı seferberliği başlatılmalı 

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe, “Yeni yapılan bir binada ısı yalıtımının maliyeti, toplam maliyetin yüzde 1 ila 3’ü kadardır. 100 metrekarelik bir konut için 7 bin - 8 bin 500 lira arasında değişiyor. Uygulamalar kendini 2 ila 5 sene içerisinde amorti edebilir. Bir an önce KDV iadesi içeren kampanyanın hayata geçirilerek ülkemizde ısı yalıtımı seferberliği başlatılması gerektiğine inanıyoruz” dedi. 

 

Türkiye'nin enerji konusunda ithalatçı olduğuu söyleyen Ali İhsan Sılkım, “Sakarya gaz sahasından gelen müjdeli haberlere, Akdeniz’den yenilerinin ekleneceğini umut ediyoruz. Konya Karapınar’da devreye alınmaya başlayan YEKA projesi gibi açılımlar ile üretilen enerjideki yenilenebilir kaynakların payı her geçen gün artmaktadır. Devletimizin enerji alanında yapmış olduğu atılımlar sürerken bizler de, son tüketici olarak enerji verimliliği konusunda bilinçli olmalıyız. Binalarda yalıtım yapılmalı, ev aletlerinde verimli modeller tercih edilmeli, led ve kısmi aydınlatma kullanılmalı” dedi.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. 1 Ocak 2020’den itibaren; alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde EKB düzenlenmiş olması şartı aranıyor. Yeni binalar minimum C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip olması gerekirken mevcut binalar A-G aralığında herhangi bir enerji sınıfına sahip EKB’ye sahip olabilirler. EKB vermeye yetkili firmalar listesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinden ulaşılabiliyor.

Konutun değerini yalıtım artırıyor!


Geri Dön