28 / 03 / 2024

Ağaçlı köyünde TOKİ yetkilileri 175 lira fiyat öneriyor!

Ağaçlı köyünde TOKİ yetkilileri 175 lira fiyat öneriyor!

Havalimanı projesinden önce zengin kişiler tarafından arazi alımları başladığını duyuyorduk. Projeyle birlikte birden fiyatlar uçuşa geçti ve bölgemiz çok değerlendi. TOKİ'nin önerdiği metrekare fiyatı 175 lira...



AGACLI KOYU'NDE 3'UNCU HAVALİMANI İSYANI 



Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihale bedeli ile satışı gerçekleştirilen 3'üncü havalimanı için gözler projenin yapılacağı bölgeye çevrildi. Limak-Ceng'izMapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından 22 milyar 152 milyon ihale bedeli ödenen proje tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile Dünya'nın en büyüğü olması planlanıyor. Dev proje İstan'Savaşta mıyız!' Ancak projeden 20 kilometre uzaklıktaki Eyüp ilçesine bağlı Ağaçlı Köyü'nde bugünlerde adeta bir matem havası yaşanıyor. Ağaçlı Köyü, yukarı Ağaçlı Mahallesi 'Bulgar'dan ^ kaçıp geldik' 'Benim kapı gibi Osmanlı tapum var' Köyde lokanta işleten Nail Bostancı ve Ertan Aksoy, zenginlerin çoktan arazileri topladığını söylüyor: "Havalimanı projesinden önce zengin kişiler tarafından arazi alımları başladığını duyuyorduk. Projeyle birlikte birden fiyatlar uçuşa geçti ve bölgemiz çok değerlendi. TOKİ'nin önerdiği metrekare fiyatı 175 lira. 


Bu rakam cok düşük." HAYVANCILIKLA uğraşan ve Ağaçlı Köyü'nde 50 mandası bulunan Halil Bilen'in köyü terk etmeye hiç niyeti yok: "1860'ların sonunda Bulgar'dan kaçıp gelmişiz.  TOKİ  yetkilileri 175 lira fiyat öneriyor. Benim yerlerin ölüsü bile 300 liradan gider. Sadece 300 ıradan metrekare hesabı yaptığımda 1.3 milyon lira almam gerekir." 


KÖYLÜLERDEN Sabahattin Çalışır dedesinden kalan Osmanlı dönemi tapularının fotokopisini gösteriyor. Ağaçlı Köyüne rant odaklarının göz diktiğini düşünüyor: "Benim 2 katlı müstakil evimi kerpiç olarak göstermişler. Elimde Osmanlı'dan kalma tapularımız var. Allah aşkına siz söyleyin, benim evim kerpiç mi! 160 yıllık ata toprağımızdan bizi kovmak istiyorlar. Sağda solda kulağımıza söylentiler geliyor. 


Ağaçlı Köyü'nde 1999 depremi sonrası özellikle de 2003 yılından sonra büyük arsaları toplayan kişiler olduğu biliniyor. Hatta Arapların bile Türk yatırımcılar üzerinden arsa aldıkları söyleniyor. Buraları imara açıp, lüks villalar yapmak istiyorlar. Bizsatmayınca sanki birileri intikam almak istermişçesine acil kamulaştırma kararı aldı." KÖY MUHTARI TOKİ'den resmi teklif gelmedi Ağaçlı Köy'ün muhtarı Güngör Korkmaz metrekareye 175 TL teklifin kulaktan duyma olduğunu, henüz resmi bir teklif almadıklarını söylüyor: "Köyümüz imarlı. Yetkililerden tam olarak biz de ne olduğunu öğrenebilmiş değiliz. 


Henüz elimize ulaşan bir tebligat olmadı. Ramazan Bayramı'ndan sonra TOKİ tarafından gönderilen kamulaştırma kararı yazıları olmuştu. Ağaçlı'da metrekare fiyatları 1000 liranın üzerinde. TOKİ'nin bazı arkadaşlarımıza önerdiği rakam 175 lira. Şuan için elimize ulaşan resmi tebligat bulunmuyor." Dünyanın en büyüğü olacak 3'üncü havalimanı, Karadeniz kıyısında, eski maden ocakları bölgesinde; Tayakadın, Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına inşa edilecek. 4 Etapta tamamlanacak proje ilk kazma vurulduktan 42 ay içinde tamamlanacak. Havalimanı 2018 sonunda faaliyete geçecek ve yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. İnşaatta 350 bin ton çelik, 10 bin ton alüminyum, 415 bin metrekare cam kullanılacak. 2.5 milyar metreküp alan doldurulacak. Orman alanındaki 657 bin ağaç kesilecek, 1.8 milyonu ise taşınacak. 


Mert İnan/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön