28 / 03 / 2024

Adana'nın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Adana'nın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Adana'da 8 yıllık süreçte 13 bin 986 konut ve sosyal donatılar yapan Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Merkez, Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde de kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdi.



Adana'da 8 yıllık süreçte 13 bin 986 konut ve sosyal donatılar yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde de kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdi. İlk etapta Seyhan'da 2 bin 610, Yüreğir'de 786 konuttan oluşan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla kentin çehresinin değiştirilmesi amaçlandı. 

Seyhan İlçesi'nin Barış ve İsmet Paşa mahallelerinde 320 dönüm alanda projelendirilen 2 bin 610 konutluk Kıyı Kent Evleri'nde 2+1,3+1 ve 4+1 türünde, brüt 119,22 metrekare ile 188,51 metrekare arasında 5 tip konutun yapımına başlandı. 


Kentsel dönüşümde konutların yam sıra alışveriş merkezi, kafe, restoran, çarşı, cami, market ve sosyal tesisler de yer aldı.  TOKİ  ile işbirliği yapıp, kamulaştırma ve altyapı çalışmalarım üstlenen Seyhan Belediye Başkam Azim Öztürk, Kıyı Kent Evleri'nin kentsel dönüşüm anlamında  Adana  tarihinde ilk ve bölgenin şehircilik tarihine geçecek önemli bir proje olduğunu söyledi. 


ÇARPIK KENTLEŞME TABLOSU
Uzun yıllar göç alması nedeniyle çarpık kentleşmenin en ağır zorluklarının Seyhan'da yaşandığını vurgulayan Başkan Azim Öztürk, ilçede 106 bin 498 bina bulunduğu, bu yapıların yüzde 64'ünün mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekti. Öztürk, yüzde 36'lık konut stoğunun yarı yalan kısmının ise deprem yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce yapıldığını, güvenli yapıların oranının yüzde 15-20 civarında olduğuna dikkat çekti. Öztürk "Verileri değerlendirdiğimizde, durum vahimdir. Adana'nın en önemli gündem maddesi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümü kısa, orta ve uzun vadede en fazla 25 yıl içinde çözümlenmelidir" dedi. 


YÜREĞİR'DE 9 MAHALLE 

Yüreğir İlçesi'nde ise 9 mahalle kentsel dönüşüm alanı ilan edüdi. İlk etapta Kışla Mahallesi'nde 60 dönüm alanda konut yemleme çalışması start aldı. Kışla Mahallesi'nde 12 dönümde 786 konut ve 43 adet işyerinin inşaatları yükselmeye başladı. 48 dönümlük arazi ise yeşil alan, otopark ve açık alanlar olarak planlandı. 


Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Kışla Mahallesi'nde 15 katlı bloklarda 2 tip daireler inşa edileceğini aktardı. Çelikcan, "3+1 daireler brüt 158,215 ve 220 metrekare olacak. Bunların değeri 150 bin ve 250 lira arasında. 2+1 brüt 105 metrekare daireler ise 98 bin lira değerinde. Kentsel dönüşüm kapsamındaki hak sahiplerinin bir çoğu borçlanmadan yeni evlerine kavuşacak. Artan konutların da 13 yıl vadeli olarak satışı yapılacak" dedi. 


Bünyamin Yıl/Hürriyet Gazetesi eki


Geri Dön