26 / 04 / 2024

ABD: Yüksel İnşaata Irakta 80 milyon dolar fazla ödendi

ABD: Yüksel İnşaata Irakta 80 milyon dolar fazla ödendi

ABD Kongresindeki Savaş Harcamaları Araştırma Komisyonunun raporunda, Yüksel İnşaata da Irakta 80 milyon dolar fazla ödeme yapıldığı savunuldu...



ABD Kongresindeki Savaş Harcamaları Araştırma Komisyonunun raporunda, Irak ve Afganistanda iş yapan taşeronlara 2002 yılından bugüne kadar toplam 177 milyar dolar fazla ödeme yapıldığı savunuldu. Raporda, Yüksel İnşaata da Irakta 80 milyon dolar fazla ödeme yapıldığı savunuldu.

ABD Kongresi içindeki Savaş Harcamaları Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporda 2002 yılından bugüne Irak ve Afganistan savaşlarında taşeronlara gereğinden fazla olarak 177 milyar dolar harcama yaptığını belirtildi.

200 bin taşeron firma
Türk dostluk grubu üyesi Cumhuriyetçi Parti Connecticut milletvekili Chris Shays ve ABDnin Irak ve Afganistandaki savaşlar için kurduğu Mütahitleri Denetleme Komisyonu üyesi Michael Thibaultun sunduğu At What Risk başlıklı raporda; ABD hükümetinin kötü planlanmış, sorunlu projelere onlarca milyar dolar para savurduğu, harcamaları denetleyemediği, hükümet  görevlileri ve taşeron firma yetkililerin suç eğilimine girdikleri ve apaçık yolsuzluk yaptıkları kaydediliyor. 72 sayfalık raporda Afganistan ve Iraktaki Amerikan askeri sayısına eşit 200 bin taşeron firma çalışanı bulunduğu belirtilirken, bu taşeronların görevlerinin, üsleri korumak, tesisler inşaa etmek, yemek ve çamaşır hizmeti vermek, malzeme temin etmek, personel taşımacılığı yapmak ve tercüme hizmeti olarak kaydedilirken 2 ayrı cephede ki savaşta denetleme işine yeterince personel ayrılmadığı için  yolsuzlukların önüne geçilmediği ifade ediyor. ABD Savunma Bakanlığının savaş bütçesinden en büyük payı alan Halliburton firmasının taşeronu  Kellogg Brown & Root Services Incin (KBR) Irakta Musul yakınlarındaki bir projesinde Türk firması Yüksel İnşaata 80 milyon dolar fazla ödeme yaparak Amerikan Hükümetini zarara uğrattığı iddia ettiği gerekçesiyle ABDde dava açıldı. KBRın bölgedeki yetkilisi James A. Brady isimli muhbir tarafından Illinois Bölge Mahkemesinde Halliburton ve KBR aleyhine açılan davada bu iki firmanın ABD savunma bakanlığını milyonlarca dolar zarar uğrattığı iddia edilirken, KBRın Musuldaki taşeronu Yüksel İnşaata ödenen onaysız ve kayıt dışı harcamalar ile 80 milyon dolar fazla para ödendiği belirtildi.

2006 Eylülünde başladı
Muhbir Bradynin dava dilekçesindeki ifadesine göre Yüksel İnşaata yapılan fazla ödemeler 2006 yılı Eylül ayında başladı. Brady ve beraberindeki denetleme ekibi, KBR harcama defterinde en az  31 milyon doların hiç yer almadığını tesbit ettiklerini, diğer harcamaların ise onaysız ya da evraksız olduğunu iddia ediyorlar. ABD Adalet Bakanlığı Başsavcı Yardımcısı Tony West, muhbir Bradynin açtığı davaya dahil olduklarını duyurdu. West, Mütahitler, üniforma altındaki insanlarımıza destek vermek için görevlendirilmişlerdir. Kurallara uymak zorundadırlar. Amerikan askerlerine verilmeyen hizmet karşılığında vergi mükelleflerine bu yükü indirenler hakkında  takipçi olacağız dedi.
Hürriyet/Razi CANİKLİGİL

 


Geri Dön