28 / 03 / 2024

Adana'da imar düzenlemesi yapılmalı!

Adana'da imar düzenlemesi yapılmalı!

Adana Emlakçılar Oda Başkanı Ülkü Uçar, Adana'nın bir İstanbul olmadığına dikkat çekip ‘Adana'da 1 milyon liraya daire mi alınır Allah aşkına. Bu dairelerin değeri 600 bin lirayı geçmez' dedi.



Adana Çukurova Barış gazetesine özel bilgiler veren Uçar, Adana'nın bir İstanbul olmadığını kaydedip ‘Adana bu rakamı kaldırır mı? Kaldırmaz. Ama şuanda 2 milyon liraya daire satılıyor. Arsa maliyetinin yüksek olmasından dolayı da rakamlar yüksek oluyor. Arsa maliyetinin yüksek olmasının temel nedeni ise Adana'nın imara kapalı durumudur. Bu anlamda imara kapalı yerlerin acilen imara açılması gerekir dedi.


1)  Adana'da konut satışları nasıl gidiyor?

Adana'da konut satışları son iki aya kadar kötü gidiyordu. Cumhurbaşkanımızın faizlerin indirilmesine yönelik talimatlarından sonra düşen faizler konut satışlarında artışın olmasına neden oldu. Emlakçı esnafımız iş yapar hale geldi. 0,80'lerdeki faiz oranı piyasayı olumlu etkiledi. Konut almak isteyen vatandaşların sayısında artış var. Yoğun olarak gayrimenkul satışına yöneldik. Kiralık satışlarında da artış var. Mevsim itibariyle kiralık olayında da yoğunluk var.


2) 150 metrekarenin üzerindeki konutların satışlarındaki KDV oranının düşmesi konut sektörünü nasıl etkiledi?

KDV oranının düşmesi olumlu etkiliyor. 300 bin liralık konutta 24 bin lira KDV ödüyorsunuz. Normalde 60 bin lira ödemeniz gerekiyor. Rakam olarak konut almak isteyenler için önemli bir rakam. Dolayısıyla satışları olumlu etkiliyor. Yüzde 10 ciddi bir oran. Biz bundan çok memnun olduk. Bir sonraki adım da tapu harçlarının yani alım satım harçlarının düşme olayının biran önce hayata geçmesi gerekiyor. Yüz bin liralık bir evi satın alan kişinin 4 bin lira ödeyeceği tapu harcı 2 bin 500 liraya düşecek. Bu da konut satışlarında önemli indirim demektir. Satışların çoğu emlak beyan değeri üzerinden yapılıyor. Harçların düşmesi ile gerçek satış değerleri üzerinden yapılacak. Vergi kaçırma olayı da ortadan kalkacak. Maliye Bakanlığı'na bu konuda sürekli isteklerimizi getiriyoruz. Bu beklentimiz de piyasayı ciddi anlamda hareketlenme getirecektir.


3) Başkaca Adana'da piyasayı hareketlendirecek etkenler var mıdır? Neler söylemek istersiniz?

 Adana'nın imarı büyük oranda kapalı. Çok az bir alanda imar açık. Her röportajımızda dile getiriyorum. Bu bizim için bir sıkıntı. Adanalı vatandaşları da sıkıntıya sokuyor. Arsa fiyatlarının artışına neden oldu imar konusundaki bu kapalılık. Daireye ve konuta rakam olarak yansıyan imar sıkıntısının acilen açılması lazım. Yap-sat olayında da imara kapalı olan konum rahatsızlık yapıyor. Müteahhit yüzde 67 oranında kat karşılığı yer alıyor. Sonuçta ortaya çıkan rakamlarda konut sahibi olmak isteyenlere yansıyor. Normalde bu rakamın yapsat yapanlar için yüzde 40'ı geçmemesi lazım. İnşaat sektörünün de Adana'nın imara kapalı olması özelliğinden dolayı olumsuz etkilendiği bir gerçektir.


4) Emlakçılara güven konusunda olumlu bir gelişme var mı?

