16 / 04 / 2024

ABD Ulusal İstihbarat Raporu: İstanbul 2035'te Avrupa'nın en kalabalık kenti olacak!

ABD Ulusal İstihbarat Raporu: İstanbul 2035'te Avrupa'nın en kalabalık kenti olacak!

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi raporuna göre pandeminin etkilerinin hemen her bölgede senelerce sürmesi bekleniyor. Raporda İstanbul’un 2035 yılında Avrupa’nın en kalabalık şehri olacağı da öngörülüyor.



ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin hazırladığı Küresel Eğilimler 2040 raporu açıklandı.  Deutsche Welle'de yer alan habere göre, rapor dünyanın geleceği için karanlık bir tabloya da işaret ediyor. NIC’nin dört senede bir hazırladığı raporda, koronavirüs pandemisi "İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en çarpıcı küresel sorun" olarak nitelendirilirken, pandeminin sağlık, ekonomi, siyaset ve güvenlik alanlarında önümüzdeki yıllarda dalga dalga büyüyecek etkileri olacağı bildirildi.

Hazırlanan raporda, pandeminin ekonomik eşitsizliği daha da derinleştirdiğine, hükümet kaynaklarını zorladığına ve milliyetçi fikirleri körüklediğine değinildi. Karar alıcılara ve vatandaşlara önümüzdeki 20 sene içinde dünyanın nasıl şekillendireceğine ilişkin ipuçları vermeyi hedefleyen raporda, iklim değişikliğine de değinildi. İklim değişikliğinin etkilerinin yoksul ülkelerde gıda ve su sıkıntısını daha da kötüleştireceği ve küresel göçe ivme kazandıracağı da bildirildi.

ABD Ulusal İstihbarat Raporu: İstanbul 2035 te Avrupa nın en kalabalık kenti olacak!

"Türkiye daha fazla nüfuz sahibi olma arayışında olacak"

Hazırlanan raporda Türkiye’yle ilgili öngörüler de yer aldı. Bazı devletlerin politik amaçları doğrultusunda başka ülkelerdeki dini ve etnik ögeleri kullanacağı bildirilirken "Ankara’nın Türk nüfuzunu artırmak için Avrupa’daki diasporayı mobilize etme çabası, Moskova’nın Rusya dışındaki Ortodoks azınlıkları desteklemesi, Hindistan’ın Hindu milliyetçiliğini ihraç etme çabası;" liderlerin dış politika hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla kimliklerden nasıl istifade ettiğine örnek olarak gösterildi.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı İran, Endonezya, Suudi Arabistan, Avustralya, Brezilya, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi rekabetçi atmosferde daha fazla nüfuz sahibi olma arayışındaki bölgesel güçlerin "muhtemelen" yeni fırsatlardan faydalanmaya ve daha önce bir büyük güç tarafından üstlenilen rolleri üstlenmeye çalışacakları belirtildi.

ABD Ulusal İstihbarat Raporu: İstanbul 2035 te Avrupa nın en kalabalık kenti olacak!

"İstanbul 2035’te en kalabalık Avrupa şehri olacak"

Raporda bulunan, önümüzdeki 20 yıla ilişkin nüfus gelişim tahminlerine göre, nüfusun artacağı ve 2040 yılında dünya nüfusunun 9 milyar 200 milyona ulaşacağı öngörüldü. Beklenen 1 milyar 400 milyonluk artışa karşın, nüfus artış oranının azalacağı tahmini yer aldı.

Hazırlanan rapora göre, nüfusu en yüksek olan şehirler sıralamasında listenin ilk beşinde Türkiye'den iki şehir yer alıyor. İstanbul’un 2035’te listede ilk sırada bulunacağı tahmin edilirken, İstanbul’u 12 milyon ile Paris izliyor. Üçüncü sırada ise 10 milyon 600 bin ile Londra geliyor. Londra’yı Madrid izlerken, beşinci sırada ise 6 milyon 200 bine ulaşması beklenen nüfusuyla  Ankara  geliyor.

 

İstanbul Boğazı'ndaki yalılarla ilgili korkunç iddia!


Geri Dön