20 / 04 / 2024

Akaretler Sıraselviler'de 500 bin YTL'ye!

Akaretler Sıraselviler'de 500 bin YTL'ye!

Yaklaşık 134 yıllık bir geçmişe sahip, Osmanlı'nın ilk toplu konutu olan Akaretler Sıraevler, 75 milyon dolara mal olan restorasyon çalışmaları sonucu geçtiğimiz mart ayında hizmete girdi.



Dünyaca ünlü markaların mağazalarının Akaretler Sıraevler'de faaliyete geçmesi ile birlikte Sıraevler'in uzandığı Süleyman Seba ve Şair Nedim caddelerinin çehresin de bir arda değişti. Bu iki cadde üzerinde 300 bin YTL ederi olan 150 metrekare büyüklüğündeki daireler için 500 bin YTL'ye varan fiyatlar isteniyor.

Beşiktaş'taki Akaretler Sıraevler İstanbul'da gerçekleştirilen en büyük restorasyon projesi kapsamında 75 milyon dolara yenilenerek geçtiğimiz mart ayında hizmete açıldı. Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi evler, Serdar Bilgili'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Bilgili Holding bünyesindeki Akaretler Otel İşletmeciliği ve Turizm AŞ tarafından restore edilerek hayata geçirildi.
Akaretler Sıraevler, ilk olarak Net Holding tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 15 Ekim 1987 senesinde 49 yıllığına "Yap-İşlet-Devret" modeli ile kiralandı. Daha sonra Net Holding'e bağlı Akarnet Konaklama Tesisleri Yatırım ve İşletme AŞ tarafından restore edilen Akaretler Sıraevler, 2003 yılında Garanti Bankası'na devredildi. Akaretler Sıraevler, 2006'da Akarnet hisselerinin Bilgili Holding bünyesindeki Akaretler Otel İşletmeciliği ve Turizm AŞ tarafından satın alınması ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün en büyük restorasyon projesi olarak hayata geçirildi.
Ünlü markaları bünyesinde topladı
Proje, toplam 55 bin metrekaresi kapalı, 5 bin metrekaresi de açık olmak üzere, toplam 60 bin metrekare alan üzerinde yer alıyor. Projede, toplamı 12 bin metrekare olan, 56 adet, 45 ile 450 metrekare arasında değişen bahçeli, teraslı dubleks ve stüdyo tipi daireler bulunuyor.
Dünyanın en tanınmış markalarının da yer aldığı Akaretler Sıraevler'de 34 seçkin mağaza, 450 araç kapasiteli otopark, aralarında yerli ve dünyaca tanınmış, Konyalı, Cafe Nero, Spice Market, Pastorito, It is a Joke, Cafe City gibi, 6 adet kafe ve restoran bulunan yeme-içme mekanları faaliyet gösteriyor.
Akaretler Sıraevler'de 1 Nisan 2008'de faaliyete geçen 137 odalı W İstanbul ise W Hotels Worldwide'ın Avrupa'daki ilk oteli olma özelliğini taşıyor. Akaretler Sıraevler, bunun yanında Cornelliani, Jimmy Choo, Bottega Venetta, Paul Smith, Marc by Marc Jacobs, Etro, Fred Perry, Haaz, Nux, Mandarina Duck, Tumi, Piaget, Chronos, Vertu, Haremlique, Marc Jacobs, Sergio Rossi, Alberta Feretti, Marni, Lanvin, ve D-Squared… gibi dünyanın en tanınmış ve seçkin markalara da ev sahipliği yapıyor.

Ofislerin kira değeri 30-35 Euro
Akaretler Sıraevler'in renovasyonundan sonra bölgenin bir moda ve yaşam merkezi haline geldiğini ifade eden Bilgili Holding Satış ve Pazarlama Müdürü Şebnem Ercantürk, bu değişim hakkında “Beşiktaş civarındaki eski binalar, W Hotel'e ve Sıraevler'e komşu olmanın ayrıcalıklarını, 24 saat güvenlikten tutun da, bağlandıkları caddenin makyajlanan çehresi ile iç içe yaşıyor... Komşu sokaklardaki binaların bazıları boşaltılıp çok değerli rezidanslara dönüştü.. Binalar boyanıp, mağazalar tabelalarını, vitrinlerini değiştirmeye başladı” şeklinde açıklamada bulunuyor.
Akaretler Sıraevler'in hem konut hem de ofis olarak ciddi bir talep gördüğünü de belirten Ercantürk bu konuda şu ifadeleri kullanıyor:
“Akaretler'in sunduğu ayrıcalıklı yasam tarzını tecrübe etmek isteyenlerin dışında, yurtdışında yasayan ve arada sırada İstanbul'a geldiğinde otelde kalmak yerine, şehrin merkezinde konfor içinde yaşamayı tercih eden işadamları bizim müşteri kitlemizi oluşturuyor. Bunun dışında birçok firma , Akaretler Sıraevler'de ofis sahibi olmayı bir etiket ve prestij olarak görüyor. Türkiye'ye ilk defa giren yatırım fonları ile büyük enerji firmalarının burada ofisleri bulunuyor. Buradaki ofislerin kira bedelleri metrekare başına 30-35 Euro civarında değişiyor”

