19 / 04 / 2024

Abdurrahman Topçu, sevdiği kıza kavuşamayınca inşaat işine girdi!

Abdurrahman Topçu, sevdiği kıza kavuşamayınca inşaat işine girdi!

Ardahan Posof’a bağlı Taşkıran Köyü’nde aşık olduğu kızı alamayınca gurbete çıkan Abdurrahman Topçu, önce inşaatlarda çalıştı. Sonra Bursa’ya yerleşip oğulları Ali, Ergun ve Ercan’a nalburiye a&c



Bursa’da toptan ticarete geçiş yapan üç kardeş, İstanbul’da da vana, musluk ve armatür üreten fabrika kurdu ve 50 milyon lira ciroya ulaştı.

BİRÇOK girişimcinin hayatında başarı için dönüm noktası, doğduğu yeri terk etmesidir. Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı ‘taş ustalarıyla’ ünlü Taşkıran Köyü’nde doğan Abdurrahman Topçu’nun hayatında da böyle bir örnek var. Yıllar önce köyünde aşık olduğu kızla evlenemeyince gurbete çıkan Topçu, inşaatlarda çalıştı, sonra kendi başına küçük inşaat işleri yaptı. Bursa’ya yerleşti. Oğulları Ali, Ergun ve Ercan için nalburiye mağazası açtı. Üç kardeş Bursa’daki nalburiye işinden Türkiye’yi kapsayan büyük toptan ticarete dönüştürdü. Sonra da İstanbul’da vana, musluk ve armatür üreten atölye satın aldı. İş hızlı büyüyünce de İkitelli OSB’de 20 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika inşa ettiler. Adell Yönetim Kurulu Bşakanı Ali Topçu, 250 kişinin çalıştığı fabrikada vana, musluk ve armatür ürettiklerini söylüyor ve 2010’da 50 milyon lira ciro yaptıklarını belirtiyor.

Aşk yüzünden gurbete
Ali Topçu, şöyle başlıyor anlatmaya: “Babamız sevdiği kızı alamayıp gurbete çıkınca  Adana  ve Balıkesir’de Hamilton firmasının inşaatlarında çalışmış. Taş ustası Abdurrahman Bey’i ABD’liler çok sevmişler. Ustalığını, ahlakını takdir etmişler. İngilizce bile öğretmişler ve ABD’ye götürmek istemişler. Ama o Türkiye’yi terk edememiş. Yine farklı illerde kendi başına inşaatçılık yapmış. Sonra da Bursa’da öğretmen olan amcamızın da etkisiyle ailece Bursa’ya yerleşmişiz. Biz Bursa’da büyüdük.”

İnşaat malzemeleri ticareti
Bursa’da bir taraftan okurken, diğer taraftan da babalarının kendileri için açtığı nalburiye mağazasında çalıştıklarını anlatan Ali Topçu, “Bir kardeşim tıp fakültesini bitirdi. Ben ve diğer kardeşim de üniversite okuduk. Bu arada inşaat malzemeleri ticaretimiz de büyüdü. Toptancılığa da başlamıştık. Bursa’da bütün Türkiye’ye ürün satan bir yapıya kavuşmuştuk. Ticarette o dönemde kâr marjları çok iyiydi. Sermayemiz birikiyordu ve üretimi düşünmeye başladık. Yalova yolunda yer aldık ama sonra İstanbul’da karar kıldık” diyor.

Önce küçük atölye aldık
İstanbul’da ilk üretime küçük bir atölye satın alarak başladıklarını söyleyen Ali Topçu, şöyle devam ediyor: “Bu atölye Sultanbeyli’deydi. Birkaç yıl sonra işi büyütmek istedik. 1995’te İkitelli’de 8 bin metrekarelik arsa aldık ve kendi fabrikamızı kendimiz yaptık. 20 bin metrekare kapalı alana sahip entegre tesis kurduk. 5 bin metrekarelik showroom ve 5 bin metrekarelik de idare binamız var. Bize bağlı üretim yapan atölyeler de var. 250 çalışanımızla  2010’da 50 milyon lira ciro yaptık. İhracatımız ise 2.5 milyon dolar civarında. 29 ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok Orta Doğu ülkelerine ihracat yapıyoruz.”

Su kültürü sergisi açtı, şimdi su müzesi kuracak

ADELL’in markalaşma yolunda sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiğini söyleyen Ali Topçu, “Su kültürü konusunda 500’ün üzerinde etnoğrafik eserden oluşan tarihi koleksiyona sahibiz. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Resmi Etkinlikleri içerisinde Kültür Bakanlığı ile sergi açtık. Şimdi de ‘Su Müzesi ve Su Akademisi’ kurmaya hazırlanıyoruz. Su çok kiritik bir konu. Toplumu bilinçlendirmeliyiz. 2025’de 3 milyar insan susuz kalacak” diyor.

Fotoselli ve dokunmatik üretiyoruz

2011’de ciroyu ikiye katlayıp 100 milyon liralık hedef koyduklarını söyleyen Ali Topçu, bunun için inovatif ürünlere ağırlık vereceklerini söylüyor. Topçu, “Pazarlama kanallarımızı güçlendiriyoruz ve ihracatı hızlı artırmak için çabalarımız sürüyor. Fotoselli yeni ürünler geliştiriyoruz. Dokunmatik musluklar ürettik. Hijyen, ve tasarruf öne çıktı. Biz de bu tür ürenler üretmeye başladık. 4 patent aldık. Ürünlerimize 6 yıl garanti veriyoruz” diye konuşuyor.

Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR

 


Geri Dön