18 / 04 / 2024

Acteeum Group: MV Holding ile çözüme gidemedik

Acteeum Group: MV Holding ile çözüme gidemedik

Acteeum Group, Samsun'daki Alışveriş Merkezi ve Otel projesi hakkında MV Holding A.Ş ve Murat Vargı tarafından yapılan suçlamalarla ilgili basın toplantısı düzenledi...



Hotel Les Ottomans'da yapılan basın toplantısına Acteeum Türkiye'nin Genel Müdürü Tomasz Szewczyk, Genel Müdür Yardımcısı Özgür Üreten ve Finans Direktörü Bahadir Tülünay katıldı.

Konuşmasına Acteeum Group'u anlatarak başlayan Tomasz Szewczyk, “Acteeum Group, Türkiye'ye 2007 yılında geldi. Amacımız Doğu Anadolu bölgesinde alışveriş merkezi geliştirmek ve o bölgelerin kalkınmasına katkı sağlamak. Bizler yatırımcılar için proje geliştiriyoruz. Yatırımcılar arazileri satın aldıktan sonra; projenin tasarımı ve kiracı bulunması gibi konularda devreye giriyoruz. Avrupa'da da çeşitli alışveriş merkezleri geliştirdik. Yatırımcı değiliz, AVM geliştirme işinde profesyoneliz. Türkiye'de Adana, İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya, Samsun, Şanlıurfa, Tarsus ve Tokat'ta işler yapıyouz.” diye konuştu.

Szewczyk, son günlerde Samsun'daki alışveriş merkezi ve otel projesi hakkında MV Holding A.Ş ve Murat Vargı tarafından haklarında çıkarılan ‘dolandırıcı' iddialarına cevap verdi.

Konuyla ilgili geçtiğimiz gün bir kamuoyu açıklaması yaptıklarını ancak durumdan duydukları rahatsızlığı basın toplantısı düzenleyerek belirtmek istediklerini söyleyen Szewczy, yaşananlar karşısında şok olduğunu vurguladı.

Tomasz Szewczyk; “Son zamanlarda bazı gazetelerde Acteeum Group hakkında olumsuz haberler yer almaya başladı. Samsun'daki AVM ve otel projesiyle ilgili yazılıp çizilenler doğruları yansıtmıyor. Projeyi yürüten MEL2 şirketinin adı da bu olumsuz haberlerin içinde yer aldı. Uzun bir süre sessiz kaldık, her iddiaya cevap vermeyi uygun görmedik. Ancak ‘dolandırıcı' iddiaları bizi çok şaşırttı. MV Holding-Güzel Otellerle aramızda yaşanan sadece ticari bir anlaşmazlık. Projenin yürütülmesinde gecikme olduğu için Güzel Oteller projeden çekilmek istedi. Dünyada yaşanan ekonomik kriz bu projenin de ilerlemesini geciktirdi. MEL2, MV Holding'le Güzel Oteller ile ilgili biz sözleşme imzaladı. Bu sözleşmede fesh şartları da yer alıyor. Ancak karşı taraf, yaptıkları medya kampanyalarıyla hakkımızda doğruları yansıtmayan konular gündeme getiriyorlar. MV Holding'in 22 milyon Euro'luk 5 teminat mektubu elimizde. Eğer ‘dolandırıcı' olsaydık bunları kullanırdık. Bizden 12.4 milyon Euro kar kaybı tazminatı talep ediyolar. Oysa sözleşmede böyle bir talepte bulunulamayacağı maddesi yer alıyor. MV Holding'in geri çekilme isteğini anlıyoruz. Ancak karşılıklı konuşarak bir çözüm yoluna gitmek istiyoruz. Sözleşmede herhangi bir fesh durumunda harcamaların geri verilmesi maddesi yer alıyor. Ancak kar kaybı adı altında bizden 12.4 milyon Euro talep ediliyor. Buna ‘hayır' deyince ‘dolandırıcı' diyorlar. MV'ye yaptıkları harcama (2.4 milyon Euro), banka teminatları ve araziye katılım payları geri verilecek. Kar kaybı diye bir şey yoktur. Olayı mahkemeye taşıdık. Çözüm için birçok kez görüştük ama 12.4 milyon Euro'yu talep etmeye devam ettikleri için çözüm gerçekleştiremedik. Türk adaletine güveniyoruz” dedi.

