28 / 03 / 2024

Adil Gökçadır: Kentsel dönüşüm ülkemizin sigortası!

Adil Gökçadır: Kentsel dönüşüm ülkemizin sigortası!

İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'nın nüfusu bakımından ülkemizin 4'üncü büyük sanayi, 2'nci büyük ihracatçı şehri olduğunu belirterek, Bursa kentsel dönüşümünün ülke ekonomisi adına bir sigorta olduğunu söyledi...





İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'nın nüfusu bakımından ülkemizin 4'üncü büyük sanayi, 2'nci büyük ihracatçı şehri olduğuna ve faal olarak 13 organize sanayi bölgesini barındırdığını belirterek, Bursa kentsel dönüşümünün ülke ekonomisi adına bir sigorta olduğunu söyledi. 


TÜRKİYE topraklarının yüzde 93'ünün deprem bölgesinde olduğunu ifade eden bulunan İnşaat Sanayicileri ve Işadamlaıı Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, 81 ilin 55'ınin birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirtti.


"Yapı Denetim Yasası. 19 ilimizi kapsar. Ülkemizde son 12 yıl içinde irili ufaklı 68 bin 837 adet deprem olmuştur. Sanayi tesislerimizin yüzde 98'i deprem bölgelelinde, yüzde 73'ü aktif fay zonlaıı üzerinde yeı almaktadır. Barajlarımızın yüzde 95'i aktif fay zonları üzenndedü. 1344 enerji santralımızın 580'i büinci derece deprem bölgesindediıTürkiye'deki doğal afetlerin etkileri açısından yüzde sıralamasında deprem yüzde 61 ile birinci sırada yeı alıyor" dedi. 



AFET ZARARLARI ÇOK BÜYÜK 


Her yıl gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ü ile yüzde 7'si arasında biı rakamın afet zaraılaıuıı karşılamaya harcandığına dikkat çeken Gökçadu, "Kamu ekonomi sine kaynak sağlayan heı 100 TL'den 54 TL'sini İstanbul. Kocaeli. Bursa. Sakarya illeri sağlamaktadır. 

Türkiye'de 18 milyonu aşan biı kamu stoğu bulunmakta, bu stoğun yüzde 67'si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'ı 20 yaş ve üzeri konutlar, yüzde 40'ı oturulabilü de ğil ve depreme kaışı güçlendirilmesi şaıt mekanlardır. Kentsel dönüşümün nedenini merak edenlere bu söylediklerim bir cevap niteliğindedir" diye konuştu. 


TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ 


Bursa'nın nüfusu bakımından ülkemizin 4'üncü büyük sanayi, 2'nci büyük ihracata şehri olduğuna ve faal olarak 13 organize sanayi bölgesini barındırdığının altını çizen Gökçadır, "Bursa'mız, ülkemizin savunma sanayisine parça üreten stratejik öneme sahip birçok fabrikayı, yetişmiş insan gücünü ve beyni barındırmaktadır. Kentsel dönüşüm Bursa'nın gelecek yüzüdür. Kentsel dönüşüm, kentsel sorunlara çözüm üretmek amacıyla, değişime uğramış bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan kapsamlı bir vizyon ve eylemdir. 


Bursa'nın ekonomik gücü, olası deprem riskini, ulusal boyuta taşımaktadır. Bu nedenle Bursa kentsel dönüşümü, ülkemiz ekonomisi adına da bir sigortadır. İMSİAD olarak bizim öncelikli vazgeçilmezimiz, planlamanın kentin tamamını kapsayacak şekilde yürütülmesi, yapılacak tüm uygulamaların bu planın parçaları şeklinde gelişmesidir. Daha önce planlanmış bölge planlarında, büyük plana uygun olmayan alanların, daha Önce yapılmış olsa dahi, yeniden 18 uygulamasına tabi tutulması gerektiğine de inanıyoruz. 2014 den İMSİAD olarak beklentimiz tedbiri bırakmadan yola devam etmektir' dedi. 



Hürriyet Bursa


Geri Dön