23 / 04 / 2024

Abdullah Gül, Ertuğrul Tekke Camii'ni ibadete açtı

Abdullah Gül, Ertuğrul Tekke Camii'ni ibadete açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ertuğrul Tekke Camii'ni ibadete açtı



Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilen Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekke Camii, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı bir törenle açıldı

Ertuğrul Tekke Camii Gül, Arınç ve Davutoğlu tarafından ibadete açıldı. Gül ve beraberindekiler cuma namazını bu camide kıldı.

Ertuğrul Tekke Camii'nin açılışında konuşan Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ve Cumhurbaşkanlığı'nın ilk yıllarında kaldığı Conrad Oteli'ne giderken, bu caminin önünden birçok kez geçtiğini ve bir gün gezme fırsatı bulduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, “Buralar, tarif edilemeyecek kadar perişandı. Üst katlar tamamen açıktı. Kendi haline terk edilmişti ve çok hüzün verici, üzücü bir durumu vardı. Cami imamının kendi gayretleriyle temizlediği bir bahçe vardı ortada. Hayvanların gezdiği, kapısı, camı kırık bir haldeydi” dedi.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ı arayarak, camiyi ele almalarını istediğini, çalışmalar sonucunda caminin yenilendiğini ifade eden Gül, Barbaros Bulvarı'nda, parkın içinde bulunan iki ahşap binanın da en kısa zamanda modernleştirilmesi gerektiğini söyledi. Törende, vakıf duasının okunmasının ardından, İstanbul İl Müftü Vekili Mehmet Aşık dua etti. Ertuğrul Tekke Camii daha sonra Gül, Arınç ve Davutoğlu tarafından ibadete açıldı. Gül, Arınç, Davutoğlu ve beraberindekiler cuma namazını da camide kıldı.

Ertuğrul Camii ve Şazeli tarikatı
1887 yılında 2. Abdülhamid tarafından Şazeli Tarikatı Medeni kolunun kurucusu Şeyh Muhammed Zafir Efendi için yaptırılmıştır. Mimarı ünlü Raimondo D'Aronco'dur. Tarikat ismini, kurucusu Tunuslu  Ebu-l Hasan Şazeli'den almıştır. Başlangıçta cami-tevhidhane ve selamlıktan oluşan “tekke” 1905-1906 yılında türbe kitaplık ve çeşme üçlüsü ile donatıldı. Caminin adını Osmanlı Devleti'nin kurucusu Ertuğrul Bey'den aldığı genel kabul görür.
Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

Açılış duası
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, II. Abdülhamid'in 1877'de Şeyh Hamza Zafir Efendi adına yaptırdığı, 2 yılda 5,5 milyon lira harcanarak restore edilen Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekke Camisi'ni açtı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın da katıldığı açılış, İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık'ın açılış duası ile yapıldı. “Birkaç yıl önce burası adeta bir mezbelelikti” diyen Gül, ‘bu eser, başkalarında olsa, cam fanus içinde korunurdu' denilen birçok eserin canlandığını söyledi. Konuşmaların ardından Kanuni Sultan Süleyman'ın Vakfiyesi'nden vakıf duası okundu.
Taner YENER / Hürriyet


Geri Dön