Samsun'daki AVM ve otel projesi için kendi ceplerinden 30 milyon Euro harcadıklarını söyleyen Tomasz Szewczyk, kendisine sorulan “Bu tutarı nelere harcadınız?” sorusuna; “AVM ve otelin tasarımına, tasarım sürecinin süpervizyonuna, kiracı bulmak için aracı olanlara ve resmi bir inşaat izni almaya...” diye cevap verdi.

Diğer projeler hakkında da finansman yetersizliği yaşadıklarını belirten Tomasz Szewczyk, bu olumsuz haberlerin yeni yatırımcı bulmalarını güçleştirdiğini de ifade etti.

Ebru DUMAN/Emlakkulisi.com

Acteeum Group Murat Vargı savaşı sürüyor!

Avusturyalılar Murat Vargı'ya savaş açtı!

MV Holding haksız olduğu için tahkime gitmiyor

Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomas Szewczyk, MV Holding'le olan anlaşmazlıklarının tamamen ticari bir anlaşmazlık olduğunu belirterek, "Sözleşmeye göre taraflardan biri, sözleşmeyle ilgili bir anlaşmazlığa düşmesi durumunda, tahkim yoluna gitmesi gerekiyor. MV Holding haksız olduğu için tahkime gitmiyor" dedi.

Szewczyk, Samsun'da MV Holding ve Güzel Oteller ile birlikte yürüttükleri Samsun Projesi hakkında ortaya çıkan ihtilaflara ilişkin, Kuruçeşme'deki Les Ottomans Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Acteeum Group'un Türkiye'ye 2007 yılı temmuz ayında geldiğini ve alışveriş merkezi (AVM) geliştirme faaliyetlerine başladığını belirtti.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde AVM geliştirmeyi amaçladıklarını ve Türkiye'nin bu bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Szewczyk, bugüne kadar Türkiye'de Samsun, Kahramanmaraş, Tokat, Kahramanmaraş, Tarsus, Şanlıurfa, Malatya ve İstanbul olmak üzere 8 ilde arazi satın aldıklarını söyledi.

Acteeum'un Türkiye'de iki saygın yatırımcı şirketlerle çalıştığına değinen Szewczyk, bunların Atrium Avrupa Gayrimenkul Geliştirme şirketi ile Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio olduğunu bildirdi.

Szewczyk, Acteeum'un bir geliştirme şirketi olduğunu belirterek, şunları söyledi.

"Arazinin sahibi, nihai yatırımcı, ya Atrium ya da Corio, biz bu yatırımcılar için projeler geliştiriyoruz. Yatırımcılar arazileri satın aldıktan sonra bizler projenin tasarımı, yatırımcıların bulunması, inşaat konusu gibi konularda bu yatırımcılar için projeleri geliştiriyoruz.Aynı zamanda bu projeler için kurulan yönetim şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yapıyoruz. Bu da, ne Atrium'da ne de Corio'da benim hisselerim olduğu anlamına geliyor, ne de bu şirketlerin bizim şirketlerde hisseleri olduğu anlamına geliyor."

Kendilerinin yatırımcı olmadığını, yatırım konusunda uzmanlaşmış kişiler olduğunu vurgulayan Szewczyk, Türkiye'de bugüne kadar aldıkları araziler için yatırımcıların 300 milyon avro ödediğini ve yatırım planlarının sonuna kadar devam etmesi durumunda 900 milyon avroluk bir yatırım yapacaklarını kaydetti.

İDDİALAR
Szewczyk, yaklaşık iki ay önce bazı basın yayın organlarında Samsun'daki projeleri ve bu projeyi yürütmek için kurulan MEL2 şirketi hakkında olumsuz haberler çıktığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Birtakım dolandırıcılık iddiaları ortaya atıldı. Bu iddiaların bizim yaptığımız hiçbir işle alakası yoktur. İki ay boyunca bu iddialar karşısında sessiz kalmayı tercih ettik. Ancak geçen hafta iş ortağımız MV Holding ve Güzel Oteller, hakkımızda hukuki işlem başlattığı zaman biz de artık sessizliğimizi bozmanın zamanı geldiğine karar verdik.

