25 / 04 / 2024

Adanada'ki kentsel dönüşümle ilgili iki örnek model üzerinde duruluyor!

Adanada'ki kentsel dönüşümle ilgili iki örnek model üzerinde duruluyor!

Mahmut Çelikcan, Adana'daki kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirtti



Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini, model olacak iki projenin maket çalışmalarının başladığını belirtti.

Çelikcan, AA  Adana  Bölge Müdürü Ercan Halıcı'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, kente göçle gelenler ile tarım arazilerinin yoğunlukta bulunduğu Yüreğir ilçesindeki yapılaşmanın çoğunlukla bir ya da iki katlı binalardan oluşmasının kentsel dönüşümü kolaylaştıracağını söyledi.

Kentsel dönüşümle ilgili iki örnek model üzerinde durdurduklarını, bunlardan birinin merkez Seyhan ilçesine bakan kıyı boyuna, diğerinin ise kenar mahalle sayılan iç kesimlere yönelik planlandığını belirten Çelikcan, şunları kaydetti:

"İki modelle ilgili aralarında şehir plancısı, harita mühendisi ve mimarla çalışmaları sürdürüyoruz. Kentin güneyinde ve kuzeyinde seçtiğimiz bu pilot bölgelerin kentsel dönüşümle ilgili maketlerini hazırlayacağız. Çünkü, bu değişimde vatandaş faktörü çok önemli. Vatandaşa 'mahalleniz böyleyken böyle olacak' diyebileceğiz. Şu anda fizibilite çalışması yaptırıyoruz. Vatandaşa bir dairesi yerine çeyrek daire verirsek olmaz. Diyelim ki vatandaşın arsa ya da konutunun değeri 20 bin TL, bizim yaptığımız konutun maliyeti ise 40 bin TL. O zaman aradaki farkı uzun vadede küçük taksitlerle alacağız.

Kıyı boyundaki uygulamada belki müteahhitler de konutları kat karşılığı şeklinde yapabilir. Ancak, iç kesimlerde böyle bir talebin geleceğini sanmıyoruz.

Çünkü, iç kesimlerin arsa ve konut değeri çok düşük. Bu yüzden halkı mağdur etmemek için küçük taksitlerle hem vatandaşı yormadan hem de belediyemizi külfet altına almadan sorunu çözmeyi planlıyoruz."

Kentsel dönüşümü 'domino taşı'na benzeten Çelikcan, "Tıpkı domino taşının birine vurduğunuzda art arda diğerlerinin aynı şekilde düştüğü gibi olacak. Örneğin Başak Mahallesinde 50 dönümlük yer bulduk. Sahipleriyle anlaşmaya çalışıyoruz. Ancak, vatandaş 30 bin liralık yere 300 bin lira isterse olmaz. Bu durumda hedefe ulaşmada zorlanırız" dedi.

Çelikcan, kentsel dönüşümde halkın mağdur olmayacağını, aksine çağdaş mekanlarda yaşayacaklarını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön