18 / 04 / 2024

Adana Yüreğir kentsel dönüşüm projesi ayrıcalıklı yaşam vadediyor!

Adana Yüreğir kentsel dönüşüm projesi ayrıcalıklı yaşam vadediyor!

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Kentsel dönüşümde rekorlar kırıyor, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için yatırımlarımıza hız kesmiyoruz” dedi...



Adana’nın Yüreğir ilçesinin son dönemde bir çok yeni hizmetle tanıştığını belirten Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Göreve geldiğimiz günden bu yana insan odaklı hizmetler ürettik. 11 kültürevi, Adana’nın en büyük kültür merkezi, 22 spor tesisi, 20 taziye evi,  Adana  Bilim Merkezi ve Kurtuluş Müzesi, kadınlara yönelik yüzme havuzları, 2 adet kına konağı, irili ufaklı bir çok park yaptık. Kışla Mahallesi’nin ilk etabında kentsel dönüşüm hamlesini başardık. 772 konut ve 43 işyeri hak sahiplerine verildi. Sosyal ve Kültürel belediyecilik alanında ise çok önemli projeleri hayata geçirdik. Yüreğir’e Hoş Geldin Bebek Projemiz ile bu güne kadar yaklaşık 20 bin yeni doğan bebek evlerinde ziyaret edildi. Anne sütünün önemi ve bebek bakımı hakkında genel bilgiler verildi. Hasta ve yaşlı aileler ziyaret edilip ihtiyaçları giderilmesi yönünde çalışmalar yapıldı. Engelli vatandaşlar için Yüreğir’de ilk engelli koordinasyon merkezi kuruldu. Engelli vatandaşlar her gün evlerinden özel tasarlanan araçlarla buraya getirilip etkinliklere katılımları sağlandıktan sonra tekrar evlerine bırakılıyor” diye konuştu. 

İlçede kültürden sanata, eğitimden spora bir çok proje hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Çelikcan, bu yatırımları Milliyet’e değerlendirdi.

KONUTLAR TESLİM EDİLDİ

1- Yüreğir’de gerçekleştirilen kentsel dönüşümün, ilçeye ve vatandaşlara ne gibi katkıları oldu?

Kentsel dönüşümü 2009 yılında göreve geldiğimizden beri düşünüyorduk. İlk dönüşümü Kışla Mahallesi’nde Seyhan Nehri’nin kıyısında yaptık. 786 konut, 43 iş yerini hak sahiplerine teslim ettik. Böylelikle çarpık kentleşmenin de önüne geçtik. Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz. Kentsel dönüşümün daha iyi mesafe katedebilmesi için mevzuat değişikliklerine ihtiyaç olduğu bir gerçek. Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşümle ilgili bir çerçeve kanun çıkarılacak. Böylelikle Yerel Yönetimlerin, Çevre ve Şehirlicilik Bakanlığı’nın, Toplu Konut İdaresi’nin bu dönüşümleri gerçekleştirmede irade koyma adına elimiz rahatlayacak. Sadece belediyeler ve devlet bu işi yapmayacak. Dönüşüm alanı olarak belirlediğimiz yerleri imar planlarını ona uygun yapıp belirli noktalarda tabiri caizse dizilmiş domino taşının ilk atışını biz yapacağız. Daha sonrasını özel sektör ve vatandaş anlaşarak yapacak. Vatandaş mütahitle her türlü anlaşabiliyor ama belediye olunca siyasi riskler ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda belediye az verdi yapamadı gibi suçlamalara maruz kalıyor. Bunun önünü tıkamak için özel sektörü bu işin içine dahil etmek lazım.

'REKOR KIRIYORUZ'

2- Adana’nın en büyük kültür merkezini yapıyorsunuz. İnşaat çalışmalarındaki son durum hakkında bilgi verir misiniz?

Dönüşüm anlamında orta gelir vatandaşlarının konut sahibi olması için sözümüz vardı. 2017 kasım ayında inşaatına başladığımız 644 konutumuzu 2018 kasım ayında teslim edeceğiz. 1 yılda 644 konutu bitirmek bir rekordur. Yüreğir tarihinin tek seferde yapılan en büyük yatırımı olacak. İçerisinde ticari mekanlar, kreş ve spor merkezi barındırıyor. 11 tane kültür evi yaptık. Sosyal belediyecilikte kültürel ve eğitim faliyetlerinin bu mekanlarda uygulanmasını sağladık. Yüreğir gibi nüfusu 500 bini bulan bir ilçede mağlesef bizden önce sosyal kültürel faaliyetler yok denecek kadar azdı. Şu anda halk eğitim, milli eğitim, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yaptığımız ve SODES projeleriyle çok güzel bir noktaya geldik.

