18 / 04 / 2024

Afganistan'da TİKA desteğiyle Türk modeli arazi reformu!

Afganistan'da TİKA desteğiyle Türk modeli arazi reformu!

Afganistan’nın ekonomik kalkınmasında önemli bir dönüm noktası olacak tapu kadastro sisteminin ’Türk modeli Arazi Reformu’ projesiyle uygulanması için Afganistan Arazi İdaresi, Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve TİKA işbirliği ile önemli adımlar atılıyor.



Afganistan’da beş yıllık işbirliğini hedefleyen çalışma kapsamında Türkiye Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Daire Başkanları, uzmanlar ve mühendislerin katıldığı bir haftalık saha ve kurumsal altyapı incelemesi yapıldı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Arazi İdaresi Başkanlığı merkezinde ve bu Başkanlığa bağlı Kabil ve Herat idarelerinde; mevcut çalışmalar, personel durumu, mevzuat çalışmaları, donanım ve benzeri ihtiyaçlar ayrıntılı bir analize tabi tutuldu. Yoğun bir program olarak tatbik edilen çalışmalara valilik heyetleri de iştirak etti. Arazi İdaresi Başkanı Jawat Peikar ve üst düzey görevlilerin katıldığı programın Herat ayağı iki gün sürdü.


Afganistan Arazi İdaresi Başkanı Jawat Peikar, Türkiye’den Afganistan’a heyet geldiği için duyduğu minnettarlığı belirterek, projenin ülke ekonomisinin kalkınmasında çok önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Peikar, Afganistan-İran sınır anlaşmazlığının da bir Türk komutan tarafından çözüldüğünü hatırlatarak "Şimdi yine Türkler sınırlarımızı çiziyor. Türkiye ve Türk milleti daima Afgan halkının yanında olmuştur" dedi.


Türkiye Tapu Kadastro Harita-Jeodezi ve Fotogrametri Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı ise, Afganistan Arazi Sisteminde yeni ve önemli değişiklikler geleceğine ve böylece Afganistan tapu ve kadastro sisteminin Türkiye tapu ve kadastro sistemiyle aynı olabileceğine vurgu yaparak tapu işlemlerinin çok hızlı ve sağlam sonuçlanması konusunda her türlü desteği sağlayabileceklerini dile getirdi.


5 yıllık stratejik planının hazırlanması için Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Afganistan Bağımsız Arazi İdaresi Başkanlığı, FAO, Dünya Bankası ve TİKA’nın işbirliği ile karşılıklı görüşme ve ziyaretler tüm hızıyla devam edecek. Bu kapsamda, Nisan ayı sonunda Türkiye’den gelecek 9 kişilik uzman ve mühendislerden oluşan teknik bir heyet Beş Yıllık Strateji Planı hazırlanması için çalışmalara başlayacak.


Milliyet 


Geri Dön