25 / 04 / 2024

A. Çağatay Kılıç: Karşıyaka ve Göztepe statları yapılacak!

 A. Çağatay Kılıç: Karşıyaka ve Göztepe statları yapılacak!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir'e yapılacak Karşıyaka ve Göztepe statları ile yenilenecek Alsancak Stadı'yla ilgili güvence verdi. Kılıç, TRT'ye yaptığı açıklamada, "İzmir için yeterince çalışma yapılmadığıyla ilgili bir iddia var.



Kentte yeni bir spor salonuyla ilgili süreci devam ettiriyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel isteği ve ilgisi var. Olimpik yüzme havuzu ihtiyacını karşılamak için yer tespiti çalışması yapıyoruz" dedi. Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak Stadı'yla ilgili de çalışmaları olduğunu söyleyen Bakan Kılıç şöyle konuştu: "TOKİ 2 sene önce Karşıyaka ve Göztepe statları için ihale yapmıştı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ihaleler için dava açtı ve mahkeme durdurma kararı aldı. Hem kulüpler, hem yükleniciler hem de bakanlığımız karara itiraz edeceğiz. Kararlılığımızdan birşey kaybetmedik. İzmir'in spor altyapısını çok daha iyi yerlere getirmek için kararlılıkla yola devam edeceğiz. Bu noktada geri dönüşümüz yok. Alsancak Stadı'yla ilgili de sürekli duyum alıyoruz. Stadın hiç sevmediğimiz bir kelime olan AVM yapılacağıyla ilgili bir tartışma olmuş İzmir'de. Böyle bir niyetimiz olmadığını ilk ağızdan tekrar söylüyorum. Orası yine tarihine ve dokusuna yakışır şekilde stat olacak. Bunun projesiyle ilgili çalışma sürüyor." 


Sabah Egeli




Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Karşıyaka ve Göztepe’ye yapılacak iki stat yerel yönetimce sürekli engellenirken, Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu süreçte 5 kente yeni stat yaptı, 14 kentte de stat inşaatlarını yarıladı

Karşıyaka ve Göztepe'ye Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan statları, 18.  Ankara  İdare Mahkemesi'ne açtığı ihale iptal davasında çıkan kararla engelleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gösterdiği inatçı tavır, Türkiye'nin 3. büyük kentine çok şeyler kaybettirdi. Öyle ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2009 yerel seçimleri öncesinde kentin güneyine ve kuzeyine iki stat yapma sözü bir türlü gerçekleşmediği gibi, 28-29 Ocak 2014'te  TOKİ  tarafından ihale edilen Karşıyaka ve Göztepe statları yarıda kaldı. 23 kente 24 stat sloganıyla yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı, şu ana dek 5 stadı bitirdi, 14'ünün inşaatını yarıladı, 6 stadında yerini belirledi, proje ve ihale aşamasına getirdi. 


Statlar, kısa sürede hizmete açıldı 


Bursa, Antalya, Konya, Mersin ve Afyon'da stadyum inşaatlarını tamamlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu statları hizmete açtı. Eskişehir, Gaziantep, Samsun, Sakarya, Kocaeli, Sivas, Trabzon,  Adana  ile Malatya'da bitime kısa zaman kaldı. Akhisar, Batman ile Diyarbakır'a yapılan statlarda ise çalışmalar büyük hızla sürerken, Hatay ile Giresun'un yeni statlarının ihalesi de tamamladı. Çorum ile Edirne stadının ihalesi de bu yıl içinde tamamlanacak. Bunlar yaşanırken, Karşıyaka ve Göztepe statları, ihalelerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, engellemeler yüzünden az yol alabildi.  


Sürekli engellendi


Statlar sürekli yerel yönetimin engellemesiyle karşılaştı. 28-29 Ocak 2014'te ihale edilen iki stadın projelerini görmediğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, trafik yoğunluğunu öne sürdü ve mülkiyet problemini dile getirdi. İki stat için İhale iptal davası açtı. Gürsel Aksel'deki istimlak problemini de Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım çözdü. KSK stadı için zemin iyileştirme çalışmaları tamamlanıp, inşaat başlayacakken, Göztepe Stadı'nda yıkım aşaması gerçekleştirilirken, Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davada alınan ihale iptal kararı iki inşaatı durdurdu.


Bakan Kılıç güvence verdi


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, statlarla ilgili güvence verdi. Kılıç, "İzmir için yeterince çalışma yapılmadığı iddia ediliyor. Kentte yeni bir spor salonu yapıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel isteği ve ilgisi var. Olimpik yüzme havuzu ihtiyacını karşılamak için yer arıyoruz. İnşaatı Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davayla durdurulan KSK ve Göztepe statları için kulüpler, yükleniciler ve bakanlık olarak itiraz edeceğiz. Kararlılığımızdan hiç birşey kaybetmedik. Bu noktada geri dönüşümüz yok" şeklinde konuştu.


O statlar yapılacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin statlar için açtığı davaya bakan 18. Ankara İdare Mahkemesi'nin ihale iptal kararı vermesinin ardından kulüpler de ayağa kalktı. Göztepe Başkanı Mehmet Sepil'den sonra, dün de KSK Başkanı Fatih Diniz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştü. Diniz'in Kocaoğlu'na, tıpkı Sepil gibi, KSK ve Göztepe için statların hayati önem taşıdığını ve sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini iletti. Kocaoğlu'nun bu görüşmede Diniz'e, mahkemenin bazı eksik evraklar yüzünden bu kararı aldığını, TOKİ'nin evrakları ulaştırmasıyla sorunun ortadan kalkacağını söylediği öğrenildi.


Yeni dava açmayacakmış!


Başkan Aziz Kocaoğlu, ihalelerle ilgili iptal kararının ardından ilk kez konuştu. İmarla ilgili eksikler tamamlandıktan sonra stadların yapılabileceğini, yeni bir dava açmayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, Pazartesi günü yapılacak Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Alsancak Stadı'ndaki belediyenin 4 bin metrekarelik hakkının stat yapılması için bedelsiz devretme kararı alacaklarını da açıkladı.



Habar Hürriyet'te şöyle yer aldı;

GENÇLİK ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, İzmir’de yılan hikayesine dönen yeni statları yapmaya kararlı olduklarını açıkladı. Antalya Belek’te Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin düzenlediği Toros Zirvesi’ne katılan Özçelik, "İzmir’de ihalesi yapılan Karşıyaka ve Göztepe statlarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalar var. Davaların nihai olarak sonuçlanmasını bekliyoruz. Ancak statları mutlaka yapacağız. Yıkımı tamamlanan Alsancak Stadı’nın yerine de stat inşa edeceğiz. Arazide payı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu payı vermek için projeyi görmek istedi. Bizim projemiz hazır, devri bekliyoruz" dedi.

Karşıyaka ve Göztepe’ye yapılacak statların ihalesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava üzerine iptal edilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 11 Ocak Pazartesi günü düzenlenecek meclis toplantısında Alsancak Stadı’ndaki paylarını bakanlığa bedelsiz devredeceklerini açıklamıştı.


Hürriyet 


Geri Dön