28 / 03 / 2024

Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni işletmecisi belli oldu!

Adnan Menderes Havalimanı'nın yeni işletmecisi belli oldu!

İzmirde, Adnan Menderes Havalimanının, Dış Hatlar Terminalinden sonra İç Hatlar Terminalinin de işletmecisi TAV Havalimanlarının oldu



 

Havalimanını 2032 yılına kadar işletecek olan TAV, nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda, 11nci turda 610 milyon Euro ve ilave KDV ile en yüksek kira bedelini vererek ipi göğüsledi.

Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde yapılan ve saat 13.00de başlayan ihale, oldukça çekişmeli geçip akşam saatlerine son buldu. TAV Holdingin dışında, IC İçtaş-Fraport ve Limak-GMR grupları da ihaleye katıldı. Terminalin CIP, İç Hatlar Terminali ve mütemmimlerinin kiralanmak suretiyle işletme hakkını alan TAV, 13 Eylül 2006dan bu yana da Dış Hatlar Terminal Binasını işletiyordu.

YARIŞ KIRAN KIRANA SÜRDÜ

Limak şirketinin ilk teklifi KDV hariç 54 milyon Euro olurken, IC İçtaş Fraportun ilk teklifi ise KDV hariç 100 milyon Euro oldu. TAV Havalimanları Holding ise KDV hariç 350 milyon Euro ile ilk teklifini verdi. 11nci tur süren birebir pazarlık görüşmeleri sonucunda Limak-GMR Grubu KDV hariç 216 milyon Euro, IC İçtaş-Fraport KDV hariç 551 milyon 177 bin 77 Euro, TAV ise KDV hariç 610 milyon Euro önerdi. Böylece en yüksek kira bedelini veren TAV, dış hatlardan sonra iç hatları da işletmeye başlayacak.

 

İHALE SÜRECİNDE NELER YAŞANDŞ

İhalenin başlangıcında İhale Komisyon Başkanı DHMİ APK Daire Başkanı Zafer Topuz, ihale sürecine ilişkin bir konuşma yaptı.

Topuz'un verdiği bilgiye göre,  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı Mevcut Dış Hatlar Terminali'nin, CIP, İç Hatlar Terminali ve Mütemmimlerinin kiralanmak suretiyle, 2032 yılına kadar işletme hakkının verileceğini söyledi.

Topuz, Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde ihale edilerek, TAV İzmir Terminal İşletmeciliği A.Ş tarafından inşa edilen ve 13 Eylül 2006 tarihinden bu yana işletilen Adnan Menderes Hava Limanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binasının işletme süresinin 10 Ocak 2015 tarihinde sona ereceğini kaydetti.

İç Hatlar Terminalinin, yeni bir iç hatlar terminali inşasını kapsayacak şekilde işletme haklarının özel sektöre devrinin de bugün yapılacak ihaleyle gerçekleştirileceğini belirten Topuz, ihalede tekliflerin, evrak teslim sırasına göre açılacağını ve İdare tarafından teşkil edilen İhale Komisyonu tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Topuz, şöyle devam etti:

İlk etapta, isteklilerin dış zarfları açılacak, ihale şartnamesinde belirtilen evrakların var-yok değerlendirmesi yapılacak.

Varlığı tespit edilen belgelerin bilahare İhale Şartnamesi ve eklerine uygun olup olmadığı Komisyonumuz ve Teknik alt komisyonlar tarafından incelenecek.

Teklifleri ve belgeleri İhale Şartnamesi ve eklerine uygun olduğu tespit edilen isteklilerin duyurusu yapılacak ve bu isteklilerin ikinci etapta, iç zarfları açılarak iç zarf içindeki belgeleri şartnameye uygun olan isteklilerle 'Pazarlık Oturumları' başlatılacak. Sonuçta en yüksek kira bedeli veren isteklinin teklifi, en uygun teklif olarak kabul edilecek.

Belirlenen İhale Kararı DHMİ Yönetim Kurulu tarafından onaylanacak. Rekabet Kurumunun nihai görüşünün alınmasından sonra istekliye tebliğini müteakip, İhale Şartnamesi ekinde yer alan Uygulama Sözleşmesi Taslağı ve ekleri, ihaleyi kazanan istekli ve idaremiz arasında taraflar arasında imzalanarak yürürlüğe girecek.

KAPALI PAZARLIK GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

İzmir Adnan Menderes Havalimanının özelleştirilmesi ihalesinde teklif veren TAV Holding, IC İçtaş-Fraport ve Limaky-GMR Grubu, teknik yeterlilik aşamasında uygun bulundu.

Komisyon Başkanı APK Daire Başkanı Zafer Topuz, 3 firma yetkilileriyle ayrı ayrı kapalı pazarlık yapılması için basın mensuplarını ve imza yetkisi olmayan firma temsilcilerinin dışarı çıkmasını istedi. Kapalı pazarlığın ardından İzmir Havalimanı İç Hatlar Yapım ve İşletme Cip ve Dış Hatlar Terminalinin ortalama 20 yıllık süre için yeni işleticisi belli olacak.

Komisyon, pazarlık görüşmeleri sonrasında ortaya çıkacak en yüksek teklifi kamuoyuna açıklayacak.

AA-HÜRRİYET

 

 


Geri Dön