18 / 04 / 2024

Ağrı Patnos Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde sona gelindi!

Ağrı Patnos Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde sona gelindi!

Patnos Belediye Başkanı Cem Afşin Akbay, “Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan içme suyu arıtma tesislerimiz, ana deposunda arıtılan su evlerimizdeki musluklara ulaşmaya başlayacak. " dedi.



Patnos Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nce Patnos Barajı’nda şehir şebeke içme suyunun arıtılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 700 metrekarelik alanda yapımına başlanan içme suyu arıtma tesisleri tamamlanarak tam kapasite çalışmaya başlayacak. Patnos Barajı’nda yaklaşık bir yıldır yapımı devam eden su arıtma tesisi, sağlıklı polietilen boruların döşenmesi sonrası arsenik arıtma tesislerine, oradan da ana depoda arıtılarak evlere verileceğini ifade eden Patnos Belediye Başkanı Cem Afşin Akbay, “Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan içme suyu arıtma tesislerimiz, ana deposunda arıtılan su evlerimizdeki musluklara ulaşmaya başlayacak. İlçemizin en büyük sorunlarından birinin de çözüme kavuşmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Başkan Akbay, barajın su seviyesinin yaklaşık 27 metre olduğunu belirterek, “Arıtma tesisinin kurulduğu zeminin barajın yaklaşık 2 metre altında. İlçemizde suların 24 saat boyunca boşa akıtılması dahilinde yine barajdaki su seviyesi yaklaşık 25 metreye düşecek. Patnos ilçesinde susuzluk artık çekilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Barajdan arıtma tesisine giden suya hiçbir şekilde müdahale edilmediğini söyleyen Akbay, suyun itiş gücü sayesinde arıtma tesisinden ana depolara sirkülasyonu konusunda şanslı olduklarını belirtti. Akbay, “İlk göreve başladığımızda hem mevsimsel değişiklikler hem de suların az olması nedeniyle ilçemizde su sıkıntısı had safhadaydı.Yeni açmış olduğumuz su kuyuları ve eski kuyuların bakım onarımını yaparak bir nebze olsun su sıkıntısını giderebildik. Arıtma tesisini kullanmadan diğer kullandığımız kaynaklar mevcut depoları yaklaşık 17 saatte dolduruyordu. Sonradan açtığımız kaynaklar ve su kuyuları sayesinde bu zamanı 8 saate düşürdük. Bu açılışını yapacağımız arıtma tesisi sayesinde mevcut depolarımız yaklaşık 2 saatte dolacak ve Patnos’un tüm içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır. Şu an şehir şebekelerine su basan kaynaklarımız, saniyede 110 litre su basıyor. Açılışını yapacağımız içme suyu arıtma tesisimiz ise saniyede 350 litre su basarak ilçemizin içme suyu sıkıntısını çözecek. Vereceğimiz suyun basıncının yüksek olması nedeniyle bazı mahallelerimizde eski su şebekesinin bu suyu kaldırmayacağının bilincindeyiz. İnşallah bu sene sonuna kadar şehir merkezi ve mahallelerde yeniden su şebeke hattını döşeyeceğiz” diye konuştu.



Hürriyet 


Geri Dön