19 / 04 / 2024

Afşin Akdere İçme Suyu projesinin temeli atıldı!

Afşin Akdere İçme Suyu projesinin temeli atıldı!

Kahramanmaraş’ ın Afşin ilçesinin 2045 yılına kadar su problemini çözecek olan Akdere İçme Suyu projesinin temeli Afşin İlçe Meydanı’ nda düzenlenen coşkulu bir törenle atıldı...




Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin 2045 yılına kadar su problemini çözecek olan Akdere İçme Suyu projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.


Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin bulunduğu Afşin ilçesi ile bu ilçeye bağlı tüm belde ve köylerin 2045 yılına kadar su problemini ortadan kaldıracak olan 68 milyon TL tutarındaki içme suyu isale hattının temeli, Afşin İlçe Meydanı’nda düzenlenen coşkulu bir törenle atıldı.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, geçmişte faize giden paraların bugün ülkenin her tarafında yatırım olarak millete döndüğünü söyledi. Bir ülkenin hürriyetinin ekonomik bağımsızlıktan geçtiğini ifade eden Ünal, bu nedenle Türkiye’nin IMF’ye olan borcunun tamamını kapattıklarını belirtti. Ünal, şöyle konuştu:


“Biz geldiğimizde bütçenin yüzde 44’ü faize gitmekteydi, böyle bir tabloyla 12 yıl önce iktidara geldik. Biz 12 yıl boyunca ne yaptık, bu oranı yüzde 44’ten yüzde 11’e indirdik. Bundan dolayı devletin bütçesine ne kadar para kaldı biliyor musunuz? 785 milyar lira para kaldı, 785 katrilyon para devletin bütçesinde kaldı. O para ne oldu? O para sağlık hizmeti oldu, eğitim hizmeti oldu, yol hizmeti oldu. Maaş oldu, engelliye, özürlüye sosyal yardım oldu, evde bakım hizmeti oldu. Çocuklar okula başladığı gün sıralarının üzerinde kitap oldu, sınıflarında akıllı tablet oldu. Ellerinde bilgisayar ve bilgisayar laboratuvarı oldu. Bütün bunlar siyaset sayesinde oldu. Bütün bunlar milletin iradesine sahip çıktığımız için, istikrarı koruduğumuz için oldu. O yüzden istikrar devam etmeli. O yüzden milletin iradesinin hakimiyeti devam etmeli.”


1960’dan 2002’ye kadar geçen 42 yıllık süreçte 36 hükümetin değiştiğini ve her biri ortalama 1,5 yıllık ömre sahip olan bu hükümetlerin hizmet üretmesinin mümkün olmadığını dile getiren Ünal, şöyle devam etti:


“Bu kadar kısa süre görevde bulunan hükümet sadece ülkede kaos üretir. Bu 42 yılda bu hükümetlerin bu kadar iktidarda kalmasını kriz lobisi engellemiştir. Bu kriz lobisi yıllarca millete gitmesi gereken parayı kendi ceplerine attılar. Biz AK Parti olarak 12 yıldır iktidardayız ve 80 yılda ülkemize yapılamayan hizmetleri 12 yılda yaptık. Buna sizler ve tarih şahittir. Kahramanmaraş-Göksun arasında 6 tane tüp tünel yapıyoruz. Bolu tünelini 20 yılda bitiremediler iktidara geldik biz bitirdik. Şimdi Kahramanmaraş- Göksun arasında 6 tane tüp tüneli biz 1 buçuk yılda yapıyoruz. Milletin parasını millete harcadığımız için, sandıkla gelip, sandıkla gittiğimiz için, milletin iradesini dimdik ayakta tuttuğumuz için bu hizmetleri milletimize yapıyoruz. Bugün de Afşin’imiz ve beldeleri için çok önemli bir proje olan, ‘gerçekleştirilmesi mümkün değil sadece hayal’ denilen Akdere projesinin temel atma programında bir arada bulunuyoruz. AK Parti olarak 12 yıllık iktidarlığımızda ülkemize ve bölgemizde önemli yatırımlar ve hizmetler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Akdere içme suyu şebekesinin temel atma programının ardından Afşin-Elbistan bölge hastanesinin temelini atacağız. Bizler sizleri temsil etmeye ve iradenizi en güzel şekilde taşımaya çalışıyoruz. Biz bu hizmetkarlıkla sadece Allah’ın rızasına talibiz. 30 Mart’ta, milletin iradesine sahip çıkan ve millete hizmetkar olmaktan başka suçu olmayan Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yanında olacak ve sahip çıkacağız. Ülkemize ve bize oyunlar oynayanlara 30 Mart’ta sandıkta derslerini vereceğiz.”