MV Holding ve Güzel Oteller ile olan anlaşmazlık tamamen ticari bir anlaşmazlıktır. Biz MV Holding ve Güzel Oteller için bir otel geliştireceğimiz taahhüdünü verdik ve konu bundan ibarettir. Projenin yürütülmesinde bir gecikme ortaya çıktığı için Güzel Oteller projeden çekilmek istediğini bize söyledi. Oysa ki aramızda imzalanan sözleşmeye göre ortaklardan biri sözleşmeden çekilmek istediği zaman neler yapılması gerektiği çok açık bir şekilde öngörülüyor. Biz de bu sözleşmeye göre hareket etmek istiyoruz."
Sözleşmeye göre taraflardan birinin sözleşmeyle ilgili bir anlaşmazlık durumunda, tahkim yoluna gitmesi gerektiğini vurgulayan Szewczyk, Güzel Oteller'in haksız olduğu için tahkime gitmediğini savundu.

Szewczyk, MV Holding ile MEL2 arasında 7 ay süren pazarlıklar sonucunda mart 2008'de projenin geliştirilmesi için çok ayrıntılı ve kapsamlı bir alım satım sözleşmesi imzalandığını dile getirerek, anlaşmanın bir parçası olarak MV Holding'in 2,4 milyon avro tutarında bir meblağı otel bölümünün tapu haklarının payına düşen kısmını satın almak için ödediğini bildirdi.

MEL2 şirketinin de bu tutarı projenin gerçekleşmemesi durumuna istinaden banka garantisi ile geri ödemek üzere teminatlandırdığını belirten Szewczyk, otel projesini gerçekleştirme sorumluluğu karşılığında ise MV Holding'in, MEL2 şirketi lehine 22 milyon avro tutarında banka garantisi verdiğini söyledi.

Szewczyk, bu teminatların hiçbir kısmının kullanılmadığını ve nakde çevrilmediğine işaret ederek, iddia edildiği gibi dolandırıcılık yapılsaydı bu teminatların kullanılmasının gerektiğini kaydetti.

KRİZ NEDENİYLE PROJELER GECİKTİ
2008 yılının ikinci yarısında ekonomik krizin Türkiye'yi etkisi altına alması ve 2009'un başında tırmanmasıyla birlikte, projenin daha önce belirlenen takvimde tamamlanamayacağının anlaşıldığını dile getiren Szewczyk, şunları ifade etti: "Bu bağlamda, şubat 2009'da yatırımcılar arasında gecikmeyi görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda MV Holding'in Üst Yöneticisi (CEO) Onurhan Homriş, 'otel projesinin bekledikleri kadar karlı olmayacağını ve projeden çekilmek istediklerini' belirtmiştir. Bu sebeple yatırımcılar otel projesinin feshi için koşulların görüşmesine başlamışlardır.

Bu süreçte Atrium, ortak girişim anlaşmasına paralel ve belirtildiği üzere MV Holding'ten otel ile ilgili tapu haklarını satın almayı, proje geliştirme maliyetlerini tazmin etmeyi ve teminat mektuplarını iade etmeyi önermiştir. Ancak MV Holding, 12,4 milyon avro tutarında ekstra tazminat talep etmiştir. Böyle bir talep ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde mümkün olmadığı gibi, MV'nin otel yatırımını sürdürmeyi karlı bulmamasından dolayı da yersizdir. Doğal olarak Atrium tarafından reddedilmiştir."

Tomas Szewczyk, MEL2 şirketinin, projenin geliştirilmesi için zor pazar şartlarında çok çaba sarf ettiğini ve bu süreçte çalışmaların Atrium tarafından finanse edildiğini belirterek, MEL2 şirketinin, MV Holding'in çekilme isteği üzerine projeyi nasıl sürdürebileceğini değerlendirdiğini ve Atrium'un Samsun'da projeye yatırım ilgisinin devam ettiğini söyledi.

Samsun'da yapılacak AVM projesi ve otel için 30 milyon avro harcadıklarını savunan Szewczyk, bu paranın AVM ve otel tasarımına, kiracı bulmak için aracı olanlara ve resmi inşaat izni almaya harcandığını ifade etti.

Bir gazetecinin, "Samsun projesinin normal şartlarda ne zaman bitmesi gerektiğini" sorması üzerine de Szewczyk, şunları kaydetti:

"Normal şartlarda inşaatın yarısına gelmemiz gerekiyordu. Yaklaşık 8-12 aylık bir gecikme var. Bu gecikme de krizden dolayı finansman kaynağı bulunamamasından kaynaklanıyor. MV Holding projeden çekilince şimdi yatırımcı yok. Projeye yarın başlarsak 2011'de bitmesi mümkün. Ama eğer MV Holding projeden çekilmekte kararlıysa, karşılıklı oturup, konuşup bitirebiliriz. Sözleşmeye göre MV Holding'in sözleşmeden bu yana ödedikleri meblağları, teminat mektuplarını geri verebiliriz. Ama bu onların ekstradan talep ettikleri 12,4 milyon avro ile bağdaşmıyor."

