26 / 04 / 2024

Adabank'a tek teklif veren İsrailli Bank Hapoalim oldu

Adabank'a tek teklif veren İsrailli Bank Hapoalim oldu

Bugün ihaleye çıkacak olan Uzan Ailesi'ne ait Adabank için 3 talipli ön yeterlilik alırken satışa katılacak tek katılımcı İsrailli Bank Hapoalim oldu...



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) ihaleye çıkardığı Adabank'a tek teklif geldi. Bugün ihaleye çıkacak olan Uzan Ailesi'ne ait Adabank için 3 talipli ön yeterlilik alırken satışa katılacak tek katılımcı İsrailli Bank Hapoalim oldu. 90 milyon dolar muhammen bedelle vitrine çıkan Adabank'a İsrailli Bank Hapoalim dışında İngiliz Standart Chartered ile Bahreyn merkezli BMI ilgi göstermişti. Cıngıllıoğlu Ailesi'ne ait C Bank'ı alarak Türkiye'ye adım atan ve bankanın ismini Bank Pozitif olarak değiştiren İsrailli Bank Hapoalim'in Ağustos ayında İsrail makamlarından gerekli onayı alıp Türkiye'de mevduat toplamak istediği ve büyüme hedefinde olduğu biliniyor. Bank Pozitif yetkilieri Adabank için teklif verdiklerini dile getirirken resmi açıklama ise bugün yapılacak. Temmuz 2006'da Kuveytli The International Investor Company'nin teklifte bulunduğu Adabank için 60 milyon TL muhammen bedel üzerinden yapılan ihalede 45.1 milyon TL'lik teklif gelmişti. En yüksek teklif veren Kuveytli şirkete BDDK tarafından mali gücü yetersiz denilerek onay verilmemişti. 2009 Ocak ayında ise yapılan ihalede ise en yüksek teklifi 57.1 milyon TL ile Kök Gayrimenkul vermiş ancak 2010 Haziran'ında BDDK yine onay vermemişti. 1921 yılında kurulan İsrail'in en büyük bankası Bank Hapoalim'in 14 binden fazla çalışanı, ABD, Kanada ve Avrupa'da operasyonları bulunuyor.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Adabank’ın tek alıcısı İsrailli Bank Hapoalim

Uzanların İmar Bankası’nda gerçekleştirdiği yolsuzluklardan sonra devletin 2003’te el koyduğu diğer bankası Adabank’ın satışı için bugün düzenlenen ihaleye sadece İsrailli Bank Hapoalim teklif verdi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Adabank için ön yeterlilik alan üç bankadan sadece biri teklif verdi.
Adabank için TMSF’ye kapalı zarfla teklifini ileten tek alıcı, Türkiye’de yatırım bankası olarak faaliyetlerini sürdüren Bank Pozitif’in de sahibi olan İsrailli Bank Hapoalim oldu. Türkiye’nin İsrail ile yaşadığı siyasi gerginlik nedeniyle Bank Hapoalim’in teklif veren tek alıcı olması dikkatleri üzerine çeken bir gelişmeye yol açtı.
İhale saatini bugün saat 11:00 olarak açıklayan TMSF’nin Adabank için belirlediği muhammen bedel 90 milyon dolar. Adabank için ısrarlı tek alıcı olan Bank Hapoalim’in bu bedelin üzerinde bir rakam teklif etmesi bekleniyor. Ön yeterlilik alan ve tek teklif veren talipli Bank Pozitif’in (İsrailli Bank Hapoalim, Bank Pozitif’in yüzde 70, C Yatırım Bankası ise yüzde 30 hissesine sahip) kapalı zarfla sunduğu fiyat TMSF’nin daha önce yürüttüğü ihaleler dikkate alındığında Fon Yönetim Kurulu’nda değerlendirilecek.
TMSF Yönetim Kurulu’nun tek alıcının verdiği fiyatı onaylaması halinde satış için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) süreci başlayacak. BDDK, onay verirse lisans devri gerçekleşecek.

Hedefi mevduat toplamak
Bank Hapoalim, Türkiye bankacılık sektörüne 2005 yılında, 2001 bankacılık krizinde el konulan ilk banka olan Demirbank’ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu’nun kızının sahibi olduğu Toprak Yatırım Bankası’nı satın alarak girdi. Halit Cıngıllıoğlunu’nun kızı, TMSF’dan aldığı Toprak Yatırım Bankası’nın adını C Kredi ve Kalkınma Bankası olarak değiştirmişti. Yüzde 30’u C Yatırım Bankası’nın yüzde 70’i İsrailli Bank Hapoalim’in olan Bank Pozitif’in Adabank’ı satın alması halinde Türkiye’deki faaliyetlerine mevduat bankası olarak devam etmesi bekleniyor. İsrailli banka, Adabank’ı alırsa Pozitif Bank ile birleştirecek. Pozitif Bank’ın 15 şubesi ve 333 çalışanı var. Bankanın sermayesi ise 470 milyon TL.

Yine devletin elinde kalabilir
TMSF Adabank için ilk ihaleyi Haziran 2006’da düzenledi. 60 milyon TL bedelle açılan ihaleye teklif veren olmadı. Temmuz 2006’da düzenlenen ikinci Adabank ihalesine en yüksek teklifi 45 milyon 100 bin TL ile Kuveytli The International Investor Company (TII) verdi. Ancak BDDK, şirketin mali gücünü yetersiz bularak satışa onay vermedi. Ocak 2009’da yapılan üçüncü ihalede ise en yüksek teklifi 57.1 milyon TL ile Sinpaş Grubu ve Abdullah Tivnikli’nin yönetimindeki Eksim Grup verdi. BDDK bu satışa da onay vermedi.
Milliyet/Kadife Şahin

 
Adabank’a sadece İsrailliler talip oldu 

Merakla beklenen Adabank ihalesine tek teklif İsrailli Hapoalim Bank’tan geldi. İhale sürecinde yeterlilik alan Bahreyn merkezli fon ile İngiliz Standart Chartered Bank ise ihaleye teklif vermedi.

TMSF ihaleyi bugün yapacak. TMSF’nin üçüncü kez 90 milyon dolardan satışa çıkardığı Uzanlar’ın eski bankası Adabank’ta üç grup ön yeterlilik almıştı. Bu gruplar, İsrailli Bank Hapoalim, Standart Charteret Bank ve Bahreyn merkezli bir fondan oluştu. Bahreyn merkezli fonun arkasında İranlı bankaların olduğu yönündeki iddialar nedeniyle, ABD ve Avrupa’dan uyarılar gelmişti
Star


Geri Dön