AKMAN: "BİN GÜNDE BİN GÖLET PROJESİYLE 4 MİLYON DEKAR ARAZİMİZİ SULUYORUZ"


Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman ise bakanlığın 12 yıl boyunca barajlar, içme suyu projeleri ve daha birçok yatırıma imza attığını söyledi. 2003 yılından bu yana ekonomide, sanayide, ticarette, dış ilişkilerde, sağlıkta, vatandaşlara hizmet götürmede, yaşam koşullarını iyileştirmede inanılmaz değişimleri hayata geçirdiklerini kaydeden Akman, şunları söyledi:


“Orman ve Şu İşleri Bakanlığı olarak bize verilen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda 65 milyarlık yatırım bakanlığımız tarafından gerçekleştirildi. İstihdama yönelik olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Konya Ovası, Ege ve Trakya bölgeleri olmak üzere bölgesel projeler hayata geçirilmeye başlandı. Boşa akan sulara gem vuruldu ve sulamaya kazandırıldı. Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz, yavru vatan Kıbrıs’a içme ve kullanma suyu götürüyoruz. Şehirlerimiz modern içme ve arıtma suyu tesislerine kavuşuyor. Dünyada eşi benzeri olamayan bin günde bin gölet projesiyle 4 milyon dekar arazimizi suluyoruz.”


DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özdemir de kurumun yaptığı hizmetler hakkında bilgiler verdi. DSİ tarafından 31 şehre 59 içme suyu arıtma tesisi, 35 şehre toplam 2 bin 415 kilometre isale hattı ve 39 şehre içme kullanma suyu temini için 81 içme suyu barajı yapıldığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:


“Bu tesislerden günde 6 milyon 700 bin metreküp arıtılmış su vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır. İçme suyu gayeli barajlarda ise toplanan su 18 milyar 604 milyon metreküptür. İçme suyu temininde hedefimiz mümkün olduğu kadar yüzey sularını kullanmak, yer altı suyunu ise acil durumlarda kullanmak üzere hazır tutmaktır. Şehir merkezlerimizin içme suyu problemi çekmemesi ve gerekli tesislerin zamanında yapılabilmesi için Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları ile ilki 2007 yılında olmak üzere 81 şehir merkezinin ve büyük ilçe merkezlerimizin içme kullanma suyu temini eylem planı hazırlanmıştır. Son olarak 2013 yılında bu plan revize edilmiş 2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık yeni bir eylem planı hazırlanmıştır. Bu eylem planının hedefi şehir ve büyük ilçe merkezlerimizin asgari 2040 yılına kadar olan su ihtiyaçlarının 2023 yılına kadar yapılacak tesislerle temin edilmesidir. Hedefimiz geçmişte yaşanan içme suyu sıkıntılarını aziz milletimize bir daha yaşatmamaktır. Bugün ise bu hedef doğrultusunda Afşin ve civar köylerin içme suyunu karşılayacak olan tesisin temelini atacağız. Bu sebeple DSİ çalışanları olarak büyük mutluluk yaşadığımızı belirtmek istiyorum. Son 11 yılda DSİ tarafından Kahramanmaraş’a 911 milyon TL yatırım yapılmıştır. Tamamladığımız projelerin yanı sıra devam ettirdiğimiz son derece önemli projeler bulunmaktadır.”


Törende konuşan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan da, görev süresinin sonunda böylesine önemli bir projeyi ilçeye kazandırmış olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. “Her zaman sizlerin emrinde olmaya devam edeceğim” diyen Aydoğan, sözlerinin sonunda vatandaşlardan helallik istedi.


Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bahattin Kaptan, AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Afşin Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Güven ve çok sayıda davetli ile binlerce vatandaşın katıldığı programın sonunda butona basılarak, projenin temeli atıldı.


Heyet, buradaki törenin ardından Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni ziyaret edip, külliyede incelemelerde bulundu.



Milliyet


Geri Dön