Szewczyk, "8 ildeki projelerden başlayan herhangi bir proje olup olmadığının" sorulması üzerine de, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle finansman kaynağı bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, gerekli finansmanı bulmaları durumunda projelere başlanılacağını söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

‘Murat Vargı'yı dolandırmadık'

Murat Vargı'nın dolandırıcılıkla suçladığı Acteeum iddialara karşı çıktı. Şirket yöneticileri “Batık bankacı Meinl'la ilgimiz yok” dedi

Turkcell'in fikir babası Murat Vargı'nın kendisini dolandırdığını iddia ettiği Acteeum Group yöneticileri basın karşısına çıkarak iddiaları yalanladı. İddiaya göre Avusturya'da yatırımcıları 3 milyar dolar dolandıran ve hapis cezası alarak 140 milyon dolarlık rekor kefaletle serbest kalan bankacı Julius Meinl'ın Türkiye'deki şirketi Acteeum Group Samsun'daki otel yatırımını yarıda bırakarak Vargı'nın şirketi MV Holding'le yaptığı anlaşmaya uymadı. Acteeum Group Genel Müdürü Tomasz Szewczyk olayı şöyle özetledi:

‘MEINL'LA İLGİMİZ YOK'

“2007'de alışveriş merkezi projeleri geliştirmek üzere girdğimiz Türkiye'de yatırımcı Atrium ve Corio ile çalışıyoruz. Acteeum olarak arazilerin yatırıma uygun olup olmadığına bakarak araziyi satın alma kararını veriyoruz. Yatırımcı araziyi satın aldıktan sonra inşaat, kiracı bulma, proje tasarımı gibi konularla ilgileniyoruz. Ne Atrium ne de Corio'da hissedar değiliz. Onlar da bizim hissedarımız değil. İddialarda adı geçen Julius Meinl'ın da Acteeum Group'ta hissesi yoktur” dedi. Szewczyk dünyada olduğu gibi Türkiye'de de projelerin kriz nedeniyle askıya alındığı belirterek “Atrium European Real Estate Ltd ve otel yatırımcısı MV Holding'in şirketi Güzel Otelcilik ile Samsun'da bir proje geliştirmek için anlaştı. Projenin geliştirme işi Atrium'un şirketi MEL2'ye verildi. Ancak kriz nedeniyle projeye başlanamadı. MV Holding projeden çekilme kararı aldığını açıkladı. Sözleşme şartlarına uyarak bugüne kadar aldığımız 2.4 milyon Euro arsa bedeli ve 22 milyon Euro'luk 5 adet teminat mektubunu iade etmeyi önerdik. Ancak 12.4 milyon Euro daha kâr kaybı talep ettiler. Böyle birşey olamayacağını söyleyince de asılsız iddialar ortaya attılar” dedi. • EKONOMİ SERVİSİ

Madagaskar'a kaçmadık

MV Holding “Acteeum Group'ta ilgili kişilere ulaşamadığını” iddia ettiğini kaydeden Szewczyk “Biz dolandırıcı olsak verdikleri 22 milyon Euro'luk teminat mektuplarını alıp Madagaskar'a kaçardık. Ama burdayız. Üstelik o paranın 2 Euro'suna bile dokunmadık” dedi.
Star

Acteeum Group'tan Vargı'ya cevap 
 
Dolandırıcı olsak teminatı alıp Madagaskar'a kaçardık

Samsun'da 1 yıl önce başlatmayı planladığı otel projesini kriz gerekçesiyle yapmayarak MV Holding Başkanı Murat Vargı'yı 'dolandırdığı' suçlamalarına Acteeum Group'tan cevap geldi. Genel Müdür Szewczyk, “Buradayız kaçmadık, Vargı'ya dava açacağız” dedi.

Samsun'da başlamayı taahhüt ettiği alışveriş merkezi projesinin otel bölümünü bitirdiğinde satmak üzere 15 ay önce MV Holding ile anlaşan Acteeum Group, MV Holding'in Başkanı Murat Vargı'yı “40 milyon euro dolandırdığı” suçlamalarıyla ilgili sessizliğini dün düzenlediği basın toplantısıyla bozdu.

