17 / 04 / 2024

Ahmet Davutoğlu: 3. havalimanı projesi topografik açıdan en doğru yerde!

Ahmet Davutoğlu: 3. havalimanı projesi topografik açıdan en doğru yerde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3. havalimanı projesinin topografik açıdan en doğru yerde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu alan yıllardın madencilik faaliyetleri kapsamında adeta delik deşik edilmiş. " dedi..



Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3. havalimanı projesinin topografik açıdan en doğru yerde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu alan yıllardın madencilik faaliyetleri kapsamında adeta delik deşik edilmiş. Bu doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri dolayısıyla bozulmuş zeminin düzeltilmesi ve doğal özelliğine dönmesi söz konusu olacak. Bu proje bir orman alanının havaalanına dönüşmüş değil, topografyası bozulmuş bir alanın eski niteliğine dönüştürülmesi olacak"


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı. Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte 3. Havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu.

Firma yetkililerinden proje ile ilgili bilgi alan Davutoğlu, ardından basın toplantısı düzenledi.

3. Havalimanı projesinin Türkiye’nin yükselen ekonomik gücünü yansıtması bakımından gurur verici olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Dünyada bu çapta bir proje şu anda yürümüyor. Dünyanın en büyük projelerinden birisi Türkiye’de gerçekleşiyor. İstanbul için gurur verici. İstanbul’un bu merkezi konumu uluslararası havacılık anlamında da en önemli bir merkez haline dönüşme istidadı gösteriyor” diye konuştu.


“İSTANBUL ULUSLARARASI HAVACILIKTA YÜKSELEN BİR ŞEHİR”

Ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinden birisinin de havalimanları olduğuna değinen Davutoğlu, “İstanbul bu anlamda son dönemde gerek ekonomik ve siyasi aktivitelerin merkezi olarak, gerek THY’nin olağanüstü performansı ile Uluslararası havacılıkta yükselen şehirlerinde biri oldu. Dünyada da uluslararası havacılık merkezlerinin batıdan doğuya doğru kaydığını görüyoruz. Bu kayışa paralel şekilde İstanbul’da bu havalimanının inşa ediliyor olması vizyonel yaklaşımın önceden ortaya konduğunun işareti” şeklinde konuştu.


“PROJE BEDELİ TOPLAMDA 32 MİLYAR EURO”

Projenin Türk firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından üstleniliyor olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Maliyeti ve finansman itibariyle çok büyük bir proje. Aynı zamanda İstanbul’un çevre dokusu ve bu bölgenin zemini itibariyle duyarlı olmamız gereken bir proje. Projenin büyüklüğü ile İstanbul’un çevre duyarlılığı at başı giden hususlardır. Tesisin ilk etapta 10 milyar 247 milyon euro yatırımı gerçekleşecek. Daha sonra 22 milyar 112 milyon euro yatırım daha yapılacak ve toplamda 32 milyar euroluk bir büyük proje bedelinden bahsetmek mümkün. Böylesi bir projeyi uzun dönemli üstlenilmesi, ülkenin istikrarına duyulan güvenin işaretidir. 150’den fazla havayolu şirketinin bu alanı kullanacağını planlıyoruz” ifadelerini kulandı.


“ORMAN ALANI HAVAALANINA DÖNÜŞMEYECEK, TOPOĞRAFYASI BOZULMUŞ BİR ALAN ESKİ NİTELİĞİNE KAVUŞACAK”

Davutoğlu projenin 4 aşamada tamamlanacağını anlatarak şunları söyledi;

“İlk fazda 2 pist ve terminal ile birlikte yılda 90 milyon yolcu ağırlanacak. 29 Ekim 2017 itibariyle bitmesini planlıyoruz. Daha sonra yapılacak 3. pist, 2018 yazı itibariyle devreye girecek. 3. fazda bu potansiyeli 120 milyon yolcuya ve 4. faz tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağız. Bütün bu etapların başta iyi planlaması gerekiyor. Topografik özelliklere baktığınızda en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. Bu alan yıllardın madencilik faaliyetleri kapsamında adeta delik deşik edilmiş. Bu doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri dolayısıyla bozulmuş zeminin düzeltilmesi ve doğal özelliğine dönmesi söz konusu olacak. Burada bir çevre duyarlılığı asli unsur. 79 milyon metrekare alanın sadece 15 milyonu tesisler için kullanılacak. Geri kalan 65 milyon metrekare alan bozulmuş topografyanın düzelmesi sonucu yeşil alan halinde dönüşecek. Bu proje bir orman alanının havaalanına dönüşmüş değil, topografyası bozulmuş bir alanın eski niteliğine dönüştürülmesi. Çok sağlam bir zemine dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek”


“ANADOLU'DA BİR ŞEHRİN NÜFUSU KADAR İSTİHDAM SAĞLANACAK”

Projenin istihdama da katkı sağlayacağını ifade eden Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“3 bin iş aracı burada faaliyet gösterecek. 30 bin kişilik istihdam oluşacak. İşletme aşamasına geçildiğinde de 120 bin istihdam oluşacak. Bazı Anadolu şehirlerimizin nüfusu kadar bu havalimanı üzerinden istihdam edilecek. Kesinlikle bölgenin dokusu, ağaçlık yapısı, çevredeki yaşayan orman alanlarında eksikli olmayacak. Takriben 600 bin ağaçla ilgili işlem yapılması gerekebilir ama 5 milyon ağaç bu alana dikilecek. Geniş bir ağaçlandırma faaliyeti de olacak Çevre duyarlılığı, işletmenin hacim büyüklüğünü kapsayan entegre bir projeden bahsediyoruz”


“YENİ HAVALİMANININ YOLCU KAPASİTESİNİN 70 MİLYONUNU THY KULLANACAK”

Davutoğlu, projenin açılışını şölen havasında gerçekleştireceklerini belirterek, “Bu havalimanın THY kapasitesi ile uyumlu olması lazım. THY şu an 50 milyon kapasiteye ulaştı. 2017 yılında 70 milyona ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla ilk etapta oluşacak 90 milyon yolcu kapasitenin 70 milyonunu THY kullanacak. Geri kalan kapasiteyi diğer şirketler kullanacak” dedi.


Milliyet


Geri Dön