Beklenti büyük
Akaretler Sıravler'in restore edilip hizmete girmesi ile birlikte bölgedeki gayrimenkul sahipleri de ciddi bir beklenti içine girdiklerine işaret eden RE/MAX Arc 1 Beşiktaş Merkez Bölgesi Ofisi Gayrimenkul Danışmanı Nihal Erpeden, bu kişilerin mülklerinin değer kazanacağını düşünerek fiyatları bir hayli yükselttiklerini belirtiyor.
Dünyaca ünlü markaların mağazalarının faaliyete geçmesi ile birlikte Sıraevler'in uzandığı Süleyman Seba ve Şair Nedim caddelerinin çehresin de bir arda değiştiğine vurgu yapan Erpeden, bölgedeki değişim hakkında şu bilgileri veriyor:
“Şair Nedim Caddesi'nde Sıraevler'den yukarıda kalan binalardaki mülk sahipleri de binalarının eski ve kirli görüntülerinden rahatsız olarak yavaş yavaş iyileştirmeye gitmeye başladılar. Fakat beklentiler gerekenden çok olduğundan, fiyatlar lüzumundan fazla yükseldi. 300 bin YTL ederi olan 150 metrekare büyüklüğündeki daireler için 500 bin YTL'ye varan fiyatlar isteniyor. Bu nedenle daireler, çok uzun süre satılmayı bekliyor”

Bölgenin en önemli sorunu; otopark
Turyap Beşiktaş Temsilcisi Ata Mutlusoy, bölge hakkında, meslektaşı Nihal Erpeden ile örtüşen değerlendirmeler yapıyor. Otopark sorunu ve binaların yaşlı olması nedeniyle bölgeye ilginin de istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Mutlusoy,
“Bu da mülk sahiplerinde hayal kırıklığı yarattı” diyor. Süleyman Seba ve Şair Nedim caddelerinde yer alan ortalama 20 yıllık binalardaki 150 metrekare kullanım alanına sahip ofis ve konutların kiralarının 3 bin YTL'den başladığını belirten Mutlusoy, yine aynı metrekare büyüklüğe sahip konut ve ofislerin satış rakamının 500 bin YTL'ye ulaştığını dile getiriyor.
Akaretler Sıravler'deki 80 metrekare büyüklüğe sahip ofis ve rezidans dairelerin fiyatının 400 bin dolardan başladığını vurgulayan Mutlusoy, bölgedeki ofis piyasası hakkında ise “Bölgedeki en modern ofis binası; BJK Plaza. Buranın B Blok'unda Citibank ve Pricewaterhouse Coopers gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin ofisleri yer alıyor. BJK Plaza'daki ortala 70 metrekare büyüklüğündeki ofislerin kirası 2 bin 500 ile 3 bin dolar arasında” şeklinde bilgi veriyor.

Saray ağaları için yapıldı
Akaretler Sıraevler Sultan Abdülaziz'in emriyle 1874'te Dolmabahçe Sarayı'nda görev yapan memurlar ve "Saray Ağaları" için inşa edildi. Mimarlığını, başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere, 19'uncu yüzyıldaki pek çok Osmanlı eserinde imzası bulunan Balyan Ailesi'nden Sarkis Balyan yaptı. Mimar, bugün Süleyman Seba ve Şair Nedim caddeleri olarak adlandırılan, farklı eğime sahip iki yolu, görkemli bir perspektife dönüştürdü. 66 tekil ünite ve altı apartman biriminden oluşan Akaretler Sıraevler, başlangıçta saray memurları ve ağaları tarafından kullanılmış olmakla birlikte, 19'uncu yüzyıl sonunda bu evler, bugün olduğu gibi bir prestij alanına dönüştü. O dönem çok ünlü isim burada yaşadı. Bunlar arasında Osmanlı döneminin ünlü Saray Ressamı Fausto Zonaro ve Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım da yer aldı.

Çevredeki tarihi binalar yenileniyor
Akaretler Sıraevler'in çevresinde yer alan gayrimenkuller, sahipleri tarafından prestijli komşularına yakışır şekilde yenileniyor.
Bunlardan birisi de BJK Plaza'nın arka çıkış kapısının bitişiğindeki bina. Afacan Sokak'ta yer alan bu bina harap haldeyken alınıp, 2.5 milyon dolar değerinde 14 apart daireli butik rezidansa dönüştü. Bu binanın yeni adı ise; 3T Beşiktaş Residences oldu. Beş yıl önce Turyap tarafından satın alınan binaya uzun süre alıcı çıkmadı. Kaynaklardan, inşaat yılının 1800'lerin sonuna denk geldiği öğrenilen ikinci derecede tarihi eser niteliğindeki binanın yenileme projesi kapsamında, 50 kişilik bir ekip, üç ay boyunca gece-gündüz çalıştı. Restorasyon sırasında binanın özgün hali korundu. Hiçbir duvara dokunulmadı. Eski doğrama ve ferforjeler muhafaza edildi. Pencereler ve kapılar ahşap masiften yapılarak aslına uygun görünüm sağlandı. Dışı bütünüyle aslına uygun restore edilen binanın içi ise modern yaşamın tüm gereklerine yanıt verecek şekilde dekore edildi. Full mobilyalı, mutfaklı, çift kişilik katlanır yataklı ve çalışma üniteli apart daireler doğalgazlı ve havalandırmalı olarak hazırlandı.Toplam üç katlı binada; zeminde 4, birinci ve ikinci katta 5'er adet, 1+1'lik, 30'ar metrekarelik stüdyo daireler yer alıyor.

Hürriyet Emlak dergisi Aralık sayısı

Geri Dön