19 / 04 / 2024

ABD’nin Batı Şeria kararına büyük tepki!

ABD’nin Batı Şeria kararına büyük tepki!

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı görmediklerini açıklaması, başta Ankara olmak üzere dünyada büyük tepkiye neden oldu.



ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşim birimlerini artık “yasa dışı görmedikleri” yönünde verdikleri karar ile büyük ses getirirken, dünya kamuoyunda büyük tepki aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan açıklamaların da uluslararası hukuk bakımından hiçbir geçerliliği olmayacaktır” açıklaması yaptı.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İsrail işgali altındaki Kudüs ve Golan Tepeleri’ne yönelik hukuk dışı tasarruflarıyla tüm uluslararası toplumu karşısına alan ABD yönetiminin, bu kez Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerlerinin hukuka aykırı olmadığı iddiasında bulunması, İsrail’in yasa dışı eylemlerini meşrulaştırmaya yönelik pervasız ve hukuk tanımaz tutumunun yeni örneğidir.” Açıklamada, Türkiye’nin, uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle Filistin’in bağımsızlığı ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını savunacakları ifade edildi.

‘Hukuk ihlali’

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM’nin Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleşim yerlerinin “uluslararası hukukun ihlali” olduğuyla ilgili duruşunda değişiklik yapılmadığını açıkladı.

Rusya da “Washington, aldığı kararla Ortadoğu ile ilgili uluslararası yasalar temelini bozmaya ve Filistin-İsrail ilişkilerindeki gerginliği artırmaya yönelik adımlar atıyor” açıklamasında bulundu.


ABD’nin Batı Şeria kararına büyük tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD yönetiminin tartışmalara yol açan karar sonrasında işgal altında bulunan Batı Şeria’nın güneyindeki Gush Etzion Yahudi yerleşim birimini ziyarette bulundu. Gush Etzion’da incelemeler gerçekleştiren Netanyahu, burada yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmeme kararından dolayı ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir kez daha teşekkürlerini iletti. Trump yönetiminin aldığı kararın İsrail açısından büyük öneme sahip oluğunu belirten Netanyahu, “Bugün İsrail için çok önemli. Bu kazanım (ABD’nin kararı) nesiller boyu sürecek” dedi.

Yıkım kararı sonrası protesto

İsrail güçleri, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 3 evi “ruhsatsız” olduğu nedeniyle yıkarken, Filistinli bir aileyi de kendi evlerini yıkmak zorunda kaldı. Görgü tanıklarının söylemlerine göre, Batı Şeria’nın El Halil şehrinde bulunan El-Arrub Mülteci Kampı’nda iki ev, İsrail askerleri tarafından yıkıldı. İsrail askerleri, yıkım öncesi bölgeyi kordon altına alarak evin çevresine kimseyi yaklaştırmadı. Bölgede yıkılmasına neden olan Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede yaşandı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), geçen yıl İsrail yönetiminin Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 177 evi yıktığını duyurmuştu. Belediyeler çoğu zaman yıkım masraflarını evi yıkılan kişilerden alıyor.

ABD: Batı Şeria'daki yerleşimler artık hukuka aykırı değil!


Geri Dön