10 / 05 / 2024

Afetzedeler, belediyelerden ev istiyor!

Afetzedeler, belediyelerden ev istiyor!

İSKİ ile ilçe belediyeleri dere yatağında oturanlara 'daha güvenli yerlere gitmeleri' çağrısında bulunuyor



İstanbul, yeni bir sel tehlikesine karşı alarmda. İki gündür hem Afet Merkezi'ndeki yetkililer hem de riskli bölgelerdeki vatandaşlar uyumuyor.  
 
Meteoroloji art arda şiddetli yağış uyarısı yaparken, İSKİ ile ilçe belediyeleri de dere yatağında oturanlara 'daha güvenli yerlere gitmeleri' çağrısında bulunuyor. Ancak kimi gidecek yeri olmadığı için kimi de muhtemel hırsızlık olaylarına karşı evini terk etmiyor. Şikâyet ve beklentiler ise ortak. Yöneticilerden, uyarıların yanı sıra kalınabilecek yer göstermeleri isteniyor.

Riskli bölgelerin başında ıslah çalışmalarının yarım kaldığı Beykoz Deresi civarı geliyor. Burada oturanlar, geceyi kahvehane önlerinde ve parklarda yağış durumunu takip ederek geçirdi. Mahalle sakinlerinden Yavuz Arslan, yaşadıkları sıkıntıyı anlatırken, yöneticilerin tavrından yakınıyor: "Bize evinizi boşaltın, diyorlar. Ama yer göstermiyorlar. Evlerimizi bırakıp nereye gidelim?"

Ümraniye Kemerdere sakinlerinden Mustafa Kaya da, yağmalama korkusuyla evini terk etmeyenlerden. Sele karşı eşi ve çocuklarını akrabalarına gönderdiğini, kendisinin evde nöbet tuttuğunu anlatıyor.

Sultanbeyli Uzundere'de ise uyarıların dikkate alındığı görülüyor. Vatandaşların önemli bir kısmı geceyi evlerinde değil, daha güvenli olan komşu ve akrabalarının yanında geçirdi. Ancak onlar da uyarıların geç yapılmasından şikayetçi. İSKİ tarafından riskli bölgeler arasında gösterilen Beykoz Deresi'nin geçtiği mevkinin sakinleri, muhtemel bir sel felaketinde en çok kendilerinin etkileneceğine dikkat çekiyor. Beykoz Deresi'nde kısa bir zaman önce ödenek yetersizliğinden dolayı ıslah çalışmalarının yarım bırakıldığını söyleyen mahalle sakinleri, derenin belli yerlerinde temizlik çalışması yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını vurguluyor. Yavuz Arslan, 5 yıl önce yatak genişliği 8 metre olan Beykoz Deresi'nde bunun 2 metreye kadar düştüğünü ifade ediyor. Belediyelerin gecekondular karşısında gösterdiği hassasiyeti, dere yataklarına inşa edilen yapılara karşı göstermediğini anlatan Arslan, "Belediyeler bu yapılara su, elektrik ve doğalgaz aboneliği vererek bir nevi bunların destekçisi oluyor." ifadelerini kullanıyor.

EN ÇOK HAFRİYAT ÇIKIYOR

Beykoz Belediyesi, sel felaketinin ardından üç gündür Beykoz Çengeldere yatağını temizlemeye çalışıyor. Ekip amiri Zarif Akçay, dere yataklarından genellikle hafriyat çıkardıklarını belirtiyor. Akçay, "Birkaç gündür yaptığımız temizlik çalışmalarında genellikle hafriyat çıkıyor. Hafriyatlar inşaat malzemelerinden oluştuğu için bunlar akıntıyla gitmiyor. Köprülerde tıkanıklığa sebep oluyor. Böylelikle dere taşıyor." ifadesini kullanıyor. 
Zaman/Tanju Özkaya, Furkan Cura 


Geri Dön