16 / 04 / 2024

Ahmet Mete Işıkara: Deprem sigortasını ihmal etmeyin

Ahmet Mete Işıkara: Deprem sigortasını ihmal etmeyin

Ahmet Mete Işıkara, "Konutlarımız için zorunlu deprem sigortasını ihmal etmemeliyiz" dedi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Gönüllüsü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Türkiye'nin deprem bölgeleri haritası değişiyor, dolayısıyla Samsun birinci derece deprem bölgesi oluyor" dedi. Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işbirliğiyle toplumun insan hakları konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla uygulanan proje kapsamında yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır Treni" Samsun'a geldi.

Tren, Samsun Garı'nda Vali Yardımcısı Hasan Ersan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır ve protokol üyeleri ile öğrenciler tarafından karşılandı. Etkinlikler kapsamında "Deprem Dede" olarak tanınan DASK Gönüllüsü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Deprem geçici, hayat kalıcı: Sürdürülebilir Yaşam Hakkı" temasıyla deprem gerçeğini anlattı.

Türkiye'nin deprem bölgeleri haritasının değiştiğini vurgulayan Işıkara, "Türkiye'nin deprem izleme ağı var. Bu çerçevede Türkiye'nin deprem bölgeleri haritası değişiyor. Dolayısıyla Samsun, "biz ikinci derecedeyiz, bir kısmımız üçüncü derecede" demesinler. Samsun birici derece deprem bölgesi oluyor. Bunu not edin. Bu sürpriz olmasın. Türkiye'nin deprem gerçeği bu. Gerçeğe sırtımızı çevirmemeliyiz. Yüzleşmeliyiz. Yüzleşmediğimiz için o kadar ağır kayıplar veriyoruz" diye konuştu. Samsun'da 350 bin binanın yaklaşık yüzde 15'inin zorunlu deprem sigortası yaptırdığına işaret eden Işıkara, bu oranın çok az olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 98'İ DEPREM KUŞAĞINDA
Türkiye topraklarının yüzde 98'inin deprem kuşağı üzerinde yer aldığına dikkat çeken Işıkara, zorunlu deprem sigortasının öneminin iyi kavranması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Bugün bir ekmekten daha az para ödeyerek yaptırabileceğiniz zorunlu deprem sigortası hasar gören evinizin masraflarını karşılayarak depremden sonra hayata yeniden başlamanızı kolaylaştırır. Nasıl her yıl aracımıza kasko yaptırıyorsak, konutlarımız için de zorunlu deprem sigortasını ihmal etmemeliyiz.

Deprem geçecek, hayat devam edecek. Hepimiz depremden sonra başımızı sokacağımız bir çatıya ihtiyaç duyacağız." Japonya örneğini de veren Işıkara, Japonya'da insanların yaşadıkları binalara güvendiklerini, sarsıntı anında yüksek panik yaşamadıklarını anlattı. Işıkara, öğrencilere deprem öncesi alınması gereken önlemlerle, deprem sırasında doğru davranış alışkanlıklarının sergilenmesinin hayati önem taşıdığını da anlattı.

TCDD, PTT gibi kuruluşların stant açtığı garda DASK da tanıtımını yaptı. Etkinliğe, DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar da katıldı.
AA


Geri Dön