19 / 04 / 2024

7 yılda 7 bin 445 eğitim kurumu hizmete açıldı

7 yılda 7 bin 445 eğitim kurumu hizmete açıldı

Başbakan Erdoğan, hükümet olarak iktidara geldikleri ilk günden itibaren eğitime öncelik verdiklerini belirtti.



Türkiye demokrasi ve hukuk yolunda kat ettiği yoldan geriye dönemez. O eski kaos günleri, hukukun, demokrasinin, insan haklarının çiğnendiği o karanlık günler, Türkiye'de tekrar yeşerme imkanı bulamaz." dedi. Erdoğan, öğrencilere de, "Bu ideallere bu ilkelere sahip çıkacak, demokrasiyi tıpkı Türkiye Cumhuriyeti gibi koruyacak ve kollayacak olan sizlersiniz. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne Türkiye'yi taşıyacak olan sizlersiniz." diye seslendi.

Başbakan Erdoğan, Anadolu Gösteri Merkezi'ndeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi çağın gereklerine uygun şekilde dönüştürmenin gayreti içinde olduklarını belirtti. Erdoğan, Anayasa'da ifadesini bulan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti idealini en güçlü şekilde yerleştirmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Öğrenim çağındaki yeni nesle kendilerini 'büyük ülkeye yakışır şekilde' yetiştirmeleri, sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısı yapan Erdoğan, her öğrencinin en az bir yabancı dil bilmesini, bilgisayarı en iyi şekilde kullanmasını, okumasını, araştırmasını, dünyayı ve ülkesini yakından takip etmesini istedi. Başbakan öğrencilere, "Mutlaka hayalleriniz olsun. Mutlaka hedefleriniz olsun. Umudunuzu, azminizi, cesaretinizi bir an olsun kaybetmeyin." şeklinde seslendi.

Okul yaptıran hayırseverlere de teşekkür eden Erdoğan, bu okulların hayırseverlerin isimlerini ebediyete kadar taşıyacağını ifade ederken, "Buralardan yetişen her öğrenci hizmet ettiği sürece sürekli hayırseverlerin hayır hanesine bunlar yazılacak." dedi.

Tarihimizde Yunus Emre de Nazım Hikmet de var

Türkiye'nin 'tarihiyle kültürüyle inşa ettiği medeniyetiyle büyük bir ülke' olduğunu anlatan Başbakan, şöyle devam etti: "Biz sadece kahramanlığıyla, sadece zaferleriyle, sadece büyük devlet adamlarıyla övünen değil, aynı zamanda bilime, sanata kazandırdığımız, dünya çapında büyük isimlerle dünya bilimine ve medeniyete kattığımız muhteşem eserlerle övünen, övünmesi gereken bir milletiz. Orhun Yazıtları'ndan bugüne kadar var olduğumuz her coğrafyada bilimi, sanatı yücelttik. Bizim tarihimizde Ömer Hayyam var, Uluğ Bey, Yusuf Has Hacip var. Bizim tarihimizde Ali Şir Nevai, İbni Sina, Farabi, Ali Kuşçu, Harezmi, Katip Çelebi, Piri Reis, Cahit Arf var. Bizim tarihimizde Mevlana var, Yunus Emre var, Nedim, Baki, Fuzuli, Mehmet Akif, Nazım Hikmet var. Bizim tarihimizde Fatih Sultan Mehmet olduğu kadar, Fatih'i Fatih yapan Akşemsettin var. Osman Gazi kadar, onu Osman Gazi yapan Şeyh Edebali var. Ve bizim tarihimizde Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal var."

7 yılda 7 bin 445 eğitim kurumu hizmete açıldı

Başbakan Erdoğan, hükümet olarak iktidara geldikleri ilk günden itibaren eğitime öncelik verdiklerini belirtti. Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, 2002 yılında Türkiye'nin bütçesinden Milli Eğitim'e 7,5 milyar lira ayrıldı. Bu bütçe her yıl artırılarak 2010 yılında eğitim bütçesi 28,2 milyar TL'ye ulaştı. Böylece 7 yılda Milli Eğitim'e ayrılan pay, yüzde 278 oranında artış gösterdi. Yükseköğrenim bütçesi ise yüzde 275 oranında artırıldı. Türkiye'nin Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan bütçesi ise büyük artış gösterdi. 2002'de yaklaşık 58 milyon TL olan araştırmalar için ayrılan pay 2010'da 2 milyar TL'ye yükseldi. Eğitim kurumlarının sayısında da 7 yıl içerisinde büyük artış yaşandı. 7 yılda, 7 bin 445 eğitim kurumu ile 142 bin 634 yeni derslik tamamlandı. Bu dönemde 927 milyon adet ders kitabı da ücretsiz dağıtıldı. Başbakan, yükseköğretimde de 41'i devlet, 22'si vakıf olmak üzere 63 yeni üniversite kurulduğunu anlattı. 127 okulun açılışının biraz geciktiğini belirten Erdoğan, "Artık Türkiye bir şantiye halindedir. O yüzden açılışlara yetişemiyoruz, geciktiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Zaman

İlgili haber

Ankara'da 127 okulun açılışı yapıldı!


Geri Dön