17 / 04 / 2024

Adana'daki CarrefourSA arazisinin imar değişikliği kararı durduldu!

Adana'daki CarrefourSA arazisinin imar değişikliği kararı durduldu!

Adana 3’üncü İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yaklaşık bir milyarlık rantın oluşmasına neden olduğu öne sürülen imar değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Adana 3'üncü İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kamuoyunda kişiye özel uygulama olduğu iddiasıyla tartışmalara neden olan CarrefourSA arazisiyle ilgili imar değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Meclis kararını yargıya taşıyan AK Parti Grup Başkanvekili Ozan Gülaçtı, savundukları değerlerin bir kez daha mahkeme tarafından doğrulandığını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü hukuka uygun davranmaya davet etti.


RANT İDDİALARI

Büyükşehir Belediye Meclisi, Temmuz 2015'de Yüzüncü Yıl Mahallesi'ndeki Carrefour'un faaliyet gösterdiği 156 bin 821 metrekarelik ticaret alanı, MHP'li ve bazı CHP'li meclis üyelerinin oyuyla konut ve ticaret alanı olarak değiştirdi.  Adana  1'inci İdare Mahkemesi'nin 1/5000 ölçekli nazım imar planını iptal etmesine rağmen alınan bu kararın kişisel çıkar amaçlı ranta dönük olduğu iddia edilmişti. Bu iddialar, SABAH Güney'in 11 Ağustos 2015 tarihli nüshasında "MHP-CHP rant koalisyonu", 13 Ağustos 2015 tarihli nüshasında ise "Rantın boyutu 1 milyarı aştı" başlıklarıyla gündeme taşınmıştı.


MAHKEME 'DUR' DEDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Ozan Gülaçtı, imar yoğunluğunu 1,6'dan 2,4'e çıkaran ve artan nüfus oranına uygun şekilde sosyal ve teknik donatı alanı oluşturmayan meclis kararını yargıya taşıdı. Davanın görüldüğü Adana 3'üncü İdare Mahkemesi, "Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç veya olanaksız zararlar doğacağından" oy birliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Gülaçtı, mahkeme kararını, "Savunduğumuz değerlerin doğruluğu bir kez daha mahkeme tarafından doğrulanmıştır" diye değerlendirdi.


"HUKUKA UY"

AK Parti'nin etik kuralları gereği ve AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni'nin talimatları doğrultusunda kişiye özel, ayrıcalıklar doğuracak her türlü imar planı değişikliğine karşı çıktıklarını belirten Ozan Gülaçtı, "AK Parti grubu olarak, bu teklif e ilk baştan karşı çıktık. Alınan karar itiraz ettik. İtirazımız kabul edilmeyince konuyu yargıya taşıdık ve mahkeme mevzuata ve planlama esaslarına uygunluk bulunmayan bu kararı durdurdu. Sayın Sözlü'yü, yapacağı imar planı değişikliklerinde, kamu yararını gözetmeye ve hukuka uygun davranmaya davet etti "diye konuştu.



Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ADANA'da büyük tartışmalara neden olan Carrefoursa arazisinin imar değişikliği planının uygulanması, Adana 3'üncü İdare Mahkemesi'nce durduruldu. Kararda, küçük ölçekli plan değişikliğinden önce büyük ölçekli plan değişikliğinin yapılması gerektiği ve buna uyulmadığı gerekçe gösterildi.


Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü başkanlığında 27 Kasım'da yapılan toplantıda, daha önce meclis oturumlarında gerginliğe neden olan Carrefoursa ve Forum AVM maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi. Carrefoursa arazisinin bulunduğu ve 15 Temmuz'da onaylanan Kireçocağı Mahallesi 7654 ada 1 parseldeki 1/5000 ölçekli nazım imar planına yönelik 24 itiraz dilekçesi, komisyon raporu esas alınarak reddedildi. Bu gelişme üzerine AK Parti Meclis üyesi Ozan Gülaçtı, Adana 3'üncü Bölge İdaresi'ne yürütmenin durdurulması konusunda dava açtı.


Adana 3. İdare Mahkemesi'nce  yürütmenin durdurulması kararında şöyle denildi: "Mevzuat hükümlerinde plan kademelerine ilişkin olarak yapılan açıklamalarda, alt ölçekli olan planların üst kademede bulunan ve dolayısıyla da üst ölçekli olan planlara uygun olmak zorunda olduğu açıkça belirtilmiştir. Dava konusu 1/5000 ölçekli planda, 1/25000 ölçekli üst plandaki kullanım fonksiyonuna aykırı kullanım fonksiyonu belirlendiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde mevzuata ve planlama esaslarına uyarlık bulunmamıştır."


İmar değişikliği, Büyükşehir Belediyesi adına bu bölgede büyük bir kültür merkezi karşılığı, yanındaki yerlerin imarını değiştirerek inşaat yoğunluğunu artırıp konut ile ticaret alanı yapılmasına olanak tanıyordu.


Milliyet


Geri Dön