26 / 04 / 2024

Aile konut şerhi nedir, nasıl kaldırılır?

Aile konut şerhi nedir, nasıl kaldırılır?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda gündeme gelen aile konutu nedir? Peki Aile konutu şerhi nasıl konur? Aile konutu şerhi nasıl kaldırılır? İşte merak edilen soruların yanıtları...



Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda gündeme gelen aile konutu şerhi Medeni Kanunun 194. Maddesinde düzenlendi. Milliyet'te yer alan habere göre, eşlerden bir tanesi diğer eşin açık rızası olmadıkça aile konutu ile ilgili olan kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu herhangi bir kişiye devredemez ya da aile konutu üzerinde bulunan hakları sınırlayamaz. Aile konutuna konulan şerh gayrimenkulün sahibi olmayan eşin talebi ile tapuya işlenmişse yine aynı eşin talepleri ile kaldırılabilir.

Eğer aile konutuna konulan şerh her iki eşin de beraber talebiyle işlenmişse, yine iki eşin talebi ile kaldırılır.

Bir konutun aile konutu olabilmesi için ailenin orada ikamet etmesi gerekiyor. Eşlerden birinin veya her ikisinin mülkiyetinde olup oturmadıkları veya kiraya verdikleri ev aile konutu şeklinde belirtilemez.

Aile konut şerhi nedir, nasıl kaldırılır?

 AİLE KONUTU ŞERHİ NEDİR? NASIL KONUR?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda gündeme gelen aile konutu şerhi, gayrimenkulün sahibi olmayan eşi, gayrimenkulün sahibi olan eşe karşı koruyan şerhtir. Aile konutu şeklinde bildirilen konutun sahibi olmayan eş tapu müdürlüğüne giderek gayrimenkulle ilgili gerekli şerhin verilmesini talep edebilir. Eğer eşler arasında bir boşanma davası açıldığında tapuda önceden konulmuş olan bir aile konutu şerhi yoksa mahkemeden o gayrimenkule aile konutu şerhi konulması talep edilir.

Aile konut şerhi nedir, nasıl kaldırılır?

KONULAN ŞERH NASIL KALDIRILIR?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklarda sık sık gündeme gelen aile konutu şerhi, eğer konutun sahibi olmayan eşin talebiyle işlenmişse, yine aynı eşin talebi ile kaldırılılabilir. Eğer aile konutuna konan şerh her iki eşin de beraber talebiyle işlenmişse, yine iki eşin talebi ile kaldırılır. Çiftlerin gündeminde olan aile konutundaki şerhin kaldırıldığı bazı durumlar da mevcut. O durumlar şu şekilde: vefat, taşınma boşanma.

Eşlerden biri yaşamını yitirdiğinde, hayatta olan eş aile konutu şerhinin tapudan kaldırılmasını talep edebilir. Aile konutuna konan şerh boşanma davaları kesinlik kazanana kadar koruma sağlar. Eğer çiftler arasındaki boşanma davası açılmış ve kesinleşmişse yine aile konutuna konan şerh kaldırılabilir. Çiftlerin boşanması durumunda artık aile konutu ortadan kalkmış olur. Yani aile konutuna konan şerhin koruma kapsamı devam eden evlilik boyunca geçerli olur.

Eğer aile taşınmışsa yeni konut kaydı getirilir böylece mevcut aile konutu şerhi de kaldırılmış olur.

Aile konutu şerhi nasıl kaldırılır?


Geri Dön