MV Holding'in Başkanı Murat Vargı'nın Acteeum Group hakkında bir iftira kampanyası başlattığını ve dolandırıcılık iddialarıyla başlayan saldırıların hiçbir dayanağının bulunmadığını kaydeden Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomasz Szewczyk, “Bizim proje geliştirmesinden sorumlu olduğumuz, yatırımın ise Atrium European Real Estate Limited'e ait olduğu Samsun projesi için Atrium tarafından MEL2 adında özel bir şirket kuruldu. Mart 2008'de yapılan anlaşma ile MEL2 şirketi MV Holding'den tapu hakkı için 2.4 milyon euro, otel projesini gerçekleştirme sorumluluğu karşılığında ise 22 milyon euroluk teminat mektubu aldı. Ancak global kriz nedeniyle finansman ve kiracı bulmakta güçlük çektik. 1 yıl önce başlaması ve şu anda yüzde 50'sinin bitirilmiş olması gereken inşaata başlayamadık” diye konuştu.

Szewczyk, projenin daha önce belirlenen takvimde tamamlanamayacağı anlaşılınca, MV Holding'in otel projesinin bekledikleri kadar kârlı olmayacağı ve projenin gecikmesi nedeniyle Şubat 2009'da sözleşmenin feshi için görüşmelere başladığını söyledi.

Vargı 'kâr kaybı' istedi

Szewczyk, “Biz ise bu defa proje geliştirme maliyetlerini tazmin etmeyi ve teminat mektuplarını iade etmeyi önerdik. Ancak Vargı bu kez de sözleşmede olmadığı halde ”kâr kaybı“ gerekçesiyle 12.4 milyon euro tutarında ekstra tazminat talep etti. Biz bunu kabul etmeyince de konuyu tahkim kuruluna götürerek kanuni yollarla çözümlemeye çalışmaktansa bizi karalama kampanyasına başladı” dedi.

15 ay boyunca teminata dokunmadıklarını söyleyen Szewczyk, “Vargı bize ulaşamadığını, dolandırıldığını açıklıyor. Ancak şirket yöneticileri olarak İstanbul'dayız. Dolandıracak olsaydık teminatı alır Madagaskar'a kaçardık. Sözleşme Mart 2011'de bitiyor. Süre bitmiş de değil” diye konuştu.

Yatırımlarımız biterse 900 milyon euroyu bulur

HOLLANDA merkezli Acteeum Group'un Türkiye Genel Müdürü, MV Holding'in dolandırıcılık suçlamaları yaratarak; ortak girişim sözleşme şartlarına bağlı kalmamak için hukuki zemin hazırlamaya çabalamakla suçladı. Szewczyk, MV'yi karalama kampanyası başlatma ve hukuk sistemini özel amaçları için kötüye kullanmaya çalışma iddiasıyla dava etme kararı aldıklarını, Türk adaletine güvendiklerini kaydetti. Türkiye'ye 2007'de gelerek İstanbul, Maraş, Urfa, Tokat, Malatya gibi 8 ilde 300 milyon euro arsa yatırımı yaptıklarını söyleyen Szewczyk, “Krizle inşaatlara henüz başlamadık. Eğer finansman sorununu çözersek 2010 gibi başlamayı planlıyoruz. Yatırımlar tamamlandığında 900 milyon euroyu bulacak” diye konuştu.
Vatan

Acteeum Group: Dolandırıcı değiliz
Türkiye'de Ancora ismiyle AVM projeleri bulunan Acteeum Group, Samsun'daki otel projesiyle ilgili MV Holding-Güzel Oteller ve Murat Vargı ile aralarında ortaya çıkan ihtilafın ticari bir anlaşmazlık olduğunu ve dolandırıcılık iddialarının doğru olmadığını söyledi

Acteeum Group Türkiye Genel Müdürü Tomasz Szewczyk, "Biz MV Holding ve Güzel Oteller için bir otel geliştireceğimiz taahhüdünü verdik. Projenin yürütülmesinde bir gecikme ortaya çıktığı için Güzel Oteller projeden çekilmek istedi ve 12.5 milyon Euro olarak kar kaybına uğradıklarını iddia ederek bu parayı istediler. Ancak sözleşmede fesih durumunda kesinlikle kar kaybı ödenmeyeceği şartı bulunmaktadır. Eğer iddiaların doğruluğuna inanıyorlarsa tahkim yoluna gitmemeliler" dedi.
Cumhuriyet


Geri Dön