28 / 03 / 2024

86 mermer ocağı Çinlilierin oldu!

86 mermer ocağı Çinlilierin oldu!

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, mermer ocakları nedeniyle ormanlık alanlarda açılan ve ağaçların kesilmesiyle oluşan görsel kirliliği, kendilerinin de arzu etmediklerini söyledi.



Mustafa Satıcı, kamuoyunda mermer ile taş ocaklarının birbirine karıştırıldığını, mermer ocaklarının yer altında çalışma yapmadığını söyledi. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, mermer ocaklarında, taş ocakları gibi dinamitle patlatma, toz çıkarma, çevreyi kirletme gibi bir durum olmadığını anlatırken, "Aksine sessiz bir ortamda, su kullanarak mermeri çıkartıyorsunuz. Dolayısıyla bu anlamda bir tahribat da vermiyor" dedi. Mermer ocakları nedeniyle dağlarda oluşan dilim dilim görüntülerin kendisini de rahatsız ettiğini aktaran Satıcı, "Tabii ki bir takım olumsuz örnekler var. Özellikle ormanlık alanlarda açılan ve ağaçların kesilmesiyle oluşan görsel kirlilik bizim de arzu etmediğimiz bir durum" dedi.



Bölgedeki mermer ocaklarının ciddi denetimden geçtiğini aktaran Satıcı, şöyle devam etti; "Mermer sahasında firma ocak açmadan önce tekrar oranın ıslah edilmesi ve ağaçlandırılması konusundaki maliyeti peşin ödüyor. Daha sonra Orman Bakanlığı’na belirtilen çerçevede tekrar ocağı düzeltiyor, çevre düzenlemesi yapıp, ağaç dikilir halde Bakanlığa teslim ediyor. Dolayısıyla mermer ocakları ve taş ocaklarının işlevleri, özellikleri farklı." Dünyadaki uygulamaların da Türkiye’deki gibi olduğunu ifade eden Satıcı, "Bu anlamda şu tercihi yapacağız. Bütün mermer ocaklarını kapatalım, mermer ihracatını durduralım. Buradaki istihdamı da açığa çıkaralım. Bu kolay bir çözüm olur. Burada önemli olan etkin denetimle, kuralları çerçevesinde işletilmesini sağlamak" dedi.


ÇİNLİLER OCAK SATIN ALIYOR


Sektörün şu andaki sorunlarının bir şekilde ocak sahiplerini krize ittiğini belirten BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel ise, Çinliler’in çok iyi paralara ocakları satın aldığını söyledi. Özel, "Bölgede 86 ocak Çinliler tarafından satın alındı. Ocak sahipleri artık bunalmış durumda. Çevre, orman, devletle ilgili, ruhsatlarla ilgili birçok problem var. Çinliler de bu dönemi fırsat bilerek ocakları almaya çalışıyor" dedi.


Çin’in en önemli mermer alıcısı ve ciddi partner olduğunu açıklayan Mustafa Satıcı ise yabancı sermayeye karşı olmadıklarını kaydetti.



Milliyet


Geri Dön