27 / 04 / 2024

AB, `tasarruflu ampul'e geçiyor

AB, `tasarruflu ampul'e geçiyor

Uzun yıllar AB'nin gündemindeki yüksek enerji israfına neden olan ampullerin yasaklanması 1 Eylül'den itibaren gerçek oluyor



Yeni uygulamaya göre 120 yıldır kullanılan `Edison ampulü' olarak nitelendirilen klasik ampüller müzelik oluyor. 1 Eylül'den sonra 100 watt ve üzerindeki ampüller mağaza raflarından tamamen kalkacak.

Yüzde 80 enerji tasarruf

Klasik ampuller, kullandığı enerjinin sadece yüzde 5'ini gereksinim duyulan ışığa dönüştürürken, geri kalan büyük bir bölümünü ısı olarak israf ediyordu. Boşa giden elektrik akımı ise milyonlarca Euro zarara yol açan karbondioksit tüketimine neden oluyordu. Modern aydınlatıcılar ise kullandığı elektrik gücünün yüzde 25'ini ışığa dönüştürüyor ve bu sayede yüzde 80'e varan tasarruf sağlıyor.

Sağlığa etkisi tartışması

Enerji tasarruflu aydınlatıcıların insan sağlığına olumsuz etkisi yok. Ancak AB Komisyonu ışığa karşı duyarlı olanların enerji tasarruflu ampüllerin yaydığı ultra viyolet ışınlardan olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Işığın insan sağlığı üzerindeki etkisini araştıran Alexander Wunsch'in uyarıları şöyle: "Klasik ampül, en doğal yapay ışık kaynağı. Enerji ampülleri, doğru kullanılmadığı takdirde kalp-damar hastalıkları, diyabet, ostreopoz ve immun sistem hastalıklarına yol açabilir. Meme ve prostat kanseri riski artabilir." Yeni ampullerin zararlı madde içerip içermediği konusunda ise  uzmanlar "Yeni ampüller oldukça zehirli özelliği bulunan civa fülminatı sayesinde çalışıyor. Ancak ampüllerdeki civanın dışarı sızma tehlikesi yok denecek kadar az."

Eski ampuller ne olacak

İlk etapta 100 ve 100 watt'ın üstündeki ampullerin her türlü üretim ve satışı durdurulacak. 2012 yılına kadar ise tüm klasik ampuller piyasadan kaldırılacak. Evlerdeki ampuller için ise halihazırda bir yaptırım yok.
Ali Mercimek/Hürriyet


Geri Dön