24 / 04 / 2024

ABD konut verisi korkuttu

ABD konut verisi korkuttu

Ekonomik toparlanmanın gecikeceği kaygısıyla düşüşe geçen borsalar, Almanya'da yatırımcı güveninin son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla moral buldu



Ancak, ABD'de temmuz ayı yeni konut inşaatlarının yüzde 1, inşaat ruhsatlarının ise yüzde 1.8'le beklentilerin altında gerilemesi borsalara satış getirdi. Avrupa borsaları güne yüzde 2'yi aşan oranda yükselişle başlarken, ABD'den gelen verilerin ardından kazançlarını vererek yüzde 0.50 değer kazanarak günü tamamladı. Yüzde 1'i aşan oranda değer kazanan İstanbul Borsası'nda da Avrupa borsasına paralel satışlar geldi. Endeks günü yüzde 0.13 kayıpla 44 bin 233 puandan tamamladı.

Dolar 1.50 lira
Bankalararası piyasada 1.50 liranın altına gerileyen dolar ise öğleden sonra tekrar 1.50 liranın üzerine çıktı. Euro/dolar paritesi de 1.40'ın üzerinde işlem gördü.  Borsalarda kısmi alımların olmasının etkisiyle petrol ve altın fiyatlarının yükseldiği görüldü. Petrol 66 dolarda, altın ise 938 dolarda bulunuyor.

Çin, elindeki ABD tahvillerini azalttı
Çin, elindeki ABD Hazine senetlerini geçen haziran ayında 801.5 milyar dolardan, 776.4 milyar dolara indirdi. 25.1 milyar dolar tutarındaki yüzde 3.1 oranlık satış, Çin'in elindeki ABD tahvillerinde 9 yılda oransal olarak en büyük indirim oldu. Çin, Ekim 2000'de yüzde 4.2 indirime gitmişti. Bu arada, Çin borsası son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Hükümetin bankalara kredileri frenle emri verdiği iddiaları, Çinli yatırımcıları korkuttu ve borsaya satış getirdi.
Milliyet


Geri Dön