20 / 04 / 2024

Ahmet Zorlu: Zorlu Center, bize 2.5 milyar dolara mal olacak!

Ahmet Zorlu: Zorlu Center, bize 2.5 milyar dolara mal olacak!

Bugün Vestelin yapamayacağı şey yok. Ar-Geye sürekli yatırım yapıyoruz diyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Menfaat gördüğüm zaman, Vesteli büyütecekse neden ortaklık olmasın. Ama satıp çıkmam dedi



Bugün Vestelin yapamayacağı şey yok. Ar-Geye sürekli yatırım yapıyoruz diyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Vestele yabancılardan ortaklık teklifi geliyor mu sorusuna şu yanıtı verdi: Menfaat gördüğüm zaman, Vesteli büyütecekse neden ortaklık olmasın. Ama satıp çıkmam

Son dönemde uluslararası fonların Türk şirketlerine yönelik ilgisini değerlendiren Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Bu fonlardan size Vestel ile ilgili teklifler geliyor mu sorumuzu, Ben işadamıyım. Menfaat gördüğüm zaman, Vesteli büyütecekse, bir iken üç yapacaksa niye ortaklık yapmayayım diye yanıtladı. Zorlu, Satıp da çıkacak mısın diye sorarsanız, hayır öyle bir niyetimiz yok. Biz geleceğe yatırım yapıyoruz dedi. Ahmet Zorlu, Denizbanktan Vestele Zorlu Centerdan enerji yatırımlarına sorularımızı yanıtladı.

* Denizbankı sattığınız Dexianın ekonomik dalgalanmada zor duruma düştüğü biliniyor... Dexianın ana hissedarı olduğu Denizbankın muhtemel satışı durumunda, bankayı tekrar satın almayı düşünür müsünüz

Biz Denizbankı sattığımızda Dexianın piyasa değeri 26 milyar euroydu. Şimdi 2 milyar euroya indi. Şimdi Denizbankın değeri 2 milyar euronun üzerinde. Grubun içinde olmasına rağmen...

Sorunuza gelince hayır, Denizbankı tekrar almayı düşünmüyoruz. O dönem zamanlama iyiydi ve biz bankacılıktan çıktık. Bir daha bu sektöre girecek olsak niye çıkalım. Artık sanayi yatırımları yapıyoruz ve bu alanda büyümeye devam edeceğiz.

Ar-Geye 56 milyon euro

* Son dönemde uluslararası fonların Türk şirketlerine yönelik yoğun bir ilgisi var. Bu fonlardan size  de Vestel ile ilgili teklifler geliyor mu

Ben işadamıyım. Menfaat gördüğüm zaman, Vesteli büyütecekse, bir iken üç yapacaksa niye ortaklık yapmayayım. Satıp da çıkacak mısın diye sorarsanız hayır öyle bir niyetimiz yok. Biz geleceğe yatırım yapıyoruz.
Analogdan dijitale geçtik. Entegrasyonu tamamladık. 2000 yılından beri bunun üzerinden çalışıyoruz. Bu yıl yüzde 20lik bir ihracat artışı yaşadık. LCD çok hızlı yayıldı piyasada. Vestelde 56 milyon euroluk Ar-Geye yatırımı yaptık. Vestel kendini geliştirdiği için rekabet edebiliyor. Bugün Vestelin yapamayacağı şey yok. Elektroniğe yatırım yapıyoruz.

* Milli Eğitim Bakanlığının ilköğretim öğrencilerine 15 milyon tablet dağıtılmasını kapsayan Fatih Projesinde yerli üretim şartı bulunuyor. Vestel olarak bu projeye talip misiniz