Adana Yüreğir kentsel dönüşüm projesi ayrıcalıklı yaşam vadediyor!

3- 24 Haziran seçimleri hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Adana merkezde AK Partili belediye olarak tekiz. İnşallah 2019 yerel seçimlerinde Ak belediyeciliği Adanalılara tanıştıracağız. Ak Parti hükümetleri döneminde mağlesef büyükşehir anlamında Ak belediyeciliği yakalayamadık. Bu açıdan da Adana biraz şanssız. İnşallah 2019’da bunu kıracağız. Çünkü siyaset de, kalkınma da yerelde başlar. Bunun en güzel örneği Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir’deki çalışmaları kendisini bu noktaya getirdi, Türkiye’yi yıllardır yönetiyor. Yani bizim yereldeki başarımız genele de yansıyor. Eğer yerel yönetimler merkezi hükümetlerle uyumluysa o şehrin kalkınması daha kolay oluyor. Bunun örnekleri Türkiye’de var. Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sakarya gibi şehirler ciddi şekilde Avrupa şehirleri seviyesine geldi. İnşallah Adanamızda da bunu aşacağız. Eski bir bürokrat olarak söylüyorum, Türkiye’nin önündeki en önemli engel bürokratik holigarşidir. Siyasete girince bunu daha net görebiliyoruz. Çünkü vatandaş sizden hızlı hareket etmenizi, hızlı hizmet etmenizi beklerken siyasi iradenin aldığı kararlar vatandaşın talepleri mağlesef bürokrasinin duvarlarına çarpıyor. En büyük temennimiz engel çıkaran bürokrasinin yıkılması. Türkiye’de muhalefet güçlü olursa iktidar güzel şeyler yapar. 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanımızın cumhur ittifakında meclis çoğunluğu alacağına inanıyorum.

Adana Yüreğir kentsel dönüşüm projesi ayrıcalıklı yaşam vadediyor!

KIYIPARK İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan göreve geldiği günden bu yana ilçede yeşil alanları 2 katına çıkardı. İlçeye prestijli ve temalı parklar kazandıran Başkan Çelikcan yenilerini yapmaya da devam ediyor. 

Tüm Adanalı’nın nefes alacağı mekanlar oluşturma gayreti içerisinde olduklarını belirten Başkan Çelikcan yepyeni projelerle Adanalıyı buluşturmaya devam ediyor. Seyhan Nehri’nin Yüreğir yakasında 130 bin m2 alana sahip yeni kıyı park inşaatının büyük bir hızla devam ettiğini belirten Başkan Çelikcan, Kıyıpark’ın macera temalı olacağını söyledi.  İçerisinde çocuk alanları, aromatik peyzaj alanları bulunacak olan Kıyıpark, botanik park olarak hizmet verecek. 

Adana’da olmayan bir çok yeniliği buraya getireceklerini belirten Mahmut Çelikcan, “Yeni yapacağımız parkımızın içerisinde su kayağı tesisi, yüzer sahne, marina anfi, optimis marina, yelken kulübü, ahşap iskele, 2 adet kır kahvesi, emekli ve engelli evleri, festival alanları, seyir terasları ve deniz feneri olacak” şeklinde konuştu.

YILIN 12 AYI YÜZME KEYFİ

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Atakent Mahallesi’nde inşaatı devam eden kapalı spor salonu ve yüzme havuzunun inşaatını gezdi. İçerisinde kapalı yüzme havuzu, voleybol, basketbol sahası ve tribünleri, fitness salonu, bowling salonu, masa tenisi alanı, kafeterya ve büfesi olan yeni spor kompleksi kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacak. Yüreğir’de vatandaşların faydalanacağı kapalı yüzme havuzu olmadığını belirten Başkan Çelikcan, “Atakent Mahallemize yapılan spor kompleksi ve kapalı yüzme havuzu Adana’da ilk olacaktır. Amacımız yaz-kış yüzmek isteyen vatandaşlarımız başka yerlere gitmeden Yüreğir’de de kapalı yüzme havuzuna giderek yılın 12 ayı yüzebilsinler. Ayrıca eğitmenler eşliğinde steril bir ortamda fitness yapma imkanı sunacağız” dedi. Öte yandan standart ölçülerde yapılan ve yarı olimpik olan yüzme havuzundan herkesin faydalanacağını belirten Başkan Çelikcan, “Yüreğir’deki bütün okulların öğrencileri beden eğitimi derslerinde yüzme havuzunu kullanabilecekler. Adana’da her yıl onlarca insanımız yüzme bilmediği için sulama kanallarında boğulmaktadır. Uzman eğitmenler burada çocuklarımıza yüzme öğretecekler. Böylece boğulmaların önüne geçilecektir” diye konuştu.
 


Geri Dön