29 / 03 / 2024

Abdullah Erdoğan: Ruslar Antalya'dan ev almıyor!

Abdullah Erdoğan: Ruslar Antalya'dan ev almıyor!

ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Milliyet Akdeniz Gazetesi'nin Antalya Ekonomisiyle ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan, Rusya krizinden emlak ve inşaat sektörünün etkilendiğini vurguladı.



ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Milliyet Akdeniz Gazetesi'nin Antalya Ekonomisiyle ilgili sorularını yanıtladı. 

Rusya krizinden inşaat ve emlak sektörleri de etkileniyor mu?

 

İnşaat sektörünü ciddi etkiledi zaten. Ev almak insanların birinci derece ihtiyacı değil. Ev yenileme yeniden alma işi sonraki plana atılabilen bir iş. İhsanlar önce karnını doyurmak istiyor. Ev ihtiyacı varsa bile onu öteleyebiliyor. İnşaat sektörü de otomatik etkilendi. Daha önce mülk edinen Rusların mülk alma işi bitti. Tam tersine buradaki mülkünü satıp Rusya'da kendine mülk arama trendine girdiler. 


Dolar-ruble paritesinden dolayı Rusya'da gayrimenkul fiyatları da düşmüş. Tersine bir ticaret başlamış. Konut kredi faizlerinin yüksek oluşu da sektörü bir hayli etkiledi. 0.80'lere düşen kredi oranları şu anda sanıyorum 1.20'ere çıktı. Bu da satışları düşürdü. 


'Sosyal sorumluluk önemli' 


Geçmişe göre, sosyal politikalar açısından şirketlerin durumunu nasıl buluyorsunuz? 


Şirketlerde düzelme var aslında eskiye nazaran. Eskiden şirketlerin itibarı ve zenginliği kârlılıkla ölçülüyordu. Şimdi değişti artık. Şirket çalışanlarına sosyal haklar olarak neler veriyor onlara bakılıyor, sosyal sorumluluk projeleriyle ilgileniyor mu, kurumsal mı, sürdürülebilir mi, şirket içerisinde şeffaflık var mı, yönetimde sorumluluk paylaşımı düzgün mü artık şirketlerin büyüklüğü için bunlara da bakılıyor. 


'Yeni sektör oluşturduk' 


ANSİAD Başkanı olduktan sonra, ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz, hedefte neler var? 


Biz uzun soluklu bir sivil toplum kuruluşuyuz. Çalışmalarımıza program dahilinde devam ediyoruz. Yeni çalışma olarak, sektörel grupları yeniden belirliyoruz. Bir tane ilave sektör oluşturduk; "Sağlık Eğitim ve Kültür" sektörü. Sağlıkçı, hastane sahibi arkadaşlarımız var ANSİAD'm içinde. Ben de dahil okul sahibi olan arkadaşlarımız var. Sanat ve kültürle ilgilenen arkadaşlarımız var. Onların hangi sektöre gireceği konusunda geçtiğimiz senelerde kargaşa vardı. Bazı arkadaşlar kendini inşaata yakın buluyor o sektöre yazdırıyor. Sağlıkçı eğitimci ve sanat grubundaki arkadaşlar kendilerini hangi arkadaş grubuna yakın görüyorsa o gruba adını yazdırıyordu. Bu durumdan kurtulmak için yeni bir sektör oluşturduk. O sektörün başkanı da Tülin (Özkan) hanım oldu Yaşam Hastaneleri'nin sahibi. 



Milliyet Akdeniz


Geri Dön