29 / 03 / 2024

Abdi İpekçi Caddesi, yeni haliyle Ekim ayında açılacak!

Abdi İpekçi Caddesi, yeni haliyle Ekim ayında açılacak!

Mustafa Sarıgül, Kentsel Tasarım Projesi´nin ikinci ayağında Abdi İpekçi Caddesi´ne el attı ve orayı baştan yaratmak üzere düğmeye bastı



Yenilenmiş haliyle ekim ayının ikinci haftası açılacak olan, restoran, cafe ve dünyaca ünlü mağazaların yan yana sıralanacağı bu popüler cadde hakkında merak ettiğimiz her şeyi Sarıgül´e sorduk.

Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Abdi ipekçi Caddesi´nin çehresini değiştirme fikri ne zaman ortaya çıktı?

- Ben çok gezen biriyim. En son Barcelona ve Milano´yu inceledim. Sonuç şu: şehrin belli noktalarındaki belli caddelerin daha farklı olması gerekiyor. Biz de Abdi İpekçi´de öncelikle klimaları ve reklamları kaldırdık. Tabiat ve Kültür Varlıkları ile işbirliği yaparak binaların dış cephelerini de restore ettik.  

Nişantaşı sizin için ne ifade ediyor?  

- şehir çocuk gibidir, bakmazsanız mutsuz olur. Nişantaşı da benim evladım gibi. ıki evladım vardı, üçüncüsü de Nişantaşı oldu. Bütün dünya markalarını buraya getirdik. Araç parkına da kapattık caddeyi.

Neden tamamen trafiğe kapatmadınız? 

- Trafiğe tamamen kapatamayız çünkü insanlar alışverişlerini yaptıktan sonra kendi otomobilleriyle evlerine dönmek istiyor. Bizim bölgenin müşterisi A kategorisinde.

1000 ARAÇLIK OTOPARK AÇIYORUZ

Peki trafik sorunu ne olacak?

- Sorun olmayacak çünkü Abdi İpekçi´de 1000 araçlık asansörlü bir kat otoparkı açılıyor. Arabanızı geri almak istediğinizde 60 saniye sonra önünüzde olacak. Aynı zamanda valeler Lütfi Kırdar´ın yanındaki kat otoparkına da araçları yönlendirecek. Sıkıntı çekmemeleri için otoparka şöförler için de bir mekan yaptırdık.

Yeniden caddeye dönersek... Abdi İpekçi´de ne gibi düzenlemeler yapılıyor?

- Asfalt yenilemesi yok çünkü tüm yollara Bergama´da özel olarak kesilmiş, Bergama granitinden küp taşlar döşeniyor. Yaya kaldırımları da yeşil diyabaz ve granit taşlarla kaplanıyor. Özel ızgaralarla ağaçların altını kapatıyoruz, otopark açıyoruz. Artık bu semt için bir trajedi olan, yola sağlı sollu park etmiş araçları da görmeyeceksiniz. Yapılacak son düzenlemelerle Nişantaşı´nın çekim gücü artacak.

TOPUKLU AYAKKABIYLA YÜRÜMEK DERT DEĞİL.

Bu taşların bir özelliği var mı?

- Kadınların topuklu ayakkabılarla da üzerinde rahatlıkla yürüyebileceği türde taşlar bunlar.

Daha önce de dünyanın en ünlü markaları Nişantaşı´ndaydı. Neden şimdi atağa kalktınız?

- Elbette vardı ama bu düzenlemeyle kafe, restoran ve butik sayısı da ikiye katlanacak. Evler değerlenecek.

Direkt olarak bölgedeki işyerlerini ilgilendiren değişiklikler var mı?

- Bundan sonra üst katlara işyeri izni vermeyeceğiz. Zeminler olabilir ama üst katlarda ofis olmayacak. Zamanla onlar da başka bölgeye doğru kayacaklardır çünkü düzenleme sonrasında gayrimenkuller de değer kazanacak. Eskiden Nişantaşı´ndan giden insanlar şimdi geri dönüyor. Burada oturmanın keyfi başka.

FRANKFURT´TAN İLHAM ALDIM

Caddenin Barcelona´daki La Ramblas´a benzekileceği yazılmıştı, doğru mu?

- Aslında o arkadaşların takdiridir. Ben asıl maç için gittiğim Frankfurt´taki bir caddeden esinlendim. Hatta Osman Uslu ile birlikte gittik, fotoğraflarını çektik. Barcelona´da da buna benzer caddeler var ama esin kaynağım Frankfurt...

Uygulama daha sonra nerelerde devam edecek?

- İkinci etap, Abdi İpekçi Caddesi´nin bir paralelindeki Mim Kemal Öke Caddesi... Üçüncü aşamada ise Atiye Sokak tamamen trafiğe kapatılacak.
Sinem VURAL/Hürriyet Kelebek


Geri Dön