27 / 04 / 2024

7,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!

7,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!

Türkiye Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen "Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları" başlıklı panelde Altan Elmas ile  Feyzullah Yetgin konuşma yaptı...



Türkiye Ekonomi Zirvesi kapsamında "Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları" başlıklı panel, Bloomberg HT tarafından düzenlenlendi.  Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, sektör olarak konut ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.


7,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!


Gayrimenkul yatırımlarının son 7-8 senedir, her bir sene bir sonrakinden artarak devam ettiğini ifade eden Altan Elmasi çok ciddi bir rekabet ortamının olduğunu ifade etti. Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre; "Çok genç nüfusumuz var. 900 bin kişiye her yıl ev bulmak durumundayız. 900 bin-1 milyon konut yıllık üretim yapıyoruz. Bu konutların 650-700 bini satılıyor. 1 milyon 300 bin-1 milyon 400 bine varan konut ikinci elde dönüyor." açıklamasında bulundu. 


Elmas, 2000'den sonra yapılan konutları depreme dayanıklı yapılar, 2000'den önce yapılan yapıları ise sorunlu, çürük yapılar olarak kabul ettiklerini ifade etti. Elmas, minimum 7,5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi. 


7,5 milyon konutu 15 yılda dönüştürebileceklerini belirten Elmas,  "Yılda en az 500 bin konutu dönüştürürsek 15 yılda ancak bu 7,5 milyon konutu dönüştürebiliyoruz. Yani 1 milyon konut üretebiliyoruz. Bunun 100 binini kentsel dönüşüm ile dönüştürebilirken 500 bine çıkarmamız gerekiyor."  ifadelerini kullandı. 


 "40'ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var"


7,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!

 

Türk inşaat sektörünün iyimser olduğunu belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin "KPMG küresel inşaat araştırma raporuna göre, dünyadaki inşaat oyuncuları çok iyimser değil ama Türkiye'de iyimserlik var. Dünyadaki inşaat sektörü rekabetine baktığımızda, Engineering News Record'a (ENR) göre, Türkiye ikinci sırada. 40'ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var." şeklinde konuştu. 


Türkiye'de konut sahipliği oranının yaklaşık yüzde 70 olduğunu belirten Yetgin, yüzde 80- 90 olmasının pek mümkün görünmediğini söyledi. Yetgin, "Bu sirkülasyon, nüfus artışı ile devam edecek." dedi.


Geri Dön