 Emlakçılara güven önceki yıllarda azdı. Biz oda olarak bu konuda ciddi çalışma yapıyoruz. Emlakçılar kursu alınıyorlar. Kursa katılan emlakçılar bugüne kadar çok eksikliklerinin olduğunu bizlere ifade ediyorlar. Yani kurslarımız emlakçılara çok yarar getiriyor. Emlak kursu alan emlakçı donanımlı olarak çıkıyor. Emlakçının oda kaydı olması lazım. Adana'da emlakçılık yapıp kaydı olmayan çantacı tabir ettiğimiz yaklaşık 300 civarında emlakçı var. Kaçak emlakçı epey var. Kayıt dışı çalışıyorlar. İnternet sitesi alarak müşterileri kandırmak yöntemiyle depozite alarak vatandaşı dolandırıyorlar. Bu günlerde bu gibi olaylar ile karşılaşıyoruz. Son olarak Adana'da böyle bir olay gerçekleşti. Biz de savcılığa başvurduk. Yakalandılar. Bürosu olmadan sizden kaparo alarak sizi dolandıran emlakçılar varmış. İhbar edip yakalattık. Bu gibi olaylarda emlakçılara olan güveni azaltıyor. Güvenilir emlakçının mutlaka ofisleri olmalı, kayıtları bulunmalıdır.


5) Meslekten men cezası gibi yaptırımlarınız var mı? Uyguluyor musunuz?

Evet, önceki yıllarda bir emlakçıya getirdik. Bir tane daha emlakçıyı meslekten men cezasına gidebiliriz.


6) Geçici iskân konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?

 Dairelerde kat mülkiyetine geçildi. Kat ittifakı ve kat mülkiyeti söz konusu Adana'da. Yüzde 80 kat ittifakı var. Müteahhit kat mülkiyetine geçmek zorunda. Her şey bitecek kat mülkiyetine geçilecek. Yeni binalarda sıkıntı yok. Adana'daki çok binalar kat ittifaklı. Yapı kullanma izin belgesi ile işlem yapılıyor. Ama şuanda yapı kullanma izin belgesi almadan işlem yapamıyorsunuz. Durum bir adet bundan ibarettir.


7) İnşaatı mühürlenmiş binalarla karşılaştığınızda sektör olarak nasıl etkileniyorsunuz?

 Adana'da hormonlu binaların yapımından bahsediyorsunuz sanırım. Müteahhitlerin hormonlu binaları mühürlendi. Ama bir baktık ki bu hormonlu binalar ne yıkıldı, ne de başkaca bir uygulamaya maruz kaldı. Herkes tıkır tıkır dairesini sattı. İnsanlar da aldılar. Bugün bu insanların bir kısmı cezaevindeler...


8) TOKİ'nin uygulamaları konut satışlarınıza nasıl etki yapıyor?

Adana'da Seyhan Belediyesi'nin yaptığı Fevzipaşa Mahallesi'ndeki uygulamalarını yakından biliyorum. İnsanlar daire alarak borçlanıp 30 yıl vadesiyle paralarını ödediler. Fiyat olarak  TOKİ  konutları ilk başlarda diğer konutlara göre ucuzdu. TOKİ'den konut alarak satanlar vardı. Bunlar diğer konutlara göre 30 bin lira aşağıya satılıyordu. Şuan rakamlar yükseldi ama. Talep her zaman var, satışta sıkıntı yaşanmıyor. TOKİ konut piyasasını etkiledi. Adana'da her yer satılıyor. Her yerin bir alıcısı var.


9) Adana'daki 1 milyon liraya satılan konutların varlığını biliyoruz? Bu rakamlar çok yüksek değil mi sizce?

Adana'da 1 milyon liraya daire mi alınır Allah aşkına. Bu dairelerin değeri 600 bin lirayı geçmez. Adana, İstanbul mu?  Adana  bu rakamı kaldırır mı? Kaldırmaz. Ama şuanda 2 milyon liraya daire satılıyor. Arsa maliyetinin yüksek olması bu rakamları ortaya çıkarıyor. O zaman da normal gibi gözüküyor.


10) Oda olarak vatandaşlara çağrınız ne olur?

Odaya kayıtlı emlakçılarla çalışsınlar. Bize şikâyetçi olarak da gelmeleri böylelikle ortadan kalkar. Tüm kayıtları olan emlakçılarla çalışsınlar. Bu vesile ile de tüm Adanalılar'ın Kurban Bayramlarını da kutlamış olalım. Herkese iyi bayramlar.


Adana Çukurova Barış


Geri Dön