25 / 04 / 2024

AİHM Rum Kilisesi'nin taşınmaz davasını sonuçlandırdı

AİHM Rum Kilisesi'nin taşınmaz davasını sonuçlandırdı

AİHM, Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'nca çeşitli taşınmazlarla ilgili yaptığı sekiz başvuru üzerine açılan davayı sonuçlandırdı



Fransa'nın Strasbourg kentinde faaliyet gösteren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'nca Rum mezarlığı dahil olmak üzere çeşitli taşınmazlar ile ilgili olarak 2003 yılında yaptığı sekiz başvuru üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, beş başvuruya ilişkin olarak mülkiyet hakkının ihlal edildiğine oy birliği ile karar verirken şikayete konu olan arsa ve gayrimenkullerin vakfın adına kaydedilmemesi halinde vakfa 173 bin Euro tazminat ödenmesi kararını verdi. Bu arada, karara göre, tazminatın yanısıra yapılan mahkeme masraflarının karşılanması amacıyla Türkiye, vakfa ayrıca 5 bin Euro'yu ödeyecek. Mahkeme vakfın, AİHM'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6, ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14, din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddeden yaptığı başvuruları incelemeye almadı.

'Dava sayısı azalacak'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM Başkanı Jean-Paul Costa ile dün biraraya geldi. AİHM'deki davaların yüzde 10'unun Türkiye'den geldiğine işaret eden Ergin, yargı reformu ve Türkiye'den AİHM'ye giden dava sayısının azaltılması çalışmaları konusunda çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rum Ortodoks vakfına Bozcaada tazminatı 
 
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bozcaada Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın açtığı davada Türkiye'yi haksız buldu ve toplam 178 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdi. Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Vakfı, adada bulunan bir mezarlık, manastır ve bir şapelden oluşan taşınmaz malların, vakıf malları olarak kaydedilmediği, bunun Türk Hükümeti tarafından engellendiğini belirtmişti. AİHM Türkiye'yi insan hakları sözleşmesinin ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve mahkeme masrafları da dahil toplam 178 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etti. AİHM ayrıca Ankara'da kurulan Kurtuluş Kiliseleri Vakfı'na `dernek statüsü' verilmemesi ile ilgili davada da Türkiye'yi haksız buldu. AİHM bu dava için de vakfın `örgütlenme hakkı'nın ihlal edildiğine karar vererek 15 bin 200 Euro tazminata hükmetti.
Zeynel LÜLE/Hürriyet

Bozcaada'da ya mal ya tazminat verilecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın yaptığı şikâyet başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu

AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) mal ve mülkiyetin korunma hakkıyla ilgili 1. protokolünün 1. maddesini ihlal ettiği"ne hükmetti. 2003'te yapılan başvuruda, sahip olunduğu iddia edilen mezarlık, manastır ve şapelin kayıtlara vakıf malı olarak geçmemesinin, insan hakları ihlali teşkil ettiği ileri sürülmüştü. Vakfın mallarının kayıtlara geçirilmesini isteyen mahkeme, bu yapılmadığı takdirde 173 bin euro ödenmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca, şu ana kadar süren dava masrafı için Türkiye'nin 5 bin euro ödemesini istedi.
Türkiye, yasalarca belirlenen süre içinde, vakfın malların üzerine geçirilmesi için başvuruda bulunmadığını bildirmişti.
Bu arada Strasbourg mahkemesi, vakfın, AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6, ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14, din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddeden yaptığı başvuruları incelemeye almadı.   
Milliyet


Geri Dön