28 / 03 / 2024

800 metrelik Burj Dubai yarın açılıyor!

800 metrelik Burj Dubai yarın açılıyor!

Emaar Properties'in yaptığı 160 katlı, 800 metrelik gökdelen Burj Dubai yarın açılıyor



Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai Emirliği'nde, Şeyh El Maktum'un ortak olduğu ve dünyanın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden olan Emaar Properties'in yaptığı 160 katlı, 800 metrelik gökdelen Burj Dubai yarın açılıyor. Dünyanın en uzun gökdeleni Burj Dubai'nin mimarı Bill Baker, "İşe başlarken şu an dünyanın en uzun binası Taipei 101'den daha uzun olmasına karar vermiştik. Ancak Emaar bizden çok daha yükseklere çıkmamızı istediğinde daha ne kadar büyüğünü yapacağımızı bilmiyorduk" dedi. Burj Dubai'den çok şey öğrendiklerini kaydeden Baker, 1 kilometre uzunluğunda gökdelen yapabileceklerini hatta daha fazlasının da mümkün olduğunu dile getirdi.
Hürriyet

 

Basında yer alan diğer haberler şunlar;

Şeyh kuleyi açıyor, Türkler'in 6.2 milyarlık alacağı ödenmiyor 
Yarın dünyanın en yüksek gökdelenini açacak olan Dubai'de Türkler'in aldığı iş miktarı 6.2 milyar dolara ulaştı. Ancak Dubai, kriz nedeniyle ödeme yapmıyor

o Toplam 59 milyar dolara varan borcunu erteleme kararıyla geçen yıl dünya piyasalarının yüreğini ağzına getiren Dubai, Türk müteahhitlerinin hak edişlerini ödemiyor. Yarın dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'yi hizmete açacak olan Dubai'de bugüne kadar Türk şirketlerinin aldığı iş tutarı 6.2 milyar dolara ulaştı. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu "Türk müteahhitlik sektörünün son yıllarda büyük projeler gerçekleştirdiği yerlerden olan Dubai'deki kriz, Türk müteahhitlik firmalarını da doğrudan etkiledi. Firmalarımız, aylardır hak edişlerini alamadıkları için sorun yaşıyor" dedi.

SEKTÖR % 19.5 KÜÇÜLDÜ

Koçoğlu inşaat sektörünün 2009'da ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyledi. Küresel krizin Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki etkilerine dikkati çeken Koçoğlu, şöyle konuştu: "Rusya'da ve son dönemde Dubai'de yaşanan gelişmeler, inşaat sektörünün itici gücünü oluşturan yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine olumsuz yansıyacak. Dubai'de Türk müteahhitlerinin başlangıçtan bugüne üstlendiği projelerin toplam tutarı 6.2 milyar doları buldu."Sektörün yılın ilk çeyreğinde yüzde 18.9, ikinci çeyreğinde yüzde 21.4, üçüncü çeyreğinde de yüzde 18.1 küçüldüğünü kaydeden Koçoğlu, 9 aylık ortalamada daralmanın yüzde 19.5 olduğunu söyledi.

İnşaatı 5 yılda bitti 4 milyar $ harcandı

Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından yarın açılışı yapılacak olan Burj Duba'nin yapımına 21 Eylül 2004 tarihinde başlandı.Yaklaşık 4.1 milyar dolara mal olan ve 818 metre ile dünyanın en uzun binası ünvanını elinde bulunduran Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı. Burj Dubai Güney Koreli Samsung şirketi tarafından inşa edildi.

İlk yarıda stoklar eritilecek, 2. yarıda yeni konut yapılacak

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise "Mevcut pazarlarımızı elimizde tutmak istiyoruz. Bu pazarların başında Rusya, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri ve Orta Asya geliyor. Yeni pazarlar olarak da özellikle batı ve orta Afrika ülkelerine, Güney Afrika'ya, Hindistan'a açılma çabalarımız var. Bunlar tabii yeni ülkeler olacaktır ama bizim asıl noktamız; Rusya'da, Kuzey Afrika'da ve Körfez'deki pazar payımızı biraz daha artırmak şeklinde olacak" dedi. Eren inşaat sektörünün 2009'da küresel krizin etkisini önemli ölçüde hissettiğini belirterek, özellikle konut sektöründe sıkıntı yaşandığını söyledi. Eren, mevcut stokların eritme çabasının bu yıl da süreceğini belirterek "Ancak yılın ikinci yarısından itibaren yeni konut projelerinin başlayacağını bekliyorum" dedi.
Star


Geri Dön