10 / 05 / 2024

Ahmet Özal, Dohuk'a da Özal City yapacak!

Ahmet Özal, Dohuk'a da Özal City yapacak!

Ahmet Özal, Erbil"deki bin konutluk ˜Özal City"nin teslimine başlıyor. Özal şimdi de Dohuk bölgesinde toplu konut projesine hazırlanıyor



Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği"nden (KAGİDER) sekiz kadın girişimciyle birlikte bu hafta Erbil"de üç gün süren bir keşif gezisine çıktık. şžehirdeki inşaatçılardan, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın oğlu Ahmet Özal"ın Erbil"de kurduğu ˜Özal Group""un şehrin Kes Nezam bölgesinde yaptığı bin konutluk sitede teslimlere başladığını öğrendim.

Ahmet Özal"ın ˜Özal City" adını verdiği sitede 50 bin dolara satılan tek katlı evler yanı sıra dubleks villalarda var. 50 milyon dolarlık konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek. Özal, benzeri ikinci büyük toplu konut işini ise Dohuk kentinde yapacak.

Özal, 2008"de annesi Semra Özal ile birlikte Erbil"e giderek Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani"yle görüşmüştü. Ahmet Özal"ın şirketinin bölgedeki faaliyetleri arasında enerji ve ticaret de var. Sosyal yaşamın her geçen biraz daha canlandığı ve kişi başı gelirin 6 bin dolara yükseldiği Erbil"in her yanı şantiye görünümünde.

Kadın çıkarması
Dünyanın dört yanında girişimciler Erbil"de ihale kapma yarışında. Makyol, Yüksel İnşaat, Tepe Group ve Nursoy İnşaat gibi büyük Türk şirketleri Erbil"de havaalanı, köprüler, hastaneler, yollar, toplu konutlar ve kamu binaları inşa ediyor.

Aralarında Selda Tandoğan Demirel, Emine Kütük, Elif Kösedağ, Evren Kocabıçak gibi kadın girişimcilerden oluşan KAGİDER kafilesindeki   kadınlar dört gün boyunca Erbil"de üst düzey temaslarda bulundu. Kadınlar, gözlemlerini bir rapor haline getirip KAGİDER"in 200 üyesine sunacak. Temaslardan çıkan hava, inşaat sektöründe biraz geç kalındığı bilişim başta olmak üzere hizmet sektöründe ise açık olduğu yönündeydi.

Bölgede hastaneler, kamu binaları yapan müteahhit Ferda Cemiloğlu da Erbil"de heyete bilgi verdi. Kuzey Irak"ın her yıl merkezi yönetim gelirlerinden 17.5 milyar dolar pay aldığını söyleyen Cemiloğlu, œYeni dönemde petrol ihracatına bağlı olarak bütçenin 24 milyar dolara çıkması bekleniyor. Özel sektöre bedava arsa veriliyor. İlk 10 yıl gümrük vergileri dahil vergi alınmıyor dedi.

Irak"ın kozmetik kraliçesi
Erbil"de şirket kuran Adıyamanlı iş kadını Selda Tandoğan Demirel AVM güvenlik sistemlerinin yanı sıra kozmetikte büyük oynuyor.   Ünlü Fransız dermo kozmetik firması Pierre Fabre"nin Irak temsilciliğini alan Tandoğan, yazın 56 dereceyi bulan sıcaklık nedeniyle güneş kremi talebi tespit ettiklerini söylüyor.

˜İran"la ticaret sorunlu"
Türk kadın girişimcileri, Tahran ziyaretinden döndüğü gün evinde ağırlayan Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi Bakanı Sinan çelebi,   œİran"dan gelen malların yüzde 25"inin kalite standartları tutmuyor.   İran bu malları geri de almıyor. Ticari anlayışları, siyasi düşünceleri bizden çfarklı. Sorunları çözmelerini istedik dedi.   Türkiye"nin bölgeye ihracatının 6 milyar dolara ulaştığını söyleyen çelebi,   œ740 Türk firması var. Ticaretteki payları yüzde 60"dı.   Son iki ayda 50 İngiliz firma pazara girince bu pay yüzde 53.5"e geriledidiye konuştu.
Milliyet/Songül Hatısaru


Geri Dön