27 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi konulduğunda eşin tasarrufları kısıtlanır!

Aile konutu şerhi konulduğunda eşin tasarrufları kısıtlanır!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, eşinin ilk evliliğinden çocuklarına mevcut malvarlığını "ölene kadar benim öldükten sonra sizin" anlaşması ile ilk eşinden olan çocuklarına bağış yapan okurunun sorusunu cevaplıyor...



İşte o yazı;

"Kuru mülkiyet bağışlanmış"

Benim ve eşimin ikinci evliliği. Eşimin ilk evliliğinden çocukları var. Mevcut malvarlığını "ölene kadar benim öldükten sonra sizin" anlaşması ile ilk eşinden olan çocuklarına bağış yapmış. Eşim varlıklı, benim bir tek emekli maaşım var. Bu durumda ben de sizden aldığım bilgi ile oturduğumuz eve aile konutu şerhi koydurdum, ona dokunamadı. Şimdi bu evi de almak için birtakım tekliflerde bulunuyor. Bu durumda ne yapmalıyım Ölümü halinde benim durumum nedir N.N.

Önce aile konutu şerhi. Eşlerin birlikte oturmakta olduğu mesken için tapuda aile konutu şerhi konulduğunda malik olan eşin bu yerle ilgili tasarrufları kısıtlanır. Siz de bunu köşemde okumuş ve tatbik etmişsiniz. Doğrusu bu şerhi kaldırmak mümkün ama bunun size hiçbir yararı dokunmaz, tam tersine elinizin altındaki bir teminat yok olup gider. Bir gün bakarsınız bu daire satılmış, yeni malik kapınıza gelmiş sizin çıkmanızı istiyor. Bu nedenle şerhi kaldırmamakta menfaatiniz var. Malvarlığının çıplak mülkiyetinin bağışlanmasına gelince. Eşinizin yaptığı "ölene kadar benim, öldükten sonra senin" anlaşması, gayrimenkullerinin intifa hakkını muhafaza ile kuru mülkiyetini ilk eşinden olan çocuklarına bağışlamasıdır. Bu bağış olmasaydı, eşinizin ölümü halinde malvarlığının , tamamının dörtte biri sizin olacaktı, geri kalan dörtte üç çocuklarına kalacaktı. Şimdi ise ölümü halinde tüm gayrimenkulleri çocuklarına kalacak, size bir şey yok. Ancak bağışlamaktan söz ediyorsunuz ya işte çocuklara yapılan kuru mülkiyetin bağışı sizin mahfuz hissenizi bertaraf etme anlammı taşıyacağından eşinizin ölümü durumunda dava açarak miras payınıza eşit olan mahfuz hissenizi yani dörtte bir hisseyi talep etme imkanınız olacak. Böyle bir durumda bir meslektaşımdan yardım alm, zira bu dava süreler ve davanın takibi yönünden teknik özellikler arzeder.

Tamer Heper / POSTA



Geri Dön