Bizim tablet ürettik diye ortaya çıkmamıza gerek yok ki. Biz bilgisayar üretiyoruz. Hem yazılım hem donanım olarak üretim yapıyoruz. Biz bu proje üzerinde beş yıldır çalışıyoruz. Yaparsak en iyisini yaparız, yapmazsak hiç yapmayız. Elektronikte yapamayacağımız bir şey yok. 853 mühendis çalışıyor şu anda Vestelde.
Vestel, bugün beyaz eşyayla birlikte yıllık 35 milyon adetlik üretim yapacak kapasiteye, altyapıya, bilgiye, Ar-Geye sahip. Bu küçümsenecek bir şey değil.
Fatih Projesi kapsamında öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılması çok iyi bir düşünce. Fevkalede bir şey çocuklar için. Dünyada elektronik o kadar hızlı gelişiyor ki çocukların bu konuda bilgi sahibi olması, bilgisayarla eğitim alması çok önemli.
Bu projenin üretimi ülke içinde hayata geçirildiği vakit yerli üretim de başka yerlere gider. Çünkü volüm var. Bu da rekabetçilik sağlar. Başkasının ürettiğini getirirsen bu montaj sanayidir. Biz bu projede hem yazılımı hem donanımı istiyoruz.

* Yerli otomobil projesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz

Niye yapılmasın. Yapılır ama ortak bir akıl kullanmak lazım. Neyin nasıl yapılacağının hesabını, kitabını iyi yapmak gerek.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Holdingin Avcılardaki
merkezinde Eylem Türkün sorularını yanıtladı.

ENERJİ İHALELERİNE GİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

* Enerji alanında yeni yatırım hedeflerinizi anlatır mısınız

Enerji sektöründe üretimin her halkasında yer alan tek şirketiz. Elektrik üretiminin yanı sıra, elektrik, buhar ve doğalgaz satışı, santral kurulumu, enerji tesislerinin işletilmesi ve doğalgaz dağıtımı hizmeti vererek enerjinin her alanında faaliyet gösteriyoruz.
Enerji alanında daha çok yenilenebilir enerji ağırlıklı çalışıyoruz. Ülkemizin en büyük rüzgâr santrali olan 135 MW kurulu güce sahip Gökçedağ Rüzgâr Santralini tam kapasiteyle faaliyete geçirdik.

Osmaniyede bu santralin yanı sıra, Sarıtepe ve Demircilerde, sırasıyla 50 MW ve 60 MWlık iki rüzgâr santrali lisansına daha sahibiz. Bu santrallerin de devreye girmesiyle rüzgâr kapasitemizi toplam 245 MWa ulaştıracağız.

* Yenilenebilir enerjide diğer projeleriniz neler

Yenilenebilir enerji alanında ikinci büyüme alanımız olan jeotermalde ise çalışmalarımız Denizli-Kızıldere, Kütahya-Simav ve Manisa-Alaşehirde devam ediyor.

2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığımız Kızıldere jeotermal sahasında, halen faaliyette olan 15 MW kapasiteli santrale ek olarak yeni bir santral yapmayı planlıyoruz. Bu yeni santral toplam 60 MW kurulu gücü ile Türkiyenin en büyük jeotermal santrali olacak. Böylece alandaki kurulu gücümüz 75 MWa çıkacak.

Alaşehir jeotermal sahasında ise elektrik üretim ruhsatı alarak 30 MW kurulu güce sahip olacak yeni bir santral yapımı için hazırlıklara başlayacağız. Santralin inşasına,  fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2012 yılında başlamayı planlıyoruz.
İsraile yatırım sürüyor

* Yurtdışında da enerji yatırımlarına devam edecek misiniz

Yurtdışındaki yatırımlarımız Rusya, Pakistan ve İsrailde yoğunlaşıyor. Moskovada iki elektrik santrali projemiz bulunuyor. Pakistanın güneyindeki Thatta şehrinin Jhimpir bölgesinde yapımını sürdürdüğümüz 50 MW kapasiteye sahip olacak rüzgâr santralinin finansman sürecinde ise son aşamadayız.

İsrailde doğalgaz projesi üzerinde çalışıyoruz. Ashkelon bölgesinde yapımı planlanan 800 MW kapasiteli Dorad Doğalgaz Çevrim Santralinin proje finansmanı 2010 yılında sonlandı.

