26 / 04 / 2024

AB yabancıya konut satmak için harekete geçti!

AB yabancıya konut satmak için harekete geçti!

Yatırımcıların konut alımları son dönemde Avrupa Birliği (AB) bölgesinden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Avrupa ülkeleri, AB'ye üye olmayan ülkelerdeki alıcıları oturma izni vererek cezbetmeye çalışıyor.



Yabancıların Türkiye'den aldığı Konut sayısı toplamda 150 bini, son 6 senede konut alarak yurda soktukları para ise 18 milyar doları geçti. Konut üreticileri Türkiye'den konut alan yabancılara oturum, çalışma ve vatandaşlık hakları sağlanırsa alımların daha da artacağına ve ülkeye on milyarlarca dolar döviz gireceğine dikkat çekiyor. Türkiye'den konut alan yabancılara verilecek haklar konusunda hâlâ çekinceler ve belirsizlikler varken, birçok ülke yabancı yatırımcılara vize muafiyeti, oturum izni, vatandaşlık gibi haklar tanıyor.



KONUT ALANA OTURMA İZNİ


2008'deki finansal krizin açtığı yaraları sarmaya çalışan Avrupa ülkeleri gayrimenkul yatırımcılarını ülkelerine çekmeye çalışıyor. Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi AB'ye üye olmayan ülkelerdeki yatırımcılara, belirli bir tutarın üzerinde konut almaları durumunda aileleriyle birlikte oturma izni veriyor. Oturma izni alanlar aynı zamanda AB içerisinde serbest dolaşım hakkı elde ederek vizesiz seyahat edebiliyor. Ev almak için ödenmesi gereken tutarlar ise 40 bin Euro'dan başlayıp 500 bin Euro'ya kadar çıkıyor.




HANGİ ÜLKE HANGİ HAKLARI VERİYOR?



İSPANYA: İspanyol hükümetinin çıkarttığı yasaya göre; İspanya'dan 160 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancı, oturum hakkı alıp Avrupa'da vizesiz dolaşabiliyor.


PORTEKİZ: AB'de işsizlik oranı en yüksek üçüncü ülke olan Portekiz, en az 500 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancıya oturum izni veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişi istihdam edecek bir iş kuran yabancılar da oturum izni alabiliyor.


LETONYA: Baltık ülkesi Letonya, 2010 yılında çıkarttığı yasayla kırsal kesimden en az 71 bin 500, kentlerden ise en az 143 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancılara oturum ve AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni veriyor.


İRLANDA: Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter 400 bin Euro'luk mülk alımı yapılması.


MAKEDONYA: 40 bin Euro'luk gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara 1 yıllık oturum izni, 400 bin Euro'luk yatırım yapan işadamlarına vatandaşlık veriyor.


YUNANİSTAN: 250 bin Euro'nun üstündeki gayrimenkul alımlarında 5 yıl oturum izni veriyor. İzin çalışma hakkını kapsamıyor.


ALMANYA: 250 bin Euro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturum, sonrasında ise vatandaşlık hakkı  veriyor.




AB yabancıya konut satmak için harekete geçti!



İsteyen her yabancıya konut satabilmeliyiz


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya: “Mütekabiliyet yasası ile Türk vatandaşlarına konut alma izni veren ülkelerin vatandaşlarına konut satılabiliyor ve 1 sene vize veriliyor.  Bence, stratejik bölgelerimiz hariç, Türkiye'den konut almak isteyen herkese konut satabilmeliyiz.”



AB yabancıya konut satmak için harekete geçti!



Batı, yabancıya konut satarak kalkındı


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: “Batı kaynak sorununu yabancıya konut satarak çözdü, kalkınmasını tamamladı. Ülkeye kaynak sağlamak için faizle borçlanmak yerine yabancıya konut satmak en ucuz yöntemdir. Hem alınan para ülkede kalıyor hem de yabancı ülkenin para harcayanı haline geliyor.''



AB yabancıya konut satmak için harekete geçti!



Yatırımcıya herkes kapı açıyor 


Realty-TR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Elibol: “5 kıtada 36 ülkede ofisimiz var. Görüyoruz ki dünyanın her ülkesi yatırım yapana destek veriyor. İngiltere gibi bu konularda çok katı olan ülkeler bile işyeri açandan bir yıl vergi almıyor.''



Ali DEMİRHİSAR/Zaman




Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşaat sektörü ile ekonomisini canlı tutmaya çalışan sadece Türkiye değil. Son yıllarda pekçok Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de ekonomilerini geliştirmek için yabancı yatınmcı ve girişimcilere cazip fırsatlar sunuyor. İnşaat sektörünü teşvik etmek amacıyla Portekiz hükümeti ülkede konut alanlara 5 yıl süreli Schengen Vizesi verirken, 6 yıl sonunda konutunu satmayanlara vatandaşlık olanağı da sunuyor. Malta hükümeti de, ülkede yatırım veya ülkenin kalkınmasına yönelik devlete belli bir miktarda bağış yapanlara hızlandırılmış vatandaşlık fırsatı veriyor. 


VİZE DERDİNİ BİTİRİYOR 


Malta ve Portekiz'in uyguladığı bu teşvik programı nedeniyle, Türkiye de dahil olmak üzere pekçok ülkeden yabancı yatınmcılan çekiyor. Malta veya Portekiz vatandaşı olmak sadece ABD ve Kanada gibi ülkelere vizesiz seyahatin önünü açmıyor, aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşı da olunduğu için İngiltere dâhil bütün Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkı sunuyor. 


MALTA'DA YATIRIM YAPANA, BİR YIL İÇİNDE AB VATANDAŞLIĞI 


Garth Coates Göçmenlik Hukuku Firması Yöneticisi Tamer Ulay seminer ve özel toplantılarda, Avrupa Birliği İşbirliği Anlaşması (Ankara Anlaşması) vizesi, İngiltere, Malta ve Portekiz'de yatırım yaparak, konut satın alarak, Avrupa'da serbest dolaşım ile kalıcı oturum hakkında bilgi verilecek seminer için Türkiye'ye geleceklerini söyledi. Tamer Ulay, Portekiz vatandaşlığının, aynen Malta vatandaşlığında olduğu gibi Avrupa Birliği vatandaşlığı anlamına da geldiğini, bir başka ifadeyle Portekiz vatandaşı olanların, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde diledikleri gibi serbest dolaşım, yaşama, barınma, eğitim ve hatta devlet yardımlarından yararlanma hakkına sahip olduklarını söyledi. 



Taraf


Geri Dön