23 / 04 / 2024

A 101 üç yılda bin 500 şube açacak!

A 101 üç yılda bin 500 şube açacak!

İndirim marketçiliği sektörüne hızlı bir giriş yapan A 101, yeni ortağıyla büyüme hedefini yükseltti



Yönetimi, tekstil ve sağlık yatırımlarıyla adından söz ettiren Turgut Aydın Holding'e geçen şirket, yıl sonuna kadar mağaza sayısını 500'den 850'ye çıkarmayı hedefliyor. Firmanın 2012 sonu beklentisi ise Türkiye genelinde 1.500 şubeye ulaşmak. 
 
Ekonomik kriz sebebiyle pek çok sektör 2009'u zararla kapatırken perakende zincirleri büyümesini sürdürdü. Ülke genelinde hızla yayılan indirim marketçiliği (hard discount) de farklı alanlarda yatırımı bulunan şirketleri cezbediyor. Geçen yılın sonlarında indirim marketi A.101'in yüzde 30 hissesini ve yönetim imtiyazını devralan Turgut Aydın Holding, büyüme stratejisini perakende üzerine yoğunlaştırdı. Tekstil (Aydın Örme ve English Home), sağlık (Memorial Hastanesi) ve gayrimenkul alanlarında yatırımları bulunan grup, A.101'in mağaza sayısını yıl sonuna kadar 500'den 850'ye çıkarmayı hedefliyor.

Grubun tekstil ve perakendeden sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Aydın Örme Genel Müdürü Erhan Bostan, perakende sektörüne inandıkları için bu alana yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. Yaklaşık 3 ay önce A.101'in dümenine geçen Bostan, "Bu süre zarfında hedeflenen bütçemizi gerçekleştirebildiğimizi gördük. İlk projeksiyonumuzda yıl sonu mağaza hedefimiz 675'ti ama bunun çok üzerine çıkmış olacağız. 2010 sonunda da 666 milyon TL'lik ciroya ulaşmayı umuyoruz." dedi. Bostan, ekonomik krizin etkisi ve AVM'lerin baskısıyla ana cadde ve hareketli sokaklarda uygun şartlarda mağaza kiralama fırsatları doğduğunu, bunun da büyümelerini kolaylaştırdığını aktardı. A.101'in halen 2 bin 500'ü aşkın çalışanı bulunuyor. Yıl sonunda istihdamın 3 bin 100'ü aşması bekleniyor. Holding, 2011 ve 2012 döneminde ise bin 500 mağazaya çıkmayı öngörüyor.

İcra Kurulu Üyesi Bostan, Türkiye'de hâlâ organize perakendede büyük bir boş alan bulunduğunu, bunun sektördeki hemen herkesin hızla büyümesine imkan tanıyacağını kaydetti. Bu çerçevede hard discount marketçiliğin ayrı bir önem taşıdığını vurgularken, "Kısa sürede, ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı gördük. A.101, 3 ayda grubumuzun göz bebeği olmayı başardı." diye konuştu. Hiper ve süpermarket sektöründe Migros, Tansaş, Carrefoursa, Tesco Kipa, Metro, Real, Kiler, Adese ve Makromarket gibi ulusal ve yerel zincirler faaliyet gösteriyor. Yıllar önce Alman Aldi ile başlayan hard discount marketçilik tarzını ise Türkiye'ye ilk olarak 1995'te BİM getirmişti. Ardından Migros bünyesindeki Şok ile İspanyol Diasa sektördeki yerini aldı. 2008 yılı başlarında ise daha önce BİM'in kuruluşunda da yer alan bir ekip A.101'i kurdu. Yüzde 29,8'ine Aydın ailesinin sahip olduğu A.101'in yüzde 22,8'i Singapur merkezli Oligo Investment Pte. Ltd'ye, yüzde 21,8'i de Bank Asya'ya ait. Yüzde 25,6'sı ise diğer ortakların.

Tüm dünyada indirim marketlerinin en büyük özelliği private label olarak adlandırılan kendi markalı ürünlerin yaygınlığı. Şirket, daha ucuza mal ettiği kendi markalarını düşük fiyatlarla tüketiciye sunabiliyor. Aydın Grup İcra Kurulu Üyesi Erhan Bostan, halen satışların yüzde 75'ini A.101 için hazırlanan özel markalı ürünlerden elde ettiklerini, bu oranı gelecekte daha da artırmayı hedeflediklerini anlattı. Bostan, sadece 2009 yılında 186 marka patent başvurusunda bulunduklarını bildirdi. Erhan Bostan, büyük çaplı satış hacimleri sayesinde çok uygun şartlarda ürün tedarik edebildiklerini, tüketiciye de hem ucuz hem de kaliteli mal sunabildiklerini dile getirdi. A.101'lerde en çok süt, yoğurt, ekmek, sıvı yağ, yumurta ve tavuk gibi ürünler satılıyor. Alışverişlerin yüzde 75'i nakit, yüzde 25'i ise kredi kartlarıyla gerçekleştiriliyor.
Necip Çakır / İstanbul


Geri Dön