* İsrail - Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerginlik, bu ülkedeki yatırımlarınızı nasıl etkiliyor

İsrailde yatırımlarımız devam edecek. İşadamları birer elçidir. Yaşanan durum devletlerarası bir durum. Biz bir etkisini hissetmedik. İsrailde 400 milyon dolarlık ek bir yatırım daha olacak. Enerji uzun soluklu bir iş. İnşallah 2014te bu yatırımların artık meyvesini almaya başlayacağız ve ondan sonra yeni yatırımlara devam edeceğiz. Enerji alanında yurtiçi ve yurtdışında 2 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Ayrıca Türkiyede de bu alandaki özelleştirme ihalelerini takip edip bu ihalelere girmeyi sürdüreceğiz.

Zorlu Centerda metrekare fiyatları 9 bin 500 ile 18 bin dolar arasında

* Gayrimenkule dönecek olursak Zorlu Centerdaki satışlarınız nasıl gidiyor

Konut satışlarına başladık, iyi gidiyor. Şu anda bir sorun yok. İnşallah 2012nin sonuna doğru bitecek.

* Projedeki metrekare fiyatları nedir

Metrekare fiyatları 9 bin 500, 15 bin, 18 bin dolar arasında değişiyor. Tabi KDV dahil. Mesela bir katı kapatanlar da oluyor. Bu bin 400 metrekare ev demek.

* Projenin alışveriş merkezine de markalardan çok yoğun ilgi varmış...

Çok şükür. Demek ki doğru bir iş yapmışız. AVM için kuyruk olduğunu söylüyorlar. 1000 civarında müracaat varmış. Varmış diyorum çünkü bu konuyla Avi Alkaş ilgileniyor. Ben karışmıyorum. Şu markayı da koy diyemem. Yapamam.

Çünkü yarın marka miksini iyi yapamazsak o alışveriş merkezi de iyi iş yapamaz. Ben geleceği düşünmek zorundayım. Avi Alkaşa eğer iyi bir marka miksi yapmazsan seni betona gömerim dedim. Şimdi beton da bitti. Ben oraya karışamam. Darılanlar da çok bu yüzden. Sonuç olarak tüm bu ilgi bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.

* Peki ne kadar mağaza açılacak

150 mağaza olacak. Yiyecek içecekle birlikte 200e çıkacak. Orta ölçekli bir AVM olsun istiyoruz. Herkese göre bir şey olacak. Avi Alkaş, Türkiyede olmayan 4-5 markanın geleceğini söylüyor. Bir daha tekrar ediyorum, bu sürece ben hiç karışmıyorum.
2.5 milyar dolara mal olacak

* Toplam maliyeti ne olacak

Zorlu Center, bize 2.5 milyar dolara mal olacak. Ayrıca Leventte Devanın olduğu yerde de bir iş merkezi projemiz devam ediyor. Bu da 300 milyon dolarlık bir proje. İzmirde de yeni bir projeye başlıyoruz. İş merkezi ve rezidans olacak.

* Zorlu Holdingin 2012 hedefleri neler

Türkiye ekonomisi büyüyor. Avrupaya göre bankacılık sistemi güçlü. İhracatı iyi gidiyor. Ama sonuç olarak yine de dikkatli olmak lazım.
Zorlu Holding olarak 2012de 3 milyar dolar ihracat, 6 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Bu yılı ise 5.5 milyar dolar ciroyla kapatacağız. Bünyemizde 25 bin kişi çalıştırıyoruz. Gayrimenkul ve enerjide 5 milyar dolarlık yatırımımız devam ediyor.

Rakamlarla Zorlu Holding

* Zorlu Holdingin 2011 ciro hedefi 5.5 milyar dolar.
* Grubun 2012 ciro hedefi ise 6 milyar dolar.
* Holding önümüzdeki yıl 3 milyar dolar ihracat hedefliyor.
* Grup çatısı altında 25 bin kişiistihdam ediliyor.
* Grubun gayrimenkul ve enerjiye 5 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.
* Vestel yıllık toplam 35 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip.
Milliyet/Eylem TÜRK


Geri Dön