Afrodisias Müzesi yenilendi!

Afrodisias Müzesi yenilendi!

Yaklaşık 20 yıl önce inşa edilen Afrodisias Müzesi, yenilenmiş haliyle 24 Ekimde ziyarete açılacak

Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, asırlar sonra gün ışığına çıkarılan ve UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti ve Sebasteion Tapınağı rölyeflerinin uluslararası müzecilik standartlarında yenilendiğini bildirdi.

Aydın'ın Karacasu ilçesi Geyre beldesi sınırlarında bulunan Afrodisias Antik Kenti ile ilgili yazılı açklama yapan Koç, Geyre Vakfı'nın katkılarıyla asırlar sonra gün ışığına çıkarılan ve UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti ve Sebasteion Tapınağı rölyeflerinin uluslararası müzecilik standartlarında, tarihseverlerle bir kez daha buluşacağını belirtti.

Koç, yenilenen müze kompleksinin, vakıf Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla 24 Ekimde ziyarete açılacağını kaydetti.

Yaklaşık 20 yıl önce inşa edilen Afrodisias Müzesi'nin ışık sistemi ve sergi panolarının yeniden düzenlenmesinin yanı sıra diğer tüm mimari sorunlarının giderilmesi için yürütülen projeyi Yüksek Mimar Cengiz Bektaş yönettiğini ifade eden Koç, şu bilgiyi verdi:

"Aydınlatma tasarımı için Yıldız Teknik Üniversitesi Aydınlatma Kürsüsü'yle çalışan proje ekibi, çalışmalarını müzenin orijinal mimarisine sadık kalarak tamamladı. Yenileme çalışmalarının sonunda müze çok daha çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırılmış oldu. Afrodisias Ören Yeri Müzesi'nin akan damı, iç oylumlardaki üzeri boyalı kırmızı çıplak tuğla duvarları, tepe ışıklıklarından gelen göz kamaştıran ışık gibi sorunlar giderildi. Müzenin ayrı renk ve cinsten mermerlerle kaplı döşemesinin üzerine, iç oylumlarda kesim yapmamak amacıyla önceki ölçülerine kesin bağlı kalınarak granit kaplama yapıldı. Yontuların arkasındaki tuğla duvarların önüne pano-duvarlar getirilerek, arada bırakılan 7 santimetre aralıkla bir havalanma da sağlandı. Alçıpan duvarlar, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın British Museum'a yazdığı mektuba bir gönderme olarak çok açık maviye boyandı. Ayrıca yapının girişine ve iç oylumda gerekli yerlere rampalar eklenerek, müzeyi engellilerin de sorunsuz dolaşabilmeleri sağlandı. Daha önce eksik kalmış çevre düzenlemesi de yapılıp müze modern bir görünüme kavuşturuldu."
AA